كاهش نوزادان غربال شده و علت آن
معاون پیشگیری از معلولیتهای مركز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی كشور با اشاره به اینكه در سال 99، 950 هزار نوزاد مورد غربالگری شنوایی قرار گرفتند كه 3300 مورد دچار اختلال شنوایی بودند، گفت: برای سال 1400 پیش بینی شده كه 870 هزار كودك را غربال كنیم و علت اینكه پوشش كمتر شده به دلیل كمتر شدن موالید در هرسال است.
افروز صفاری فرد، با اشاره به اقدامات مداخلهای شنوایی بیان كرد: از سال 1376 برنامه غربالگری شنوایی به صورت پایلوت در چند استان اجرا شد و بعد از مشخص شدن نقاط ضعف و روشهای تستهای تشخیصی، از سال 1384 تاكنون برنامه به صورت كشوری اجرا میشود.
وی ادامه داد: خوشبختانه با برنامه غربالگری شنوایی، اختلالات شنوایی كه در نوزادان وجود دارد و میتواند منجر به معلولیت افراد شود، شناسایی میشود و با اقدامات به موقع (تجویز سمعك، كاشت حلزون و مداخلات توانبخشی) از معلولیت این نوزادان جلوگیری میشود.
معاون پیشگیری از معلولیتهای مركز توسعه پیشگیری و درمان اعتیاد سازمان بهزیستی با بیان اینكه ما از دو تست OAE و AABR برای شناسایی اختلالات شنوایی نوزاد استفاده میكنیم، گفت: بعد از شناسایی اختلال شنوایی، نوزاد به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده میشود و در صورتی كه اقدامات تشخیصی بعدی برای او انجام شود، وارد مداخلات سمعك كاشت حلزون و اقدامات توانبخشی میشویم.
صفاری فرد با بیان اینكه سال گذشته به دلیل شرایط كرونا نسبت به سال 98، درصد پوشش كم و كمتر شد البته باز هم بیش از حد انتظارمان بود زیرا پایگاههای غربال در بیمارستانها و زایشگاهها مستقر هستند و به دلیل شرایط كرونا چند مورد از پایگاهها، چند ماه از سال 99 را تعطیل بودند، افزود: در سال 99، 950 هزار نوزاد غربال شدند كه 3300 مورد شناسایی شدند كه دچار اختلال شنوایی بودند. در واقع در سال 99، 86 درصد موالید را غربال كردیم، این درحالیست كه در سال 98 این رقم 95 درصد بود.
وی در ادامه به اقدامات بهزیستی در این حوزه در سال 1400 اشاره كرد و یادآور شد: برای سال 1400 پیش بینی شده كه 870 هزار كودك را غربال كنیم و علت اینكه پوشش كمتر شده به دلیل كمتر شدن موالید در هرسال است. از اول سال تاكنون نیز شرایط مناسب بوده و با تعطیلی پایگاهها مواجه نبوده ایم.
به گفته صفاری فرد، حدود 630 پایگاه غربالگری شنوایی وجود دارد، كه اكثر این پایگاهها ثابت و تعدادی سیار هستند.
وی در بخشی دیگری از سخنان خود به مشكلات پایگاههای غربالگری شنوایی در سال گذشته اشاره كرد و گفت: موردی كه ما سال گذشته با آن دچار مشكل بودیم، این بود كه دستگاههای غربالگری، وارداتی هستند و باتوجه به افزایش نرخ ارز قیمت آنها از دو برابر هم بیشتر شد و بخشهای غیردولتی كه با بهزیستی همكاری میكنند و ما آنها را برای تامین دستگاه حمایت میكنیم، مقداری دچار مشكل شدند. اكنون هر دستگاه غربالگری حدود 200 میلیون قیمت دارد اما سازمان بهزیستی به بخشهای غیردولتی كمك و آنها را حمایت میكند و كمك هزینه دستگاه را در اختیارشان میگذاریم و بعد از آن آنها با تعرفه دولتی خدمات ارائه میدهند.
صفاری فرد یادآور شد: عمر مفید دستگاههای غربالگری شنوایی حدود 6 سال است. بعد از 6 سال نیاز به تعویض دارد به همین دلیل هرسال تعدادی دستگاه از دور استفاده خارج میشوند و به دستگاه جدیدی نیاز است.
وی گفت: در بسیاری از مناطق مانند روستاها، مناطق حاشیهای و مناطق كمتر برخوردار خدمات ما رایگان انجام میشود. به این صورت كه سازمان بهزیستی از بخش غیردولتی خرید خدمت میكند.
وی افزود: در زمینه كمك هزینه اقدامات مداخلهای درمان، سازمان بهزیستی از نیازمندان حمایت میكند.