گذر از پیك سوم كرونا در سایه اعمال محدودیت‌ها

بررسی روند بیماری در 8 استان كشور

1399/10/29
|
07:07

به دنبال افزایش محدودیت‌های كرونایی، روند كاهشی بروز موارد بیماری و مرگ و میر ناشی از كرونا در اكثر استان‌های كشور در جریان است؛ اما در این بین همچنان برخی استان‌ها از جمله استان‌های شمالی وضعیت نگران كننده‌ای دارند و این در حالی است كه با كاهش بار بیماری، برخی محدودیت‌ها نیز كاهش یافته است؛ موضوعی كه نگرانی این روزهای متخصصان و مسئولین را سبب شده تا مبادا با عادی انگاری و كاهش محدودیت‌ها، پیك چهارم بیماری با ارتفاعی بلندتر از پیكهای قبلی، به وقوع پیوندد...

پس از گذشت 11 ماه از ورود ویروس كرونا به كشور، مردم و مسئولین تجربیات زیادی در زمینه كنترل بیماری و مقابله با آن به دست آوردند. با گذر از روزهای بهت و ناباوری و البته سخت بیماری در اسفند ماه سال گذشته، به دنبال اقدامات انجام شده و اعمال برخی محدودیت ها، در نیمه‌های اردیبهشت ماه به روند تقریبا كنترل شده بیماری در كشور رسیدیم تا جایی كه هفته دوم اردیبهشت كمترین میزان بستری و هفته آخر اردیبهشت كمترین میزان فوت از كرونا در كشور و در آن مقطع زمانی گزارش شد. اما این روند همینجا متوقف نشد؛ به طوری كه با آغاز برخی عادی انگاری و سهل انگاری ها، شروع مسافرت‌ها و.... كم كم زمینه برای آغاز پیك بزرگتر فراهم شد و با افزایش تدریجی موارد بستری و فوت شده بر اثر كرونا سرانجام در اواخر خرداد و اوایل مرداد ماه سال جاری پیك دوم كرونا در كشور را تجربه كردیم.

روند سینوسی كرونا در كشور همچنان داشت و با كاهش موقت آمار در هفته دوم شهریورماه، روند بیماری به آهستگی در ابتدای خط صعود قرار گرفت به شكلی كه در اواخر مهر و آبان ماه، پیك سوم بیماری و مرگ و میر بیش از 400 نفر در روز را تجربه كردیم. این در حالی بود كه علاوه بر مردم، كادر درمان نیز در فشار كاری بسیار سختی قرار گرفتند و این موضوع آغاز راهی برای اتخاذ سیاست‌های جدی‌تر و اعمال محدودیت‌های شدید كرونایی در كشور شد.

اعمال محدودیتهای كرونایی و دو رقمی شدن فوتیهای روزانه

با اعمال محدودیت‌های متوسط كرونایی از 14 آبان ماه و تشدید آنها در تاریخ اول آذر ماه، آغاز فعالیت طرح محله محور مقابله با كرونا تحت عنوان طرح شهید قاسم سلیمانی، افزایش تعداد آزمایش‌های تشخیصی كرونا، اعمال محدودیت تردد بین استانی و... به تدریج آمار بستری و فوت ناشی از كرونا كاهش یافت تاجایی كه در هفته چهارم دی ماه میزان بستری بیماران به شدت كاهش یافته و میزان مرگ و میر كرونایی نیز پس از چندین ماه مجددا دو رقمی شد. همچنین بر این اساس میزان موارد سرپایی مثبت بیماری در كل كشور نیز با كاهش چشمگیری روبرو شد.

بر اساس اعلام معاونت بهداشت وزارت بهداشت تعداد موارد بستری جدید در كشور در هفته چهل و هفتم مقابله با بیماری (19 تا 25 دی ماه) به عدد 3922 نفر رسید و این در حالی بود كه این رقم در هفته چهل و ششم مدیریت اپیدمی معادل 4749 نفر بود. در عین حال با توجه به كاهش آمار موارد بستری در هفته چهل و هفتم مقابله با بیماری، تعداد موارد فوت شده در این هفته نیز به عدد 753 نفر در كشور رسید. با كنترل بیماری و فاصله از پیك سوم آن در كشور تعداد موارد سرپایی مثبت شناسایی شده نیز پس از آخرین روند صعودی خود در هفته آخر آبان ماه، طی روزهای اخیر و در هفته چهل و هفتم مقابله با بیماری به عدد 17 هزار و 973 نفر رسیده است.

وضعیت كرونا در پایتخت چگونه است؟

با این حال روند بیماری در كل كشور یكسان نبوده است. در پایتخت از ابتدای سال 1399 تا 25 دی ماه تعداد موارد بستری كرونا به 69 هزار و 486 نفر رسید و تعداد موارد فوت ناشی از بیماری نیز در استان تهران به عدد 8841 نفر رسید. این در حالی است كه تعداد موارد سرپایی شناسایی شده در این استان تا تاریخ ذكر شده عدد 78 هزار و 172 نفر را نشان می‌دهد. در هفته چهل و ششم مدیریت بیماری كرونا بروز هفتگی موارد بستری در استان تهران 5.43 نفر به ازای هر صدهزار نفر جمعیت گزارش شد. همچنین بروز هفتگی موارد مرگ و میر ناشی از كرونا در این تاریخ در استان تهران به 11.96 نفر به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت رسید.

روند افزایشی و كاهش بیماری در استان تهران طی مدت اخیر همانند كل كشور فراز فرودهایی را به خود دیده است، اما پیك سوم بیماری در تهران همزمان با كل كشور در هفته آخر آبان ماه رخ داد. روند بستری در استان تهران در هفته اخیر كاهش یافته و این در حالی است كه روند فوت در این استان افزایش یافته است، بروز موارد بستری در این استان از متوسط كشوری بالاتر و مرگ‌ومیر مجددا اندكی از متوسط كشوری بیشتر شده است.

استان‌های شمالی همچنان در صدر موارد ابتلا، بستری و مرگ كرونا

در حالی كه با اعمال محدودیت‌های سفت و سخت شاهد كاهش موارد ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری در كشور بودیم، اما در استان‌های شمالی این روند تكرار نشد و همچنان افزایش بار بیماری را شاهد بودیم. در این بین استان مازندران كه هنوز پیك سوم كرونا را تجربه نكرده بود، در شرایطی كه اكثر استان‌ها به شرایط متعادل‌تری از كنترل بیماری رسیدند، در حال گذر از پیك سوم بیماری است. موضوعی كه بر خلاف انتظارها پس از اعمال محدودیت‌ها رخ داده است و بنابر اعلام مسئولین دلایلی از جمله آغاز فصل چیدن مركبات و افزایش كار كارگران فصلی، مسافرت‌های زیاد به این استان و... را دارد.

در هفته چهل و ششم مقابله با بیماری در مازندران بروز هفتگی موارد بستری در این استان 26.27 به ازای هر صد هزارنفر جمعیت گزارش شده است و همچنین بروز موارد مرگ و میر 32.21 به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت گزارش شده است. به این ترتیب استان مازندران همچنان در وضعیت قرمز بیماری قرار دارد. روند بستری و موارد فوت در هفته اخیر در استان نزولی بوده است اما میزان بروز موارد بستری از متوسط كشوری بسیار بالاتر و میزان مرگ و میر استان نیز همچنان از متوسط كشوری فاصله زیادی دارد.

در استان گیلان نیز در هفته چهل و هفتم مدیریت كرونا میزان بروز بستری 9.69 به ازای هر صد هزار نفر جمعیت است و میزان مرگ و میر بر اثر بیماری نیز 14.82 به ازای هر یك میلیون نفر گزارش شده است. روند بستری و فوت در هفته اخیر در این استان نزولی بوده است و بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر از متوسط كشوری بیشتر است‌.

بنابر اعلام معاونت بهداشت و بر اساس نمودارها، در استان گلستان نیز برخلاف سایر استان‌های كشور پیك سوم بیماری رخ نداده است و اكنون با توجه به روند افزایشی بیماری كه بر خلاف محدودیت‌ها رخ داده است، گمان می‌رود این استان نیز در حال گذر پیك سوم بیماری باشد. در هفته چهل و ششم مدیریت بیماری بروز موارد بستری 9.16 به ازای هر 100 هزارنفر و بروز موارد مرگ و میر 17.49 به ازای هر یك میلیون نفر گزارش شده است. روند بستری در استان گلستان نزولی بوده ولی روند فوت در هفته اخیر صعودی گزارش شده است. میزان مرگ و میر از متوسط كشوری فاصله بیشتری گرفته و بالاتر رفته است و میزان بروز موارد بستری نیز همچنان بیش از متوسط كشوری است.

در استان‌ آذربایجان شرقی نیز بر اساس نمودارها پیك سوم بیماری در حال فروكش كردن است؛ به شكلی كه روند بستری و فوت ناشی از بیماری در هفته اخیر كاهش یافته است ولی بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر اندكی از متوسط كشوری بیشتر است. در این استان در هفته چهل و ششم مدیریت بیماری میزان بروز موارد بستری 5.36 به ازای هر 100 هزارنفر جمعیت و بروز موارد مرگ و میر 9.59 به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت گزارش شده است.

در استان البرز نیز پیك سوم بیماری با اعمال محدودیت‌ها در حال كاهش است. روند بستری و فوت در هفته اخیر( هفته چهل و ششم مدیریت بیماری) كاهش یافته است؛ همچنین بروز موارد بستری از متوسط كشوری كمتر و مرگ و میر استان نیز از متوسط كشور كمتر شده است. در این استان میزان بروز موارد بستری3.90 به ازای هر 100 هزارنفر جمعیت و بروز موارد مرگ و میر 5.67 به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت گزارش شده است.

در استان خراسان رضوی نیز پس از گذر از پیك سوم، روند بستری و فوت ناشی از بیماری در هفته چهل و ششم مدیریت بیماری رو به كاهش است. بروز موارد بستری در این استان از متوسط كشوری كمتر است ولی میزان مرگ و میر هنوز اندكی بیش از متوسط كشوری است. میزان بروز موارد بستری در خراسان رضوی 2.81 به ازای هر 100 هزارنفر جمعیت و بروز موارد مرگ و میر9.86 به ازای هر یك میلیون نفر جمعیت گزارش شده است.

طی روزهای اخیر با توجه به ابراز نگرانی وزیر بهداشت و همچنین معاون بهداشت وزارت بهداشت، پیش بینی روزهای افزایش بار بیماری در برخی استان‌ها از جمله استانهایی نظیر هرمزگان (بویژه جزیره قشم) و قم دور از انتطار نیست؛ البته در حال حاضر روند بستری و فوت ناشی از بیماری در استان قم كاهش یافته است و همچنین بروز موارد بستری و مرگ و میر این استان از متوسط كشوری كمتر است. میزان بروز موارد بستری این استان 0.82 به ازای هر 100 هزارنفر و میزان مرگ و میر 2.23 به ازای هر یك میلیون نفر گزارش شده است. در استان هرمزگان نیز روند بستری و فوت در هفته اخیر افزایش یافته است، اما بروز موارد بستری و میزان مرگ و میر همچنان از متوسط كشوری كمتر است.

دسترسی سریع