شرط استفاده از مكمل ها
محمدرضا وفا، گفت: آهن یك عنصر ضروری است و باید هر روز از طریق منابع غذایی دریافت شود.
وی با بیان اینكه میزان دریافت آهن از طریق خوراكی در 90 درصد افراد كافی است، ادامه داد: آهن نقش مهمی در عملكرد ذهنی و جسمی دارد و اثرات كمبود دراز مدت آن بسیار مهم است، بنابراین كمبود آهن تمركز ذهنی، فعالیتهای شناختی و ضریب تنفسی را كاهش میدهد.
وفا خاطرنشان كرد: دختران در سن بلوغ، خانمها در سنین باروری و در دوران شیردهی و نیز سالمندان به آهن بیشتری نیاز دارند.
استاد تغذیه دانشگاه علوم پزشكی ایران، افزود: دو نوع آهن یعنی آهن هم و غیر هم وجود دارد. آهن هم كه در منابع حیوانی وجود دارد، جذب بالایی دارد. گوشت قرمز و سایر گوشتهای كم چرب بهترین منبع آهن هم هستند. آهن غیر هم در منابع گیاهی وجود دارد كه زیست دسترسی بسیار كمی دارد.
وی با بیان اینكه توصیه میشود برای پیشگیری از كمبود آهن از منابع حیوانی استفاده شود، ادامه داد: احتمال كمبود آهن در گیاه خواران محض بسیار زیاد است. چون دسترسی به آهن غیرهم كه در منابع گیاهی وجود دارد، خیلی كم است. نان، برنج، ذرت، عدس و حبوبات منابع گیاهی آهن هستند و اگر با منابع خوراكی ویتامین ث مانند لیمو، غوره و نارنج استفاده شود دسترسی به آهن تا 6 برابر افزایش پیدا میكند كه البته باز هم مقدار آن كم است.
وفا گفت: مصرف لبنیات با منابع آهن مثل گوشت توصیه نمیشود چون پروتئین لبنیات با جذب آهن تداخل دارد. در ضمن افرادی كه مكمل آهن مصرف میكنند نباید این مكمل را با وعده غذایی كه حاوی گوشت است، مصرف كنند چون جذب آن كاهش پیدا میكند.
وی در مورد مصرف مكمل، اظهار داشت: توصیه میشود آهن هم مثل سایر مواد مغذی تا جایی كه ممكن است از طریق خوراك تأمین شود مگر در شرایطی كه فردی به علت برخی بیماریها مثل خونریزیهای دستگاه گوارش به مكمل نیاز داشته باشد. نكته مهم این است كه به هیچ عنوان نباید مكمل آهن را به صورت خودسرانه مصرف كرد چون رادیكال آزاد تولید شده به دلیل مصرف زیاد و نا تناسب آهن، مهمترین سم در سطح سلولی در بدن است.