افزایش «وسواس» در دوران كرونا
محمد حاتمی رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور درباره نامه ارسالی خود به رئیس جمهور با محتوای تشكیل كمیته مراقبت بعد از اتمام كرونا در كشور، گفت: سلامت روان به عنوان هسته سلامت و حتی مهمتر از سلامت جسم باید مورد توجه قرار گیرد.
وی بسیاری از اختلالات جسمی ریشه روانی دارند. كرونا طی یك سال و نیم گذشته مردم را تحت فشار روانی شدید قرارداده كه واكنش های روانی و به تبع آن اختلالات روانی را در پی داشته است.
رئیس سازمان نظام روانشناسی گفت: افزود: از همان روزهای اول به ستاد كرونا، مسئله سلامت روان را گوشزد كردیم و مهمترین هدف ما پیشگیری بوده است. به طور مشخص آنچه كه سازمان نظام روانشناسی پیگیر آن است پیوستهای سلامت روان به همراه پیوستهای پروتكلهای بهداشتی است كه در كشورهای دیگر مثل كره جنوبی هم مورد توجه قرار گرفته است.
حاتمی خاطرنشان كرد: روابط در خانواده و بین همكاران و مشكلاتی كه با آن برخورد میكنیم باید در اولین فرصت به وسیله پیوستهایی در كمیته مقابله با عوارض روانی زیر نظر ستاد مقابله با كرونا تدوین و ابلاغ و استفاده شود وگرنه با سونامی اختلالات روانی پسا كرونا مواجه خواهیم بود.
وی درباره غربالگری سلامت روان به صورت قشری و نهادی، گفت: غربالگری میتواند با توجه به جامعه هدفهای مختلف مثل آموزش و پرورش، سازمان بهزیستی، كمیته امداد و یا گروههای در معرض خطر انجام شود. آمار دقیقی از وضعیت سلامت مردم نداریم. به همین دلیل به شهرداری تهران پیشنهاد دادیم تا اینكار با كمك شهرداری انجام شود. چون شهرداری تهران نیرو و تمكن مالی لازم را دارد.
حاتمی تصریح كرد: تا زمانی كه مسئولیت این كمیته ذیل ستاد مقابله با كرونا تحت نظر روانشناسان یا سازمان روانشناسی نباشد اقدام خاصی انجام نخواهد شد.
رئیس سازمان نظام روانشناسی و مشاوره كشور انتظارات سازمان روانشناسی از دولت سیزدهم را اینگونه بر شمرد: من از دولت سیزدهم میخواهم در دوران پساكرونا برای سلامت روان چه برنامهای دارند؟ این مورد را به صورت شفاف به مردم بگویند.
وی اضافه كرد: در اولین روز از تشكیل دولت بیمههای پایه و تكمیلی را برای مردم كم درآمد وضع كنند تا بتوانند از خدمات مشاوره و روانشناسی استفاده كنند. مردم كم درآمد و در معرض خطر در حال حاضر از این خدمات بی بهره هستند.
حاتمی بیان داشت: مردم شاید نیاز زیادی به مراقبتهای پزشكی نداشته باشند اما باید در خدمات مشاورهای مهارتهای زندگی در شرایط كرونایی، كنترل استرس و خشم، مهارتهای ارتباطاتی را یاد بگیرند. باید فرهنگسازی استفاده از خدمات مشاورهای در سطح ملی صورت بگیرد تا به سمت افزایش سطح سواد جامعه در این حوزه حركت كنیم.
وی تاكید كرد: چالش ما این است كه مردم نمیدانند زمانی كه درگیر این مسائل روانی هستند باید چه كاری انجام دهند.
حاتمی درباره آمار اختلالات روانی در شهر تهران گفت: اعتیاد، افسردگی و وسواس در دوره كرونا افزایش داشته است. در حال حاضر نوع برخورد خانواده ها با كودكان و نوجوانان كه در حال حاضر بیشتر در خانه هستند از مهمترین مسائل در مراجعه مردم به دفتر و مراكز روانشناسی است.