قطع نكردن انسولین، مشاوره دائمی با پزشك در خصوص مصرف داروها، چك كردن مداوم قند، مصرف مایعات و كنترل فشار خون و چربی از نكات مهمی است كه این دسته از افراد باید به آن توجه داشته باشند.
سیدوحید یوسفی،با اشاره به اینكه دیابتیها بیشتر از افراد عادی دیابت نمیگیرند، بلكه عوارض و مشكلاتی كه ممكن است در این افراد بروز كند بیشتر است، گفت: بنابراین نباید این تصور برایشان پیش بیاید چون دیابتی هستم حتماً بیشتر در معرض ابتلا قرار دارم چون سیستم ایمنی افرادی كه تحت كنترل هستند و از دارو استفاده میكنند و فشار و چربیشان هم تحت كنترل است با افراد عادی از نظر ابتلا فرقی ندارد.
وی ادامه داد: ولی اگر مبتلا شوند عوارض ریوی و مشكلاتی كه احتمال دارد رخ بدهد در این افراد بیشتر است، لذا باید مراقبتهایی انجام دهند كه شدت عوارض را كم كنند. چراكه قند بالا سیستم ایمنی را كاهش میدهد و سلولهایی كه در ناحیه ریه وجود دارد به دلیل رسوب گلوكز و تغییراتی كه در سیستم ایمنی ایجاد میشود مستعدتر به ایجاد عفونتهای ثانویه و عوارض و مشكلات كرونا هستند.
این پزشك متخصص همچنین تصریح كرد: ما برای افراد دیابتی در هر بیماری جدی و شدیدی قوانینی داریم به اسم قوانین «روزهای بیماری» كه سه منشأ اصلی دارد و چند قانون را شامل میشود، یكی اینكه اگر فرد دیابتی انسولین مصرف میكند تحت هیچ شرایطی انسولین را قطع نكند، چون همین استرس ناشی از بیماری باعث میشود كه سطح قند افزایش پیدا كند، لذا نه تنها انسولین باید استفاده شود بلكه گاهی اوقات دوزهای آن نیز باید افزایش پیدا كند.
یوسفی با تأكید براینكه نكته دیگر این است كه فرد باید مرتباً قند خود را چك كند، افزود: مثلاً اگر فرد در روز عادی چهار بار این كار را میكند در این شرایط شش بار قند خون خود را چك كند، چون با افزایش استرس هورمونها نیز افزایش پیدا كرده و نمیگذارند كه انسولین كار خود را بكند پس در شرایط استرس نیاز به انسولین بیشتر میشود.
وی در ادامه تصریح كرد: یكی از معضلات اصلی در افرادی كه دیابتی هستند و كرونا میگیرند كنترل قند است، حتی كنترل قندی كه نیاز به انسولین نداشته، چون گاهی قند این افراد پس از كرونا به دلیل استفاده از داروهایی مثل دگزامتازون و حتی داروهای خود كرونا بالا میرود، لذا اصلاً دارو را قطع نكنند.
این فوق تخصص غدد با اشاره به اینكه نكته بعدی این است كه فرد دیابتی باید بیماریاش را خودش یا با مشاوره پزشك به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم كند، گفت: اگر خیفف است، حالتهای سرماخوردگی بالا دارد، تبش بالا نیست و ناراحتی تنفسی ندارد، خودش میتواند در منزل بستری شود و نیاز به مراجعه به پزشك ندارد، اگر متوسط است و علائم تنفسی خودش را نشان میدهد و بیماری سختتر است و تهوع شدید دارد (چون در دیابتیها تهوع خیلی مهم است) حتماً باید سریع به پزشك مراجعه كند.
وی همچنین تأكید كرد: چون در بیمارهای دیابتی مصرف مایعات خیلی مهم است، اما در زمان كرونا این افراد میلی به خوردن مایعات ندارند و گاهی حتی ما مجبور میشویم كه مایعاتی كه گلوكز زیادی دارد در كنار آنها بگذاریم و بگوئیم مصرف كنند. لذا توجه به مسئله تهوع و عدم اشتهایی كه دارند در كاربردهای درمانی خیلی نقش دارد، درواقع بالا رفتن قند علاوه بر اینكه سیستم ایمنی را كاهش میدهد و عوارض كرونا را بیشتر میكند زمینه را برای كمای دیابتی هم مستعد میكند.
یوسفی در ادامه با اشاره به نكات كلیدی یادآور شد: پس اگر فرد دیابتی دارو مصرف میكند نباید همه آنها را كنار بگذارد بلكه حتماً باید با مشاوره پزشك داروها را كم وزیاد كند، مثلاً اگر كووید شدت داشته باشد ممكن است ما متفورمین را قطع كنیم یا دارویی كه دفع قند را از كلیه زیاد میكند به دلیل حفظ مایعات بدن حذف میشود ولی باقی داروها باید ادامه پیدا كند.
وی در پایان نیز گفت: پس بیماران حتماً با پزشك در ارتباط باشند، داروهایی كه پزشك گفته مصرف كنند، همچنین فشار خون هم در كووید بالا میرود و برخی این داروها را قطع میكنند، در صورتی كه حتماً باید داروهای چربی و فشار خون هم ادامه پیدا كند، اما افراد نگران نباشند چراكه اغلب بیمارانی كه در دوره كرونا قندشان بالا میرود پس از بهبودی دوباره به شرایط قبلی و داروهای قبلی خود بازمیگردند.