اماكن عمومی و مراكز خرید تهران در روزهای پایانی سال بیش از هر زمان دیگری شلوغ شده و این مسئله میتواند زنگ خطری برای بروز موج جدید بیماری كرونا در كشور باشد.
این روزهای پایانی سال همه دنبال دلمشغولیهای سال جدید هستند. هر كسی به نوعی حضور خودش را در جامعه اثبات میكند. از خرید كیف و كفش گرفته تا آجیل و شیرینی و…، كه همه آنها مرتبط با سال نو است. اما، نكتهای كه تفاوت خریدهای نوروزی را در مقایسه با سالهای گذشته نمایان میسازد، وجود ویروس كرونا است. ویروسی كه بیش از یك سال است داریم با آن زندگی میكنیم و به این زودی هم قصد رفتن ندارد.
این در حالی است كه مسئولان وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با كرونا، نسبت به شیوع ویروس جهش یافته در روزهای پایانی سال به شدت نگران هستند و اصرار دارند كه هموطنان از حضور در محیطهای عمومی و شلوغ خودداری كنند.
بر اساس گزارشهای علمی، ویروس جهش یافته قدرت سرایت بالاتری دارد. به طوری كه هر فرد ناقل در ویروس كلاسیك ووهان میتوانست 1.2 نفر را مبتلا كند اما این رقم در ویروس انگلیسی 2.3 است.
با توجه به این ویژگی ویروس جهش یافته است كه مسئولان وزارت بهداشت و ستاد ملی مقابله با كرونا، از مردم میخواهند از حضور در محیطهای شلوغ و پر ازدحام خودداری كنند.
وجود بازار تهران و مراكز خرید پایتخت، در چنین شرایطی میتوانند نقاط نگران كننده و البته كرونا خیز باشند.
روزانه جمعیت زیادی از شهروندان برای خریدهای سال نو، در بازار تهران و مراكز خرید رفت و آمد میكنند و این میتواند زنگ خطر جدی برای انتقال ویروس باشد. به این ترتیب به تدریج خوشههای جدید ویروس در تهران و با تلفیق آنها طغیان جدیدی شكل میگیرد. همچنین ویروس جهش یافته مرگ و میر بالاتری ایجاد میكند و مطالعات در تهران نیز همین موضوع را نشان میدهد.
علیرضا زالی فرمانده ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران، با اشاره به خستگی مردم از طولانی شدن زندگی با كرونا، گفت: زمانی كه بیماری فرآیند فرسایشی میگیرد، با «سندروم خستگی» روبرو میشویم. بنابراین رسانهها و مجموعه سیاستگذاران باید هنر آن را داشته باشند كه با ارتقای تابآوری جامعه این موضوع را جبران كنند.
وی از مشكلات اقتصادی مردم به عنوان یكی از دلایل عدم توجه به رعایت پروتكلها نام برد و افزود: اساس نارضایتی میتواند نافرمانی در رعایت پروتكلها را به دنبال داشته باشد و ممكن است فرد با نزدنماسك، نافرمانی خود را نشان دهد. در مجموع نقاط خلاء فراوانی در پوشش حمایتی اقشار فرودست و آسیب پذیر در بحث بحران كرونا وجود دارد.
فرمانده ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران ادامه داد: در همین راستا هنوز افرادی هستند كه توان خرید ماسك ندارند. در تهران 20 هزار نفر از طریق دستفروشی تأمین معیشت میكنند. این آمار رسمی دستفروشی است، آمار شناور خیلی بیشتر از اینها است.
زالی با اشاره به وجود و چرخش دو ویروس كلاسیك (ووهان) و جهش یافته انگلیسی در كشور، گفت: تعدادی از مردم به دنبال ابتلاء به نوع قبلی ویروس (ووهان) در موجهای قبلی این بیماری، نسبت به آن مصونیت یافتند اما این افراد امروز مقابل ویروس جهش یافته مصون نیستند و مبتلا میشوند. ویروس جهش یافته میتواند مصونیت نسبی برخی افراد را كه در سه موج قبلی مبتلا شدهاند را در هم شكند.
وی ادامه داد: از طرف دیگر این ویروس جهش یافته قدرت سرایت بالاتری دارد. به طوری كه هر فرد ناقل در ویروس كلاسیك ووهان میتوانست 1.2 نفر را مبتلا كند اما این رقم در ویروس انگلیسی 2.3 است. به این ترتیب به تدریج خوشههای جدید ویروس در تهران شكل میگیرد و با تلفیق آنها طغیان جدیدی شكل میگیرد. همچنین ویروس جهش یافته مرگ و میر بالاتری ایجاد میكند و مطالعات ما در تهران نیز همین موضوع را نشان میدهد.
به نظر میرسد، این روزهای پایانی سال، ویروس جهش یافته را بتوان در نقاط شلوغ و پر ازدحام پایتخت جستجو كرد. نقاطی مثل بازار تهران و مراكز خرید كه این روزها بیشتر از همیشه، شلوغ و پر ازدحام هستند. حالا ویروس كرونا میتواند به مثابه بمبهای خوشهای عمل كند و هر جا كه بیشتر شلوغ باشد، احتمال انفجار در آن نقاط بیشتر است.
حمید سوری رئیس كمیته كشوری اپیدمیولوژی كرونا، با اشاره به اینكه تا پایان ریشه كنی كرونا برای حفظ جان خود و عزیزانمان ناچار به رعایت پروتكلها هستیم، گفت: لازم است سیاستها، رویكردها و برنامههای بهداشتی از سوی دولت به شكلی اجرا شود كه مردم با كمترین فشار ناشی از بیماری از این بحران خارج شوند.
وی با تاكید بر اینكه اعمال برنامه ریزی علمی و دقیق برای قطع زنجیره كووید 19 خصوصاً برای تعطیلات نوروز میتواند به میزان قابل توجهی از شیوع بیشتر بیماری بكاهد، ادامه داد: اگر چنانچه دستورالعملهای پیشگیرانه به درستی اعمال شود، قطعاً وضعیت شیوع بیماری روند كاهشی خواهد داشت.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، ارتباط مستقیم شیوه زندگی و رفتارهای مردم با شیوع اپیدمی را مورد تاكید قرار داد و افزود: جهشهایی كه به لحاظ بیولوژی در ساختار ویروس رخ داده تا به امروز الگوی اصلی پیشگیری را تحت تأثیر قرار نداده، اگر پیش از این ترشحات از طریق انسان به انسان بود، همچنان درگاههای ورودی انتقال ناشی از ترشحات بینی و دهان است.