آیا با شستن از شر آلودگیهای تخممرغ خلاص میشویم؟
به پیوست نامهی اخیر معاونت بهداشت وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكی مبنی بر آگاهی بخشی عموم جامعه نسبت به عرضه و مصرف بهداشتی و سلامت تخممرغ بویژه در شرایط فعلی كه یكی از خطرناكترین و مسریترین ویروسهای تاریخ در بین تمام مردم شایع شده است و ابراز نگرانی نسبت به این موضوع كه علیرغم تلاشهای پیشین برای عرضهی تخممرغ در بازار تنها بصورت بستهبندی و اثبات غیر بهداشتی بودن توزیع و مصرف این محصول بصورت فله كه خود میتواند یكی از نقاط شیوع ویروس كرونا و دیگر ویروسها باشد؛ نكاتی موكدا در خصوص مصرف تخممرغ خطاب به عموم جامعه اطلاعرسانی میشود:
آنچه از منابع علمی متعدد برمیآید حاكی از این است كه عرضه تخممرغ و مصرف آن دسته از تخممرغهایی كه فاقد بستهبندی هستند و به اصطلاح بصورت فله در بازار به فروش میرسند، عملی كاملا غیر بهداشتی و ناسالم است. گرچه تخممرغ برای حفاظت از محتویات خود از دو عامل خارجی و داخلی كمك میگیرد اما این محافظت به معنای مصونیت تخممرغ از انواع آلودگیهای خارجی نیست.
در اینجا دو بحث شكل میگیرد؛ یكی آلودگیهای فیزیكی، شیمیایی و محیطی تخممرغ مانند آغشته شدن پوسته به مدفوع یا انواع میكروب و ویروس و دیگری عدم امكان شستوشوی وضدعفونی آلودگیهای روی پوسته تخممرغ تا پیش از مصرف.
تخممرغ به هنگام خروج از بدن مرغ در مرغداریها محتمل است كه دچار برخی آلودگیهای فیزیكی در محیط بشود كه غیر قابل اجتناب است.
اینجاست كه اولین تفاوت تخممرغ بستهبندی با تخممرغ فله در بحث پاكیزگی آشكار میشود. عرضهكنندگان تخممرغ فله، تخممرغهای آلوده را از تخممرغهای تمیز جدا نمیكنند و همین است كه به هنگام خرید تخممرغهای فله بسیار پیش میآید كه با تخممرغها آغشته به مدفوع یا دیگر انواع آلودگی روبرو شویم.
در كارخانههای تولیدكننده تخممرغ بستهبندی، تخممرغ آلوده از خط خارج شده و به هیچ عنون اجازه ورود آنها به داخل بستهبندی داده نمیشود. این اولین استانداردی است كه به موجب وجود بستهبندی برای تخممرغهای شناسنامهدار لحاظ میشود.
نكتهی دیگری كه در مورد تخممرغ و لایه محافظ كوتیكول روی پوسته آن وجود دارد، شستوشوی پوسته است. سوال اینجاست كه تخممرغ آلوده را چه باید كرد؟
آیا با شستن از شر آلودگیهای تخممرغ خلاص میشویم؟
جواب این سوال برخلاف باور عمومی خیر است؛ با شستن تخممرغ شاید ظاهرا پوسته آن را از آلودگیهای فیزیكی بزداییم اما علاوه بر پاكسازی ظاهری، لایهی كوتیكول نیز همزمان از بین رفته و نفوذ آلودگی به درون تخممرغ سادهتر میشود و در برابر آلودگیهای محیطی كاملا آسیبپذیر خواهد شد.
به همین خاطر است كه تضمین سلامت تخممرغ تنها در صورتی است كه درون بستهبندی عرضه شود. زیرا كارخانههای تولید تخممرغ بستهبندی، تخممرغهای آلوده را درون بستهبندی قرار نمیدهند. ضمن اینكه نگرانی از بهداشت تخممرغهای شانهای و فلهای، از این بابت سات كه قابلیت شستشو و ضدعفونی نداشته و لذا مردم نمیتوانند آنها را بدون حفاظ داخل یخچال بگذارند زیرا آلودگی تخممرغ ممكن است در تمام یخچال پخش شده و دیگر اقلام داخل فضای یخچال را نیز آلوده كند. حتی وجود یك تخممرغ آلوده در شانههای تخممرغ فله میتواند باعث تسری این آلودگی به دیگر تخممرغهای پاكیزه و سایر مواد غذایی شود.
علاوه بر این، خریداری تخممرغ شناسنامهدار بستهبندی نه تنها سلامت و بهداشتی است بلكه صرفه اقتصادی نیز دارد؛ زیرا هم امكان حذف ضایعات تخممرغ را فراهم میكند و هزینه فایده منطقی دارد و هم فرهنگ تازهخوری را با انتخاب مشتری برای بستهبندیهای متناسب مصرف خانوار ترویج داده و از طرفی ضایعات تخممرغ فله دورریز نمیشود بلكه پس از سالمسازی و پاستوریزاسیون به مصرف صنایع غذایی میرسد كه فرآیندی متداول در بین تمام كشورهای دنیا به حساب میآید.