پرهیز از غذاهای آسیب زا
شهاب اولیایی،اظهار داشت: در ابتدا باید به مشكلات مؤثر بر شرایط تغذیهای سالمندان اشاره كنیم كه همین امر میتواند بر تغذیه آنها در زمان شیوع كرونا كمك كند. باید گفت به طور عادی سالمندان 60 تا 65 ساله تغییراتی را در سیستم بدنی خود دارند كه تغییرات اعصاب و ماهیچهها، بزاق و مشكلات بلع از جمله آنها است.
این متخصص تغذیه افزود: اختلالات گوارشی نیز از جمله مشكلاتی است كه سالمندان با آن مواجهه هستند كه منجر به كمبود آب در بدن آنها میشود همچنین كمبود ویتامینهای مختلف به خصوص ویتامین گروه B كه در متابولیسم بدن، ویتامین C كه منجر به تقویت سیستم ایمنی بدن میشود، ویتامین D كه در كشور ما اكثراً با كمبود مواجهه است و مهمتر از همه ویتامین B12 و B6، كه نقش بسیار مهمی را در تقویت سیستم ایمنی بدن سالمندان ایفا میكنند میتوانند منجر به بروز مشكلات بسیاری برای سالمندان شده.
وی اظهار كرد: افزایش وزن، چاقی، بی تحركی از جمله موارد دیگری است كه به خصوص درباره سالمندان باید مورد توجه قرار گیرد. توجه به رعایت تنوع، تعادل و تناسب در وعدههای غذایی سالمندان از اهمیت ویژه ای برخوردار است.
اولیایی بیان كرد: استفاده از غذاهای فست فود و غذاهای كنسروی به شدت در این دوره سنی آسیب زننده است و سالمندان در این سنین باید نسبت به دریافت مواد غذایی سالم توجه كافی داشته باشند استفاده از گوشتهای كم چرب، مرغ و ماهی، فراوردههای لبنی بدون چربی یا كم چرب و حبوبات كه از منابع خوب و گیاهی هستند در كنار غلات بسیار مناسب هستند.
وی تصریح كرد: رعایت نظم، كنترل حجم وعدههای غذایی، مصرف آب در كنار تقویت سیستم ایمنی بدن و عدم بروز مشكلات گوارشی سبب كنترل قند خون نیز خواهد شد؛ استفاده از سوپهای رقیق و مصرف حداقل هشت لیوان آب، نان و غلات سبوس دار، برنج قهوهای به دلیل وجود فیبر، میوهها خصوصاً مركبات مانند پرتقال، نارنگی، نارنج، لیوشیرین و… كه حاوی ویتامین C و آنتی اكسیدانها هستند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است.
اولیایی گفت: مصرف سبزیجات به خصوص كدوحلوایی، گوجه فرنگی، هویج، فلفلهای رنگی كه میتوانند باعث تقویت سیستم ایمنی بدن شوند؛ تخم مرغ، حبوبات كه منبع خوب روی و ویتامین B6 هستند؛ فراروده های لبنی و پروبیوتیك، عدم مصرف چربی و روغن، مصرف روغن زیتون در افزایش سطح ایمنی بدن میتوانند نقش داشته باشند.
وی با اشاره به اینكه این گروه سنی مشكل جذب و هضم دارند، عنوان كرد: بهتر است سالمندان مصرف مغزدانه هایی مانند بادام، فندق و… را به صورت پودر شده همراه با غذا استفاده كنند چراكه منبع بسیار خوب امگا 3 به عنوان یك ماده ضدالتهاب و تقویت كننده سیستم ایمنی هستند.
این متخصص تغذیه در آخر تاكید كرد: توجه به كیفیت و كمیت خواب، تحرك مناسب و كافی همچنین رعایت تناسب و تعادل در تغذیه سالمندان در كنار سایر موارد ذكر شده از اهمیت ویژه ای برخورداراست.