چگونه از گرمازدگی فرار كنیم

علائم سكته گرمایی را بشناسیم

1400/03/30
|
09:08

مجید شجاعی، با عنوان این مطلب كه گرمازدگی دارای 4 مرحله است، گفت: مراحل استرس گرمایی، خستگی گرمایی، گرمازدگی، سكته گرمایی از مراحل گرمازدگی هستند كه هر كدام علائم خاص خود را دارند.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، افزود: در مرحله استرس گرمایی فرد علائمی مانند سرگیجه، ضعف، حالت تهوع، تشنگی و سردرد را احساس می كند، در مرحله خستگی گرمایی نیز با علائمی نظیر عرق كردن شدید، خستگی، قرمزشدن پوست، گرگرفتگی یا اسپاسم عضلات به همراه درد، سردرد یا سرگیجه خفیف و حالت تهوع همراه است.

وی خاطرنشان كرد: مرحله گرمازدگی با علائمی نظیر رنگ پریدگی، عرق شدید، تهوع، اسهال و استفراغ، جوش های ریز گرمازدگی، سردرد، گرفتگی عضلات، خستگی، ضعف، تشنگی شدید، سرگیجه، تكرر ادرار و ادرار تیره رنگ، از دست دادن تمركز، ادم یا تورم خفیف پا، مچ پا یا انگشتان دست و از دست دادن هوشیاری مشخص می شود.

شجاعی گفت: گاهی سلول های سطحی پوست آسیب دیده، عرق زیر پوست جمع شده و فرد دچار جوش زیر پوستی یا به اصطلاح عرق سوز می شود.

به گفته این متخصص طب اورژانس، مرحله سكته گرمایی نیز با ضربان ضعیف، تنفس سریع، كاهش تعریق، پوست داغ و خشك و قرمز، حالت تهوع، سردرد و سرگیجه، تاری دید، تحریك پذیری و یا تغییرات خلقی، عدم هماهنگی و از دست دادن هوشیاری همراه است كه اگر این مرحله شدید باشد می تواند به نارسایی ارگان های بدن، كما و مرگ منجر شود. وضعیت دیگری كه ممكن است با سكته گرمایی شدید رخ دهد، رابدومیولیز است، این بیماری باعث تخریب سلول های عضلانی و در نتیجه نارسایی كلیه می شود.

شجاعی برای پیشگیری از بروز گرمازدگی در ایام گرم تابستان به هموطنان توصیه كرد: نوشیدن مقدار زیاد مایعات، حداقل هشت لیوان آب در روز بنوشید، بدن شما به ازای هر كیلوگرم وزن 30 میلی‌لیتر آب در روزنیازمند است ولی مصرف مایعات در آب و هوای گرم باید افزایش یابد.

وی گفت: اگر نمی‌توانید مقدار زیادی آب بنوشید یك نوشیدنی بدون گاز مثل آب میوه یا دوغ جانشین مناسبی است همچنین از مصرف زیاد نوشیدنی های كافئین دار مانند نوشابه، قهوه و چای اجتناب كنید، زیرا كافئین ادرارآور است و باعث دفع آب از بدن می شود.

شجاعی افزود: از مصرف غذاهای چرب و داغ اجتناب كرده و بهتر است غذایتان كمی نمك داشته باشد.

وی با تاكید بر اینكه محافظت از آفتاب و نور مستقیم خورشید یك ضرورت است، توصیه كرد: از كرم ضد آفتاب با فاكتور محافظت در برابر آفتاب (SPF) حداقل 15 استفاده كنید، اگر احساس ناخوشی و ضعف به شما دست داد، فوراً از مقابل نور مستقیم خورشید دور شوید.

شجاعی افزود: لباس‌های سبك و گشاد از جنس كتان و نخ بپوشید، لباس های تیره و سنگین گرما را جذب می‌كنند و به یاد داشته باشید برخی از پارچه‌های نازك، حفاظ كافی در برابر اشعه ماورای بنفش خورشید ایجاد نمی‌كنند، همچنین از كلاه‌های لبه‌دار و ترجیحاً منفذدارو عینك آفتابی برای محافظت از چشم استفاده كنید.

وی ادامه داد: از سفرهای غیر ضروری پرهیز كرده و از رفتن به جاهایی كه سایبان ندارد و تهویه آن خوب نیست، حتی المقدور خودداری كنید. زیر آفتاب جای مناسبی برای ماشین‌های پارك شده نیستند و اگر چاره‌ای جز سفر در هوای گرم ندارید، یك بطری آب همراه خود داشته باشید.

عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با اشاره به اینكه كودكان و سالمندان مستعد گرمازدگی هستند، ادامه داد: از افراد آسیب‌پذیر در گرمای تابستان مراقبت مخصوص كنید.

دسترسی سریع