واكسن چینی كرونا وارد می‌كنیم

هلال احمر مجوز واردات واكسن ندارد

1399/12/06
|
10:28

موضوع تامین واكسن كرونا این روزها به یكی از جدی‌ترین دغدغه‌های مردم و مسوولان تبدیل شده است و روزانه اخبار جدیدی درباره وضعیت واردات و تولید واكسن كرونا در رسانه‌ها منتشر می‌شود، چندی پیش بود كه محمدحسن قوسیان مقدم سخنگوی جمعیت هلال احمر، در ارتباط با ورود 150 هزار دوز واكسن كرونای شركت فایزر توسط انجمن خیرین ایرانی مستقر در آمریكا گفته بود كه «بنابر هماهنگی‌های انجام شده قرار است این تعداد واكسن كرونا از طریق مرز در اختیار هلال احمر قرار بگیرد».

وی درباره زمان ورود و توزیع 150 هزار دوز واكسن كرونای اشاره شده توضیح داده بود «زمان دقیقی هنوز نمی‌توان اعلام كرد و به محض دریافت این واكسن‌ها؛ جمعیت هلال احمر براساس سیاست‌های بهداشتی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی عمل خواهد كرد».

اما دیری نپایید كه این موضوع با واكنش نمایندگان مجلس مواجه شد و این سوال در اذهان عمومی شكل گرفت كه این واكسن‌ها توسط چه افرادی و چگونه به كشور انتقال خواهد یافت؟ و ایا هلال احمر مجوز واردات این واكسن‌ها را دریافت كرده؟ و سلامت و كیفیت این واكسن‌ها قرار است چگونه بررسی شود؟

*انتقاد از اقدام هلال احمر

در همین راستا زهره الهیان نماینده مجلس در نامه‌ای خطاب به رییس جمهور از واردات این واكسن‌ها به شدت انتقاد كرد و نوشت « در روزهای اخیر خبر ورود 150 هزار واكسن از شركت فایزر كه گفته می‌شود توسط برخی از خیّرین خریداری و به ایران اهدا شده است نگرانی‌ها و سؤالات جدی را در خصوص این اقدام تأمل‌برانگیز ایجاد كرده است.
این واكسن هنوز در مرحله آزمایش انسانی است بسیاری از عوارض و مسائل مربوط به ایمنی آن مشخص نشده است. ورود آن به كشور از طریقی غیر از وزارت بهداشت (اهدایی خیرین! و از طریق هلال احمر) آن هم به‌اندازه تزریق برای 75 هزار نفر چه آورده‌ای برای كشور می‌تواند داشته باشد، درحالی كه در شرایط فعلی نیاز كشور 120 میلیون دوز واكسن است؟ آیا این كار جز این معنی به ذهن متبادر می‌كند كه شركت قصد دارد این دارو را بر روی مردم ایران آزمایش كند؟

تعداد واكسن‌های اهدایی 150 هزار عدد می‌باشد كه با توجه به نیاز به 2 دوز واكسن برای هر فرد، تنها برای 75 هزار نفر واكسن تزریق خواهد شد. با توجه به جمعیت بیش از 85میلیونی كشور، تزریق این تعداد واحد چه‌تأثیری بر پیشگیری و كنترل كرونا در كشور خواهد داشت؟! و چه‌دلیلی برای ورود این واكسن‌ها می‌تواند وجود داشته باشد؟

در حالی كه شركت اهداكننده واكسن (فایزر) سابقه خوبی در تولید واكسن به‌خصوص واكسن كووید19 ندارد و گزارشات متعددی مبنی بر واكنش‌های آلرژیك و فوت و ناهنجاری‌های خاص بعد از تزریق واكسن این شركت گزارش شده است و در حال حاضر این شركت تخلف‌های كلانی را نیز در كارنامه خود دارد و به‌عنوان یك شركت كه به‌شدت دنبال مقاصد اقتصادی است شهرت دارد».

*واردات واكسن فایزر منتفی شد

پس از انتقادها از خرید واكسن آمریكایی، رهبر معظم انقلاب نیز در یك سخنرانی به صراحت اعلام كردند كه تامین واكسن كرونا از كشورهای انگلیس و آمریكا ممنوع است، موضوعی كه منجر به لغو واردات واكسن توسط هلال احمر شد و سخنگوی جمعیت هلال احمر با اشاره به فرمایشات مقام معظم رهبری درباره ممنوعیت ورود واكسن آمریكایی و انگلیسی به كشور، گفت كه «ورود 150 هزار دوز واكسن كرونا شركت فایزر از آمریكا توسط هلال احمر منتفی شده است».

*واردات واكسن چینی

اما چند روز قبل كریم همتی، رئیس جمعیت هلال احمر در خصوص واردات واكسن كرونا اظهار داشت: «در حال حاضر هلال احمر پیگیر واردات واكسن كرونا از كشور چین است. پس از واردات واكسن روسی نیز پیگیری‌های جدی برای واردات این واكسن آغاز شده است. فعلاً در حال انجام هماهنگی‌های لازم برای واردات این واكسن هستیم و تا پیش از پایان سال جاری واكسن وارد كشور خواهد شد. هلال احمر به تدریج با هماهنگی وزارت بهداشت، اقدامات و تبادلات بین‌المللی لازم برای واردات واكسن كووید 19 از این كشور انجام خواهد داد.
هلال احمر در واردات واكسن روسی نقشی نداشته اما برای دیگر واكسن از كشورها و منابع دیگر در حال فعالیت هستیم. به علاوه هلال احمر در بحث توزیع و واكسیناسیون سراسری در كشور، با حوزه‌های بهداشتی همكاری خواهد داشت. در خصوص واردات واكسن كووكس نیز هلال احمر نقشی ندارد و نقش اصلی ما در واردات واكسن چینی است».

*مجوز مصرف اضطراری واكسن كرونای چینی در ایران صادر شد

اظهارات همتی درحال مطرح می‌شود كه كیانوش جهانپور سخنگوی سازمان غذا و دارو در اینباره گفت «واردات واكسن به كشور منوط به اخذ مجوز از كمیسیون تشخیص صلاحیت دارو و مواد بیولوژیك سازمان غذا و داروست. مجوز مصرف اضطراری مشروط واكسن كرونای چینی صادر شده است. در مرحله اول 250 هزار دوز واكسن سینوفارم اهدایی توسط چین به ایران به كشور وارد می‌شود، مجوز واردات واكسن از كشور چین برای هیأت امنای صرفه‌جویی ارزی صادر شده است».

*هلال احمر مجوز واردات واكسن دریافت نكرده است

سید حیدر محمدی مدیركل اداره دارو و مواد تحت كنترل سازمان غذا و دارو نیز در گفت‌وگو با فارس با بیان اینكه طی روزهای گذشته واكسن‌های آسترازنكا و بهارات هند روز گذشته مجوز مصرف اضطراری از كمیسیون ماده بیست وزارت بهداشت دریافت كرده‌اند اظهار داشت: واكسن چینی هنوز توسط سازمان غذا و دارو تایید نشده است.

متاسفانه برخی از مسوولان بدون اطلاع از جزئیات واردات واكسن اقدام به اظهار نظر می‌كنند غافل از اینكه هر واكسنی برای واردات باید از سازمان غذا و دارو مجوز بگیرد و همچنین نهاد وارد كننده باید مجوز واردات واكسن را از سازمان غذا و دارو دریافت كند، هلال احمر تاكنون مجوز واردات واكسن را از سازمان غذا و دارو دریافت نكرده است».

دسترسی سریع