واكنش به تبلیغات ماهواره ای
مجید حاجی فرجی در خصوص رژیمهای غذایی درست و اصولی، گفت: رژیمهای كاهش وزن بر اساس برنامه فردی زندگی مانند سابقه خانوادگی، سنجش عادات غذایی، فعالیت بدنی و … از فردی به فرد دیگر متفاوت است كه در ابتدا فرد برنامه اولیه ای را برای كاهش وزن دریافت میكند و پس از آنكه به وزن مورد نظر خود رسید پایداری رژیم را در دستور كار قرار میدهد.
این متخصص تغذیه افزود: اگر BMA فرد 40 باشد بیمار ما از چاقی مفرط رنج بده و بیماری در این مرحله بسیار جدی است چراكه فرد در معرض ابتلاء به كبد چرب، دیابت، سندروم متابولیك قرار دارد بنابراین تشخیص پزشك و بهره مندی از مشاوره پزشكی و روانشناسی در طول برنامه رژیم كاهش وزن بسیار حائز اهمیت است.
وی بیان كرد: متأسفانه بسیاری از شبكههای ماهوارهای اقدام به تبلیغات قرصهای كاهش وزن در مدت زمان كوتاهی میكنند و یا گاهاً مشاهده شده است كه افراد در خصوص رژیمهای كاهش وزن به یكدیگر راهنمایی میدهند یا بعضاً قرص پیشنهاد میكنند باید گفت تمامی این رفتارها و كارها اشتباه است چراكه علل چاقی در هر فردی متفاوت است و باید توسط پزشك تغذیه بررسی شود در غیر این صورت شاید شما با استفاده از آن راهكار یا قرص به وزن دلخواه برسید اما عوارض مخربی در انتظارتان خواهد بود.
فرجی با اشاره به اینكه افراد باید خود را بشناسند و پس از آن اقدام به گرفتن رژیم كاهش یا افزایش وزن كنند عنوان كرد: رژیمها باید كم كالری بدون عارضه و برگشت باشند بنابراین رژیم معتدل با یك تناسب وزن و كاهش 2 تا 3 كیلو در ماه همراه است بعضاً در افراد جوانتر هم ممكن است این كاهش تا چهار كیلو ادامه داشته باشد اما مقدار متناسب همان 2 تا 3 كیلو است.
وی اظهار كرد: اصلاح عادات غذایی در بسیاری از افرادی كه برای كاهش یا افزایش وزن مراجعه میكنند اما در این امر عجله دارند بدترین عادت است چرا كه عادات زندگی و وعدههای غذایی همچنین میزان تحمل افراد در این فرایند باید سنجیده شود گاهی روند كاهش یا افزایش وزن یك سال به طول میانجامد البته گاهی برای كاهش وزنهای شدید پزشك متخصص جراحی را برای این منظور لازم میداند و پیشنهاد میكند.
فرجی با اشاره به اینكه افراد باید در طول عمل به رژیم كاهش یا افزایش وزن به پزشك خود اعتماد داشته و صبور باشند تصریح كرد: بسیاری از افراد كه BMA زیر 30 دارند به دلیل عجله در كاهش وزن به مصرف داروها و مكملهای چربی سوزی كه بیشتر آنان صحتی ندارند و با عوارض همراه هستند روی میآورند اما باید بدانید كه فرد در مراحل كاهش و یا افزایش وزن باید به پزشك خود اعتماد داشته باشد و در این راه صبور باشد.
این متخصص تغذیه اظهار داشت: در مواردی هم پزشك تغذیه اقدام به تجویز داروها و مكملها البته در كنار رژیم میكند تا سطح و میزان هورمونهای كنترل سیری و گرسنگی به این ترتیب تنظیم باشد توجه به این نكته ضروری است كه رژیمهای تك محوری مانند رژیمهای كتوژنیك به افرادی كه میخواهند كاهش وزن عادی داشته باشند پیشنهاد نمیشود چراكه كبد را چرب میكند و در طولانی مدت سبب بروز مشكل در كیسه صفرا میشود.
فرجی گفت: معمولاً رژیمهای متعادل و مناسب از تمام گروههای غذایی به این ترتیب كه چربی اشباع 5 درصد، پروتئین 15 تا 17 درصد و فیبر محلول در سبزی و میوهها به میزان زیاد استفاده میكنند این در حالی است كه در رژیمهای سخت ریزمغذیهای كاهش پیدا میكنند.
وی در آخر تاكید كرد: حذف وعدههای اصلی غذایی به منظور كاهش وزن بسیار اشتباه است و به هیچ عنوان پیشنهاد نمیشود چراكه فرد به این ترتیب به ریزه خواری روی میآورد و در وعده بعدی غذایی پرخوری میكند؛ وعدههای اصلی باید مناسب و در جای خود در كنار میان وعدههای كوچك تنظیم شوند.