مرخصی تشویقی اجباری برای پرستاران فعال در بخش كرونا

آخرین وضعیت نیروهای شركتی و 89 روزه

1399/11/19
|
07:37

معاون پرستاری وزارت بهداشت با اعلام مرخصی تشویقی اجباری برای پرستاران فعال در بخش كرونا، گفت: اكنون كه بار بیمارستان‌ها كاهش یافته، دستورالعملی برای بیمارستان‌ها تهیه شده كه پرستاران را به مرخصی تشویقی اجباری بفرستند تا با ازای هر یك ماه كار در بخش كرونا، یك روز مرخصی تشویقی اجباری داشته باشند و نمی‌توانند آن را ذخیره كنند و باید به مرخصی روند.

به گزارش ایسنا، دكتر مریم حضرتی در نشستی ویدیو كنفرانسی ضمن تبریك فرارسیدن دهه فجر، گفت: در سال 99 سال بسیار سختی را پشت سر گذاشتیم، اما دستاوردهای خوبی داشتیم و توانستیم به نتایج بزرگی برسیم. یكی از آن‌ها قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری بود كه سال 86 تصویب شده بود و با پیام رهبر انقلاب در روز پرستار جان تازه گرفت و برای اجرایی شدن آن تلاش می كنیم.

3 اقدام مورد لزوم تعرفه گذاری خدمات پرستاری

وی در این باره افزود: برای تعرفه گذاری خدمات پرستاری سه اقدام لازم است؛ یكی تعیین منابع مالی، دوم نحوه تعرفه گذاری و خرید خدمت و باز توزیع آن است كه با دستور وزیر و ابلاغی كه برای معاونت پرستاری زدند، این اقدام به جد پیگیری می شود و امیدواریم با كمك سایر معاونان، دستگاه‌ها و سازمان نظام پرستاری بتوانیم این قانون را اجرا كنیم.

جذب 24هزار پرستار طی دو سال

وی افزود: فوق العاده ویژه كاركنان نظام سلامت یكی از دستاوردهای مهم بود كه به همت و تلاش پرستاران و به همت معاونت توسعه اجرایی شد و نكته مثبتی بود. جذب نیروی پرستاری كه در سال 98 و 99 حدود 24 هزار پرستار جذب شدند و این یك این تحول عظیمی در تاریخ پرستاری است. البته هنوز كمبود زیاد است، اما این دستاورد بزرگ جای تشكر و تقدیردارد.

آخرین وضعیت پرستاران شركتی و پرداخت معوقات پرستاری

وی ادامه داد: در گروه پرستاری كارهای دیگری هم انجام شده است. دستورالعمل خرید خدمت ابلاغ شد. با پرستاران شركتی به شیوه‌های مختلف برخورد می شد كه با این دستورالعمل یكسان سازی انجام شد. همچنین معوقات پرستاری در سال 98 در سه ماه اول سال 99 هم تسویه شده است و سه ماه دوم در حال توزیع است.

بررسی سختی كار پرستاران در سه بخش بیمارستانی

حضرتی گفت: در زمینه آزمون صلاحیت حرفه‌ای پرستاری برای اولین بار در تاریخ پرستاری ایران این اقدام انجام شد و اكنون هم فاز نهم آن را اجرا می‌كنیم و برای پرستارانی كه نمره قبولی در این آزمون گرفتند، گواهی صلاحیت حرفه‌ای صادر می‌شود. از سال 1400 نیز این آزمون دو بار در سال برگزار می‌شود. در مورد سختی كار پرستاران نیز این مورد در بخش‌های سوختگی و روانی محاسبه شده بود، اما در بخش اطفال، انكولوژی و عفونی در دست اقدام است كه امیدواریم زودتر به نتیجه برسد.

وی با بیان اینكه در جریان بیماری كووید-19 تخت های ای سی یو به دلیل نیاز جامعه افزایش پیدا كرد، گفت: بر این اساس توانمندسازی 5 هزار پرستار در كشور برای فعالیت در آی سی یو انجام شد كه به صورت مجازی و عملی آموزش دیدند. اقدام بسیار ارزشمندی بود كه با كمك معاونت درمان و آموزش انجام شد و در حال انجام است. در عین حال یكی ازبرنامه های مهم در حوزه پرستاری كه طبق برنامه ششم توسعه مكلف به اجرای پرستاری در جامعه و برنامه مراقبت تسكینی است كه از نظر قانونی ما مكلف به اجرای آن هستیم. این برنامه هم در كنار كارهای كووید19 كه كار سنگینی بود، با موفقیت انجام شد. تعدادی از پرستاران هم برای یادگیری مراقبت تسكینی به اردن اعزام شدند تا بتوان آن را اجرا كرد و همچنین دو وبینار برای مراقبت تسكینی نیز برگزار شد.

ابلاغ دستورالعمل های مراقبت در منزل برای چند بیماری

حضرتی با بیان اینكه معاونت پرستاری عضو كارگروه پرستاری در سازمان بهداشت جهانی و منطقه امرو برای استقرار مراقبت تسكینی است، گفت: تدوین آیین نامه مراكز ارائه خدمات طولانی مدت نیز از دیگر اقداماتمان بود. برخی از بیماران ما در منزل درمان و برخی در بیمارستان درمان می شوند، اما برای برخی بیماران نه می توان در بیمارستان اقدام كرد و نه در منزل میتوان آنها را مورد مراقبت قرار داد. مانند بیماران مبتلا به آلزایمر و ... خوشبختانه بعد از دو سال تلاش مستمر معاونت پرساری این اقدام انجام شد و ابلاغ آن در دی ماه از سوی وزیر انجام شد. تدوین و ابلاغ دستورالعمل های استاندارد مراقبت در منزل نیز انجام شد كه هدف ما توسعه مراقبت در منزل است تا بار بیمارستان را كاهش داده و رضایت بیماران را افزایش دهیم كه استانداردهای آن برای بیماری هایی مانند سكته مغزی، نارسایی مزمن قلبی و ریوی، سرطان، كووید-19 استاندارد خدمتی مراقبت در منزل تدوین شد و به دانشگاه ها ابلاغ شد. در عین حال بیماران هموفیلی، ام اس در دستور كار هستند تا بسته های استاندارد خدماتی مراقبت در منزل آنها را فراهم كنیم.

پیگیری پوشش بیمه ای مراقبت در منزل از بیماران كووید19

وی گفت: در زمینه تدوین بسته‌های استاندارد مراقبت در منزل از بیمار كووید-19 نیز انجام شد كه به دنبال پوشش بیمه ای آن هستیم و باید در شورای عالی بیمه مصوب شود كه هنوز اتفاق نیفتاده و امیدواریم سریع تر انجام شود. با سازمان های بیمه نیروهای مسلح درباره اجرای طرح پیشگیری از بیماری های مزمن از سالمندان و پوشش بیمه ای خدمات ارائه شده در منزل و ارائه خدمت در منزل به سالمندان مطرح شده كه پیگیریم تا با بیمه های نیروهای مسلح در این زمینه تفاهم نامه ای داشته باشیم.

وی افزود: در خصوص الكترونیك سازی ثبت خدمات پرستاری در منزل نیز اقدام گسترده‌ای انجام شده است و به دنبال آن هستیم تا طراحی و اجرای نرم‌افزار مدیریت و نظارت ارائه خدمت پرستاری در منزل را داشته باشیم و زودتر آن را به كار گیریم.

پیگیری بیماران تا شش ماه پس از ترخیص با طرح "پرستار پیگیر"

حضرتی به طرح "پرستار پیگیر" اشاره كرد و افزود: بیماران كه از بیمارستان مرخص می‌شوند پیگیری نمی‌شوند یا به شكل محدود پیگیری می‌شوند؛ اما طرح پرستار پیگیر بیماران را تا 6 ماه پس از ترخیص رصد می‌كنند و اگر آموزش و مشاوره لازم دارند به آنها ارائه می‌شود و از این طریق وضعیت بیمار هم چك می‌شود. بر این اساس هم از مراجعه مجدد جلوگیری می‌شود و هم كیفیت خدمات افزایش می‌یابد.

به گفته وی، الكترونیك سازی ثبت اقدامات پرستاری یك تحول بزرگ در تاریخ پزشكی و پرستاری كشور است كه به شكل جدی در معاونت پرستاری و همكاری معاونت درمان پیگیری می‌شود و انقلابی در تاریخ پرستاری ایران خواهد بود و سعی شده است این موضوع به سیستم HIS بیمارستانی متصل شود.

معاونت پرستاری وزارت بهداشت تاكید كرد: به دنبال اجرایی شدن سیستم كدینگ استاندارد و بین‌المللی هستیم كه به طور استاندارد خدمات پرستاری بر اساس فرآیند پرستاری اجرایی شود و از طریق الكترونیك سازی شدن خدمات پرستاران كمتر مجبور به انجام كارهای نوشتاری باشند.

تدوین سند جامع پرستاری در افق 1404

وی اقدام دیگر این معاونت را برنامه‌ریزی جهت كنترل بیماری‌های غیرواگیر معرفی كرد و گفت: بیماری‌های غیر واگیر بیشترین درصد آمار مرگ و میرهای زودرس را در كشور ما و جهان به دنبال دارد و این اقدام جزو دستور كار ما در سال 1400 است تا بتوانیم راه‌های پیشگیری و كنترل بیماری‌های غیرواگیر را در پیش گیریم. همچنین تدوین كتاب نقشه راه پرستاری ایران یا سند جامع پرستاری در افق 1404 با همت متخصصین پرستاری تهیه و تدوین شده است.

100 شهید پرستار مدافع سلامت تا كنون

وی درباره شهدای پرستاری در دوران كرونا، تصریح كرد: از ابتدای شیوع كرونا در كشور تاكنون 100 پرستار جان خود را بر اثر این بیماری از دست داده‌اند. 55 پرونده از این تعداد در حال بررسی است و 32 نفر آنها به عنوان شهید خدمت تایید شدند.

حضرتی افزود: طرح شهید سلیمانی كه طرحی جامع و كامل است كه با كمك كلیه گروه‌های جامعه اجرایی شد كه معاونت پرستاری و سایر گروه‌های پرستاری هم در این طرح مشاركت داشتند و خوشحالیم كه این طرح موفق بود و توانست مرگ و میرها را به سوی دو رقمی شدن سوق دهد و امیدوارم روزی این آمار مرگ و میر به صفر برسد. البته این موفقیت به هیچ عنوان نباید به معنای عادی انگاری بیماری قلمداد شود.

جذب نیروهای جدید تا فروردین 1400

مرخصی تشویقی اجباری برای پرستاران با كاهش بار كرونا در بیمارستانها

حضرتی در پاسخ به سوالی در رابطه با احتمال موج چهارم بیماری و كمبود نیروی پرستاری، اظهار كرد: این موضوع حقیقت دارد اما خوشبختانه طبق اعلام معاونت توسعه 17 هزار و 500 نیرو در 24 بهمن ماه آزمون دارند و با دستور مقام عالی وزارت نتایج آن تا اسفند ماه اعلام می‌شود و امیدواریم این نیروها در فروردین 1400 جذب شوند كه كمك بزرگی به جبران كمبود نیرو است. الان كه بار بیمارستان‌ها كاهش یافته است یك دستورالعملی برای بیمارستان‌ها تهیه شده كه پرستاران را به مرخصی تشویقی اجباری بفرستند تا با ازای هر یك ماه كار در بخش كرونا، یك روز مرخصی تشویقی اجباری داشته باشند و نمی‌توانند آن را ذخیره كنند و باید به مرخصی بروند.

وضعیت واكسیناسیون كرونا در گروه پرستاری

وی در خصوص تزریق واكسن كرونا به گروه پرستاری، بیان كرد: واكسن این گروه هم مانند سایر گروه درمان است و تبعیت داریم از برنامه‌ای كه معاونت بهداشتی اعلام كرده است. پرستاران هم همزمان با كلیه اعضای تیم درمان واكسن دریافت خواهند كرد.

حضرتی درباره نحوه اجرای قانون تعرفه گذاری خدمات پرستاری، اظهار كرد: با دستور رهبر معظم انقلاب این قانون كه از سال 86 بلاتكلیف مانده بود جان تازه‌ای گرفت. ركن اصلی قانون تعیین منبع آن است كه امیدواریم زودتر تعیین شود، مهمترین مساله برای اجرای این قانون تعیین منبع اجرای آن است. در این زمینه مطالعات وسیعی در حال انجام است و جلسات كارشناسی در كارگروه مربوطه ادامه دارد و امیدواریم به زودی به نتیجه برسد.

وی در ادامه تاكید كرد: در مطالعات وسیعی كه انجام شده در سال 90 حدود 527 خدمت پرستاری برای تعرفه گذاری تعیین شده بود. این خدمات در قالب 58 بسته خدمتی تعریف شده است. برخی بسته‌های خدمتی مشابه هم بودند كه در بازنگری بعدی به 10 بسته خدمتی رسیدیم. مطالعات انجام شده برای اجرای این قانون بازنگری شد. این بسته‌ها در سه كارگروه تخصصی دنبال می‌شود و از 180 پرستار در این مورد نظرخواهی كردیم. جلسه كارگروه آن، هفته آینده برگزار می‌شود و امیدوارم با تكلیف رهبر معظم انقلاب و با همت و دستور وزیر بهداشت در سال 1400 این قانون را اجرایی كنیم. در ابتدا پایلوت آن در چند بیمارستان شبیه سازی می‌شود و بعد در كل كشور اجرایی خواهد شد. مشكل مهم تعیین منبع اجرای این قانون است كه امیدوارم در كارگروه تخصصی كه هفته آینده تشكیل می‌شود، تعیین تكلیف شود.

آخرین وضعیت نیروهای 89 روزه پرستاری

تبدیل وضعیت این پرستاران از طریق آزمون

معاون پرستاری وزارت بهداشت در پاسخ به سوال ایسنا درباره تبدیل وضعیت نیروهای پرستاری شركتی، تصریح كرد: خوشبختانه دستورالعملی كه از سوی معاونت توسعه به دانشگاه‌ها ابلاغ شد تاحدودی این مسئله را ساماندهی كرد. نیروهای شركتی 89 روزه در بسیاری از دانشگاه‌ها به طرق مختلف جذب شدند و این افراد باید برای تبدیل وضعیت امتحان دهند؛ زیرا این یك قانون است و به هر حال تبدیل وضعیت آنها از طریق برگزاری آزمون است. البته امتیازاتی برای پرستاران شركتی كه در دوران كووید19 در بیمارستان كار كردند قائل شدیم كه به ازای هر ماه كار كردن در بخش كرونا دو امتیاز به آنها تعلق می‌گیرد كه جمعا 20 امتیاز است و می‌تواند كمكی باشد تا این افراد تغییر وضعیت داده و جذب شوند.

درخواست چندباره برای پوشش بیمه ای خدمات پرستاری در منزل

وی در پاسخ به سوال دیگر ایسنا درباره سرانجام پوشش بیمه‌ای خدمات پرستاری در منزل، تصریح كرد: در رابطه با پوشش بیمه‌ای چندین بار تقاضای كتبی به شورای عالی بیمه فرستاده‌ایم و پیگیر هستیم چون این كار اقدامی موثر است. تنها در دوران كرونا حدود 50 هزار خانواده از خدمات مراقبت در منزل بهره بردند و امیدواریم این موضوع زودتر گسترش یابد.

وی در پاسخ به سوالی درباره ورود افراد غیر پرستار و آموزش ندیده در ارائه خدمات مراقبتی در بیمارستان‌ها گفت: این كار تخلف است. جان انسان‌ها را نمی‌توان به دست افراد بدون صلاحیت داد. در هر بیمارستان دولتی و غیر دولتی اگر این تخلف رخ دهد باید به معاونت پرستاری گزارش دهید و حتما پیگیری می شود، این تخلف مجازات قانونی هم دارد.

معاونت پرستاری وزارت بهداشت درباره افزایش حقوق پرستاران، تاكید كرد: افزایش حقوق تنها به پرستاران اختصاص ندارد و مربوط به كل نیروهای نظام سلامت است. 50 درصد افزایش حقوق در اسفند 98 اتفاق افتاد و فوق العاده ویژه هم امسال اتفاق افتاد و فكر نمی‌كنم دیگر افزایش حقوق داشته باشیم.

وی درباره آگهی‌های مهاجرت و استخدام پرستاران در كشورهای اروپایی، بیان كرد: در مورد آگهی استخدام در كشورهای دیگر از جمله كانادا، اسپانیا و... چون جمعیت كشورها پیر می شوند و به خدمات مراقبتی نیاز دارند برخی كشورها پرستار جذب می كنند و سختگیری‌ها را برای امتحان و ثبت پرستاران آسان كرده‌اند كه این هم نه فقط برای ایران بلكه برای همه دنیا تسهیلاتی ایجاد كرده اند كه بتوانند بیشتر پرستار جذب كنند. بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهانی، در پساكرونا مهاجرت پرستاران در سراسر دنیا زیاد می‌شود. البته این موضوع جدیدی نیست و حداكثر تلاش را می‌كنیم كه پرستاران با آرامش خاطر در كشور بمانند و دغدغه‌ای جز خدمت به بیماران نداشته باشند.

كاهش تاخیر در پرداخت معوقات پرستاران

حضرتی ادامه داد: در ابلاغیه 27 اسفند 1398 به دانشگاه‌ها دستور داده شد تا منبع اضافه كار را از كارانه جدا كنند و خوشبختانه الان این اتفاق رخ داده و معوقات ما از 18 ماه به حدود 4 یا 5 ماه رسیده است. معوقات 1398 در كلیه دانشگاه‌ها تسویه شده و معوقات سه ماه ابتدایی 99نیز پرداخت شده است و در حال پرداخت سه ماه دوم هستیم.

وی درباره شهدای خدمت و امتیاز شبه ایثارگری به پرستاران گفت: در این مورد كمیته دیگری كه اعضای مختلفی از بخش های مختلف دارد، نظر می‌دهد. من آمار پرستاران جان باخته را نیز بر اساس اعلام این كمیته گفتم و در این مورد ما در معاونت پرستاری مسئولیتی در این زمینه نداریم.

معاون پرستاری وزارت بهداشت درباره تعداد پرستارانی كه در آزمون استخدامی 24 بهمن جذب می شوند، افزود: نیروهای اتاق عمل، هوشبری، بهیاری نیز جزو نیروهای گروه پرستاری هستند. نیروهای اورژانس جزو گروه پرستاری محاسبه نشده‌اند اما تعدادی كه از گروه پرستاری كه در این آزمون استخدام 17 هزار و 500 نفر است، این افراد فقط از گروه پرستاری بوده و نمی‌توانند در امور اداری به كار گرفته شوند.

وی افزود: كمك پرستاران نیز جزو گروه پرستاری هستند و بر اساس دستورالعمل معاونت توسعه وزارت بهداشت كه با نظرخواهی از دانشگاهها تدوین شده، تسهیلاتی برای جذب كمك پرستاران در دانشگاه‌ها در نظر گرفته شده كه پس از تعیین تكلیف اعلام می‌شود.

حضرتی در خاتمه تاكید كرد: آیین نامه كار دانشجویی پرستاری نیز تدوین شده و بر اساس آن 50درصد افزایش حق الزحمه آنها قرار است در نظر گرفته شود.

دسترسی سریع