هشدار وزارت بهداشت به خانوادهها
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واكسن وزارت بهداشت با تاكید بر لزوم واكسیناسیون به موقع كودكان، گفت: متاسفانه شیوع بیماری كرونا، گسترش شیوع سرخك در مرزها، افزایش بار كاری كاركنان بهداشتی و تبلیغات ضد واكسن سبب شده است تاكنون در سال جاری 24 مورد ابتلا به سرخك گزارش شود.
دكتر سید محسن زهرایی ، درباره موارد بروز سرخك در ایران، گفت: از ابتدای امسال تاكنون 24 مورد ابتلا به سرخك گزارش شده است كه عمده آنها مربوط به استان سیستان و بلوچستان است اما مواردی از بیماری هم در استانهای هرمزگان، خراسان رضوی و تهران مشاهده شده است؛ این درحالیست كه در سال 1399 نیز 3 مورد ابتلا به سرخك گزارش شده است.
سرخك؛ مسری ترین بیماری عفونی
واكسن؛ مهمترین سد حفاظتی مقابل سرخك
وی افزود: سرخك مسری ترین بیماری عفونی است. اگر درمورد كرونا اعلام میشود كه هر یك مبتلا میتواند 2 تا 3 نفر را بیمار كند، در مورد سرخك هر یك بیمار در تماس با افراد دیگر میتواند تا 18 نفر را بیمار كند؛ بنابراین سرخك بسیار مسری است و باید در نظر داشت كه مهمترین سد حفاطتی ما در این بیماری واكسیناسیون است و میبایست پوشش واكسیناسیون كودكان در حد بالایی بماند تا بتواند جلوی چرخش ویروس را بگیرد.
وضعیت سرخك در كشورهای همسایه
وی با تاكید بر اینكه بیماریهای عفونی محدود به مرزهای جغرافیایی سیاسی نمیشوند، اظهار كرد: بیماریهای عفونی به راحتی میتوانند میان كشورها جابه جا شوند؛ در نتیجه وقتی یك بیماری بر اساس پوشش واكسیناسیون بالا در یك كشور كاهش پیدا كند به آن معنا نیست كه بیماری در آن منطقه تمام شده است. كشور ما در محلی قرار دارد كه در مرزهای افغانستان، پاكستان و حتی عراق موارد سرخك بسیار بالایی داریم و علت این موضوع هم پوشش واكسیناسیون ناكافی در این كشورها بخصوص در افغانستان و پاكستان است. پوشش واكسیناسیون ضعیف این كشورها سبب میشود بیماریهایی مثل فلج اطفال هنوز در این كشورها در چرخش باشد. این كشورها برای كنترل سرخك تلاش میكنند تا از برنامه واكسیناسیون تكمیلی استفاده كنند یعنی در سال دو یا سه نوبت در سطح كشور یا برخی مناطق كه طغیان سرخك بیشتر است به صورت همگانی اقدام به یك نوبت واكسیناسیون كودكان گروه هدف میكنند.
زهرایی ادامه داد: در یك سال و نیم گذشته به دلیل پاندمی كرونا عملیات واكسیناسیون تكمیلی متوقف شد یا كیفیت اجرای آن دیگر مانند قبل نبود به همین دلیل سرخك كه در افغانستان و پاكستان بیماری بسیار شایعی است، طی ماهها اخیر به وضعیت حادی رسید به شكلی كه در نقشههایی كه سازمان بهداشت جهانی از این دو كشور منتشر میكند شیوع بسیار بالای سرخك كاملا مشهود است. وقتی بیماری در هر كشوری در هر نقطه جهان شایع شود می تواند به نقاط دیگر هم برسد. همانطور كه كرونا ابتدا در چین مشاهده شد اما الان تمام كشورهای دنیا درگیر آن شدند. وقتی یك بیماری میتواند از كشورهای همسایه به كشور ما هم برسد حتی ممكن است افرادی كه پیشتر ایمن شدند نیز در مواجهه بالا با بیماری، باز هم مبتلا شوند.
دستیابی ایران به تاییدیه حذف سرخك و سرخجه در سال 98
لزوم ادامه برنامه واكسیناسیون در كشور
وی با اشاره به دستیابی ایران به تاییدیه حذف سرخك و سرخجه از كشور در سال 1398، تصریح كرد: كشور عمان و بحرین نیز موفق به دریافت این تاییدیه شدند اما از نظر سطح درآمدی و تعداد جمعیت با ما قابل مقایسه نبودند و دستیابی ما به این تاییدیه نشان دهنده برنامه اجرایی خوب واكسیناسیون در ایران و مشاركت مردم است كه در مجاورت كشورهای ذكر شده توانستیم به تاییدیه حذف سرخك و سرخجه برسیم. اما باید بدانیم این تاییدیه ماندگار نیست و قرار نیست با اخذ تاییدیه همه مشكلات به یكباره برطرف شود. برنامه واكسیناسیون باید با قدرت ادامه یابد و حساسیت نظام مراقبت هم افزایش یابد. البته در كنار این موارد نمیتوانیم از نقش همكاری مردم غافل شویم.
وی با اشاره به اینكه تجربه بازگشت مجدد سرخك به كشورها وجود دارد، تاكید كرد: مثلا در كشور انگلستان همان سالی كه ما توانستیم تاییدیه حذف سرخك را بگیریم، آنها تاییدیه حذف را به دلیل شیوع بالای بیماری از دست دادند. بنابراین مراقبت از پوشش واكسیناسیون اهمیت بالایی دارد. موضوع مهم این است كه شرایط كرونا به هیچ وجه نباید سبب شود كه خانوادهها فكر كنند كه میتوانند واكسیناسیون كودكان را به تعویق اندازند، واكسینه نشدن كودكان و نوزادان مانند این است كه آنها را آماده كنیم تا در معرض خطر سرخك قرار گیرند. بنابراین دقت در واكسیناسیون كودكان اهمیت بسیار بالایی دارد.
رییس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واكسن وزارت بهداشت با بیان اینكه واكسیناسیون همه افراد ساكن در كشور رایگان است، ادامه داد: در برخی بررسیها مشخص شد پوشش واكسیناسیون برخی اتباع ساكن در ایران به طور معنی داری كمتر از واكسیناسیون كودكان ایرانی است؛ زیرا شاید فكر كنند واكسن در اختیارشان قرار نمیگیرد اما باید بدانند واكسن در اختیار آنها قرار خواهد گرفت و در ارائه واكسن برای ما ملیت فرقی ندارد و همه بچههای كشور چه ایرانی و چه غیر ایرانی باید از پوشش بالای واكسیناسیون برخوردار شوند.
وی گفت: در نهایت اگر خانوادهها حس كردند فرزندشان تب دارد یا دانههایی روی صورت و بدنش زد حتما به پزشك اطفال مراجعه كنند و خواهان دریافت اقدامات تشخیصی و درمانی باشند.
جریان ضد واكسن در دنیا!
وی با اشاره به وجود لابی ضد واكسن در دنیا، اظهار كرد: برای این جریان فرقی میان واكسن كرونا و واكسن سرخك و ... وجود ندارد؛ برخی از این گروهها دنبال آن هستند كه به هر شكلی علیه واكسیناسیون تبلیغات كنند. این حركت آسیبزا است. در حال حاضر در مورد كرونا میبینیم چیزی كه میتواند ما را از بیماری نجات دهد همین پیدا شدن واكسن موثر علیه بیماری است. بعضی اوقات كه واكسیناسیون به حد بالایی میرسد دیگر آن بیماری مشكل جدی برای ما نخواهد بود مانند بیماری فلج اطفال و این موضوع ممكن است سبب شود خانوادهها فكر كنند كه خب بیماری دیگر وجود ندارد و از واكسن زدن فرزندشان خودداری كنند؛ اما، كرونا نشان داد واكسن یك موهبت است و نباید واكسنها و توفیقات فعلی خود را از دست دهیم.
تاثیر كرونا بر پوشش واكسیناسیون در كشور
زهرایی با بیان اینكه شیوع كرونا بر پوشش واكسیناسیون اثرگذار بوده است، گفت: اول به خاطر نگرانی خانوادهها از حضور در مراكز بهداشتی برای دریافت واكسن و دوم به دلیل اینكه همكاران سیستم بهداشتی هم طی 15 ماه اخیر شدیدا پیگیر موارد مربوط به كووید19 بودند و نیروی جدیدی هم در سیستم بهداشتی اضافه نشده است. در نتیجه ممكن است فرصت پیگیری عدم مراجعه برخی برای دریافت واكسن توسط همكاران ما كمتر شده باشد.
افزایش موارد سرخك در كشور
وی گفت: در كل جمیع این شرایط بویژه افزایش موارد بیماری سرخك در مرزها سبب بروز بیشتر بیماری در كشور شده است و خانوادهها و پزشكان باید بدانند بیماری سرخك تمام نشده است.
وی درباره میزان پوشش واكسیناسیون در كشور، افزود: خوشبختانه پوشش واكسیناسیون در كشور همچنان بالای 95 درصد است اما باید به جایی برسیم كه مطمئن باشیم كه حتی واكسیناسیون یك كودك هم به تعویق نیفتاده است.