اهمیت مصرف میوه و سبزیجات
احمد اسماعیل زاده استاد دانشگاه علوم پزشكی تهران ، افزود: به طور كلی تغذیه نقش بسیار مهمی در سلامت افراد و افزایش طول عمر افراد دارد و یكی از مسائل مهم در شیوه زندگی سالم بحث تغذیه افراد است بنابراین افرادی كه تغذیه سالمی دارند خطر بیماریهای مزمن را كمتر دارند و احتمال طول عمر بیشتری دارند.
این متخصص تغذیه بیان كرد: وقتی به تغذیه سالم نگاه میكنیم به هرم غذایی بر میگردیم؛ این هرم تاكید دارد افراد بیشتر از نصف بشقاب مصرفی شأن میوهها و سبزیجات باشد كه در فصل تابستان بسیار حائز اهمیت است و برای افرادی كه گاهاً تحرك كم یا زیادی دارند نقش اساسی دارد.
وی اظهار كرد: یكی از بهترین نعمتهای خداوند در فصل تابستان تنوع میوهها و سبزیجات است كه همه آنها غنی از آنتی اكسیدانها هستند از این رو مصرف مقادیر كافی میوهها و سبزیجات میتواند خطر چاقی و دیابت را كاهش دهد چراكه میوهها و سبزیجات علاوه بر آنتی اكسیدانها حاوی فیبر بسیار خوبی هستند كه میتوانند سلامت گوارش را تأمین و خطر یبوست و سرطانها را كم كند.
اسماعیل زاده بیان كرد: نكته دیگری كه در مصرف میوهها و سبزیجات وجود دارد محتوای آب آنها است؛ همانطور كه میدانیم آب یكی از نیازهای مهم بدن است و توصیه میكنیم كه هر فردی هر روز یك تا دو لیتر آب را مصرف كند به ویژه افرادی كه كار در بیرون از منزل دارند و تعریق های شدید دارند كه باعث از دست رفتن آب و سدیم میشود طبیعتاً برای جایگزینی میوهها و سبزیجات بسیار حائز اهمیت است.
این متخصص تغذیه تصریح كرد: زمانی كه توصیه به استفاده از نوشیدنی در این فصل میشود منظور چای و قهوه نیست و بیشتر آب مد نظر است كه در فصل تابستان با تخم شربتی و خاكشیر بدون شكر همراه كنیم تا آب بدن را تأمین میكنند و فیبر محلول را وارد بدن میكنند پس توصیه به مصرف مقادیر كافی مایعات استفاده از میوهها، سبزیجات و صیفی جات است كه حاوی مقادیر زیادی آب و آنتی اكسیدان هستند كه برای سلامت قلب و عروق هم میتوانند مؤثر باشند.
اسماعیل زاده با اشاره به اینكه افراد با فعالیت بدنی بیشتر و تعریق شدید علاوه بر آب مقدار زیادی سدیم از دست میدهند عنوان كرد: افرادی با فعالیت بدنی بالا و یا ورزشكاران در حین تعریق علاوه بر آب مقدار زیادی سدیم از دست میدهند كه منجر به دردهای عضلانی و گرفتگی عضلانی میشود از این رو این افراد باید به میزان كافی و معمول از نمك كه حاوی سدیم است نیز باید استفاده كنند.
افزایش مصرف میوهها و سبزیجات در فصل تابستان
این متخصص تغذیه در خصوص عدم مصرف فست فودها نیز چنین گفت: علاوه بر مصرف میوهها و سبزیجات و توجه به مصرف سدیم در این فصل كه بسیار حائز اهمیت است؛ كاهش مصرف فست فودها است نیز در فصل تابستان اهمیت بیشتری پیدا میكند چراكه فست فودها حاوی مقادیر بسیار زیادی نمك و رادیكالهای آزاد هستند كه به سلامت قلب و عروق لطمه وارد میكنند و هم كالری زیادی را وارد بدن میكنند كه چاقی را در پی دارد.
وی اظهار كرد: توصیه میكنیم افراد از میوههای خشك، انواع برگهها، مویز، توت، آجیلها و آبمیوههای طبیعی به جای شیكها كه مقادیر زیادی شكر دارند و به جای تنقلاتی مانند چیپس و پفك از انواع میوههای خشك استفاده كنند و یا حتی از شیر استفاده كنند و به سراغ مواد غذایی صنعتی نروند.
اسماعیل زاده تاكید كرد: افراد باید توجه داشته باشند كه در فصل تابستان كالری كمتری را به خصوص در شب و وعده شام دریافت كنند بنابراین استفاده از غذاهایی مانند سوپها، آش و یا آب دوغ خیار كه گرسنگی را رفع كرده و در حقیقت جلوی ورود كالری زیاد را به بدن گرفته و در عین حال تأمین كننده مواد غذایی سالم مثل مایعات و حبوبات هستند استفاده شود؛ استفاده از غذاهای پختنی با كالری بالا و چرب به ویژه در وعده شام توصیه نمیشود.
این متخصص تغذیه با اشاره به اینكه استفاده از انواع صیفی جات در وعده شام بسیار مناسب است، تصریح كرد: در كنار تغذیه سالم و رعایت نكات گفته شده دیر بیدار شدن و حذف صبحانه نیز بسیار مهم است در حالی كه همه ما میدانیم كه مصرف صبحانه نه تنها در تأمین كالری اثر بسیار خوبی را دارد بلكه خطر افسردگی، چاقی، دیابت، قلب و عروق را كم میكند و افراد هر زمان كه از خواب بیدار شدن وعده صبحانه را در حد یك لیوان شیر و دو عدد خرما مصرف كنند و با معده خالی روز را سپری نكنند بنابراین خوردن وعده صبحانه نشان داده است كه كالری دریافتی در طول روز را كنترل میكند و خطر چاقی را كمتر میكند، البته خواب زیاد هم یكی از عوامل است كه متابولیسم بدن را برهم میزند و به طور كلی نظم در خواب باعث بهبود متابولیسم بدن و كالری دریافتی در طول روز خواهد شد.