بشیر حاجی بیگی با طرح این موضوع كه 14 ژوئن هر سال به نام روز جهانی اهداكننده خون نامگذاری شده است، تاكید كرد: شعار امسال با عنوان «اهدای خون تو، تداوم تپش قلب جهان» انتحاب شده است.
وی افزود: این شعار بر نقش كلیدی اهداكنندگان در ارتقاء سلامت جهان و نجات جان انسان ها تاكید دارد و از همه مردم در هر نقطه از این جهان درخواست می كند كه به طور مستمر خون اهداكنند. تمركز كمپین امسال بر نقش جوانان در تضمین خون سالم و كافی است.
اهداف كمپین امسال
1- تقدیر از اهداكنندگان و افزایش آگاهی های عمومی در خصوص نیاز به اهدای خون مستمر و داوطلبانه
2- ارتقاء ارزش های اجتماعی اهدای خون و نقش آن در اتحاد و همبستگی اجتماعی
3- تشویق جوانان به اهدای خون در فراخوان های بشر دوستانه و الهام بخشیدن به دیگران برای شركت در این فراخوان ها
4- استفاده از پتانسیل جوانان در ارتقاء سلامت
سخنگوی سازمان انتقال خون ایران، گفت: امسال نیز همانند سال پیش در تلاش هستیم كه با توجه به شیوع بیماری كووید 19، مراسم و برنامه های مرتبط با این روز حتی الامكان به صورت مجازی و با رعایت كامل پروتكل های بهداشتی برگزار شود.
در این خصوص پیشنهاد می گردد كه تقویت و راه اندازی كمپین های مجازی و استفاده از ظرفیت شبكه های اجتماعی در دستور كار استان ها قرار بگیرد.
با توجه به تاكید كمپین امسال بر نقش جوانان، تقدیر از اهداكنندگان با 3 اولویت انجام می شود.
1- تقدیر از جوان ترین اهداكننده خون، پلاكت، پلاسما فرزیس، پلاسما ی هایپر ایمیون و پلاسمای بهبودیافتگان كرونا (زن / مرد) در هر استان
2- تقدیر از ركوردداران اهداكننده خون، پلاكت، پلاسما فرزیس، پلاسما ی هایپر ایمیون و پلاسمای بهبودیافتگان كرونا (زن / مرد) بین 18 الی 25 سال در هر استان
3- تقدیر از اهداكنندگانی كه برای اولین بار در سال 1399 اقدام به اهدای خون كردند و در همان سال موفق به سه بار اهدای خون شدند. (حداكثر 3 اهداكننده در هر استان)
با توجه به اینكه گزارش های منتخب استان ها به انگلیسی ترجمه شده و به سازمان جهانی بهداشت ارسال می گردد، لذا از آن ادارات كل درخواست می گردد كه انجام فعالیت های نوآورانه و خلاقانه جهت تجلیل و گرامیداشت این روز را در دستور كار خود قرار دهند.
روز جهانی اهداكنندگان خون
روز 14 ژوئن (24 خرداد) تولد كارل لنداشتاینر كاشف گروه های خونی به نام روز جهانی اهداكننده خون (World Blood Donor Day) نامگذاری شده است.
از سال 2004 در این روز، با حمایت سازمانهای بین المللی مانند سازمان جهانی بهداشت، فدراسیون بینالمللی جمعیت های صلیب سرخ و هلال احمر، انجمن بینالمللی انتقال خون و فدراسیون بینالمللی سازمانهای اهدای خون هر سال در یك كشور منتخب مراسم جهانی برگزار می شود.
همزمان با برگزاری مراسم در كشورها، در مراسم جهانی با حضور نمایندگان كشورها، سازمان های بین المللی علاوه بر گرامیداشت این روز و تجلیل از اهداكنندگان برجسته، به بررسی چالش ها و فعالیت های انجام شده پرداخته، سیاست ها و اهداف خود را بیان نموده و نمایندگان كشورهای مدعو به تبادل تجربیات خود می پردازند.
پیشنهاد تاسیس روز جهانی اهداكننده
پنجاه و هشتمین مجمع عمومی سازمان جهانی بهداشت با تاكید بر قطعنامه WHA28.72 كه دولت ها را به توسعه مركز خدمات خون ملی بر پایه اهدای خون داوطلبانه و بدون چشمداشت ترغیب می كند.
با توجه به گزارش سلامت خون سازمان جهانی بهداشت كه نسبت به بحران كمبود خون و محصولات خونی مزمن خصوصاً در كشورهای با درآمد پایین و متوسط هشدار می دهد و با توجه به اهمیت پیشگیری از انتقال HIV و سایر پاتوژن های قابل انتقال از طریق تزریق خون و محصولات خونی ناسالم كه نیاز به جمع آوری خون از اهداكنندگان با خطر پایین دارد و اهمیت نقش بنیادین اهدای خون داوطلبانه و بدون چشمداشت در تامین خون سالم و كافی كه تمام نیازهای بیماران را پوشش دهد.
1- توافق می كند كه روز جهانی اهداكننده هر ساله در 14 ژوئن مورد پاسداشت قرار گیرد.
2- توصیه می كند كه روز جهانی اهداكننده به عنوان جزء اصلی برنامه های جذب اهداكننده قرار گیرد.
از كشورها می خواهد كه
1- در ارتقا و حمایت جشن سالانه روز جهانی اهداكننده كوشا باشند.
2- سیستم های جذب و حفظ اهداكنندگان داوطلب و بدون چشمداشت و معیارهای دقیق جهت انتخاب اهداكنندگان را ایجاد و یا ارتقاء دهند.
3- قوانینی را جهت از بین بردن اهدای پولی جز در مواقع ضرورت های پزشكی و آن هم با رضایت آگاهانه دریافت كننده، وضع نمایند.
4- منابع مالی كافی را برای ایجاد و توسعه مراكز خدمات اهدای خون با كیفیت فراهم نمایند.
5- همكاری های چندگانه را میان وزراء دولتی ، مراكز خدمات خون، سازمان های غیر دولتی، جوامع مدنی و رسانه ها در راستای تقویت اهدای خون بدون چشمداشت ارتقاء دهند.
6- استفاده صحیح بالینی از انتقال خون را تضمین نماید، چرا كه عدم مصرف صحیح خون سبب كاهش ذخایر خونی و ایجاد نیاز به اهدای پولی می شود.
7- از اجرای كامل یك برنامه ملی و پایدار خون با سیستم های بازرسی مناسب حمایت كنند.
خصوصاً در زمینه
1) تعهد و حمایت دولت جهت تدوین یك برنامه ملی خون جامع كه در برگیرنده سیستم های مدیریت كیفیت، چارچوب قانونی سیاست سلامت خون و منابع كافی باشد.
2) ساماندهی، مدیریت و دارابودن ساختارهای مناسب جهت داشتن یك برنامه پایدار انتقال خون
3) دسترسی عادلانه به خون و محصولات خونی
4) آزمایشات مناسب و فرآوری تمام خون ها و محصولات خونی
5) استفاده بالینی صحیح از خون و محصولات خونی
8- ایجاد فرآیندهای كیفیت جهت سیاستگذاری درباره سلامت و كفایت خون بر اساس ملاحظات اخلاقی، شفافیت، ارزیابی نیازهای ملی، شواهد علمی و تحلیل ضرر و منفعت.
9- اشتراك گذاری اطلاعات در سطح ملی و بین المللی جهت شفاف نمودن پایه های علمی، اقتصادی و اجتماعی تصمیمات سیاست ملی مرتبط با سلامت و كفایت خون
10- تقویت مشاركت در تمام سطوح جهت اجرایی نمودن اقدامات توصیه شده فوق.
11- از تمام سازمان های بین المللی مرتبط با سلامت خون جهان می خواهد كه در ارتقاء و حمایت روز جهانی اهداكننده با یكدیگر همكاری كنند.
12- از سازمان های اهداكننده می خواهد كه سرمایه كافی جهت اهدای خون داوطلبانه و بدون چشمداشت را فراهم كنند.
13- از دبیركل می خواهد كه با سایر سازمان های فعال در سیستم سازمان ملل، سازمانهای چندجانبه و دوجانبه و سازمان های غیردولتی در راستای ارتقاء روز جهانی اهداكننده همكاری كند.
با سایر سازمان های مرتبط جهت حمایت كشورهای عضو و تقویت ظرفیت غربالگری خون های اهدایی برای بیماری های عفونی جهت تضمین سلامت خون های جمع آوری و تزریق شده فعالیت كند.