فوق تخصص گوارش و كبد گفت: نكته بسیار مهم این است كه هیچ جایگزینی برای صبحانه وجود ندارد؛ اگر قرار باشد در طول شبانه روز یك وعده غذا بخوریم این یك وعده صبحانه خواهد بود.
اسحاق حسینی، استاد دانشگاه تهران و فوق تخصص گوارش و كبد با اشاره به وظایف دستگاه گوارش، گفت: وظیفه دستگاه گوارش تامین انرژی برای همه ارگانهای بدن است.
وی ادامه داد: اگر دستگاه گوارش سلامت نباشد نمیتواند برای دیگر دستگاههای بدن انرژی لازم را تامین كرده و بالطبع اعضای مختلف بدن با مشكلاتی مواجه خواهند شد. تامین انرژی بر اساس سن، جنس و نوع فعالیت متفاوت است و نهایتا این است كه در وهله اول برای تامین انرژی دستگاه گوارش باید سالم باشد و این به تغذیه مناسب در زمان مناسب وابسته است؛ ضمن اینكه نسبت استفاده از تمامی موارد غذایی در هرم تغذیه باید رعایت شود.
این فوق تخصص گوارش و كبد درباره نقش كبد در هضم و جذب مواد و ذخیره مواد غذایی، گفت: وظیفه كبد ذخیره مقدار مشخصی از مواد غذایی است كه بیش از هضم و جذب بوده است؛ اگرچه در صورت افراط در استفاده از مواد غذایی كبد با فشار مواجه میشود.
حسینی تاكید كرد: كالری مورد استفاده در افراد متفاوت است. مصرف مواد غذایی حتی در خواب ادامه دارد. باید از هر سه وعده غذایی استفاده كرد و صبحانه مهمترین آنها است كه باید سرشار كالری بوده و در اول وقت صبح ساعت 6 تا 7 مصرف شود.
وی بیان داشت: پس از چند ساعت خواب به واسطه ترشح اسید حتما صبحانه باید در صبح زود مصرف شود و حاوی تمامی مواد مغذی باشد. نكته بسیار مهم این است كه هیچ جایگزینی برای صبحانه وجود ندارد اگر قرار باشد در طول شبانه روز یك وعده غذا بخوریم این یك وعده صبحانه خواهد بود.
این فوق تخصص گوارش و كبد اضافه كرد: اما باید بدانیم دستگاه گوارش ما كاملا هوشمند است و مواد غذایی اضافه را دفع میكند. باكتریهای موجود در دستگاه گوارش نه تنها مضر نیستند بلكه مفید هم هستند.
حسینی با اشاره به افزایش 25 درصدی ریفلاكس معده در جامعه، گفت: نوع تغذیه، چاقی و استرس باعث این وضعیت شده است. به همین دلیل باید فاصلهای بین تغذیه و خواب وجود داشته باشد.
وی خاطرنشان كرد: مركز گرسنگی و سیری ما در هیپوتالاموس قرار دارد كه با زمان همخوانی پیدا میكند و باید وعده غذایی در زمان معینی استفاده شود؛ چون در غیر این صورت دستگاه گوارش از نظر هضم و جذب با مشكل مواجه خواهد شد؛ضمن اینكه نهار و شام باید سبك خورده شود.
این فوق تخصص گوارش و كبد تاكید كرد: هرچه غذا سالمتر بوده و استفاده از فست فود و چربی كمتر باشد دستگاه گوارش سالمتری خواهیم داشت. هرگاه حركت دستگاه گوارش كند شود، فرد دچار یبوست، سیری زودرس و حتی سردرد خواهد شد كه البته به همراه دفع، سردرد هم مرتفع میشود.