آغاز واكسیناسیون كرونا پیش از سال نو

نگرانی از پیك جدید در بهمن و اسفند

1399/10/21
|
07:51

دكتر علیرضا رئیسی با اشاره به روند كاهشی بیماری كرونا در كشور در عین حال توضیحاتی درباره نحوه تامین واكسن ارائه كرد و گفت: برنامه زمان بندی هم بر اساس تعداد واكسنی كه به دستمان خواهد رسید پیشبینی كردیم و بر اساس برنامه سند قبل از پایان سال واكسیناسیون آغاز خواهد شد و تمام تلاشمان این است كه فاز یك دریافت واكسن را قبل از سال جدید انجام دهیم.

سخنگوی ستاد ملی مقابله با كرونا با اشاره به مصوبه جلسه روز شنبه ستاد ملی مقابله با كرونا گفت: كلیات بحث سند ملی واكسیناسیون كشور امروز مصوب شد. انجام واكسیناسیون كرونا در دنیا به عنوان كالای استراتژیك سلامت تقاضای زیادی دارد. این موضوع جوانب بسیار زیادی دارد و مباحث اخلاقی. اولویت‌بندی تزریق واكسن در تمام دنیا وجود دارد. در ایران كمیته فنی متشكل از 19 متخصص برجسته حدود 4 هفته این مستئل را بررسی كردند و این موضوعات در كمیته اخلاق تكرار شد و نهایتا دیروز در ستاد ملی كرونا مطرح و مصوب شد كه امیدواركننده است و مردم بدانند تزریق واكسن در كشور در یك چارچوب مشخص خواهد بود.
وی افزود: بر اساس جمعیت كشور سن، جنس و بیماری زمینه‌ای كه افراد دارند اولویت‌ها تعیین شده است. افراد بالای 64 سال، مبتلایان به بیماری‌های زمینه‌ای و... در اولویت هستند. تهیه سند مبتنی بر این است كه بر اساس شواهد علمی و بررسی‌هایی كه انجام شد كمیته‌های تخصصی، این برنامه را تدوین كردند و بر اساس بار بیماری، میزان شیوع بیماری‌های پرخطر و زمینه‌ای هر استان، شهر و شهرستان مشخص شده است و با طبقه بندی كه انجام شده تزریق واكسیناسیون در 4 فاز انجام می‌شود.
رئیسی تاكید كرد: وقتی تزریق واكسن فاز بندی می‌شود تنها تفاوت میان فازها زمان تزریق واكسن است و نه چیز دیگر. بسته به اینكه چه مقدار واكسن به دست ما برسد تزریق واكسن انجام می‌شود. كاهش مرگ و میر و قطع زنجیره انتقال ویروس از اهداف مهم تزریق واكسن است. در فاز اول افراد كادر بهداشت و درمان كه مستقیماً با بیماران كرونا سر و كار دارند، كسانی كه در خانه‌های سالمندان كار می‌كنند و همچنین جانبازان شیمیایی، تنفسی و بالای 50 درصد واكسن دریافت می‌كنند. همچنین كاركنان مربوط به تغسیل اموات، افراد كم‌توان ذهنی و جسمی كه این فاز تقریباً یك میلیون و 300 هزار نفر هستند.
سخنگوی ستاد ملی مقابله با كرونا تصریح كرد: در فاز دوم سایر گروه‌های پرخطر مانند سالمندان بالای 65 سال هستند كه به ترتیب اول از 80 تا 85 سال، 75 تا 80 سال، 70 تا 75 سال و… اولویت بندی می‌شوند و افرادی بین 16 تا 64 سال كه بیماری زمینه‌ای دارند در این فاز هستند. با واكسیناسیون فاز یك و دو كاهش مرگ و میر خواهیم داشت اما در فاز 3 و 4 قطع زنجیره انتقال مهم است.
رئیسی گفت: فاز سه برای مراكز تجمعی مانند پادگان‌ها، زندان‌ها، گرمخانه‌ها، كمپ مهاجرین، پرسنل حمل و نقل، معلمین، كارمندان بانك و... و افرادی است كه ریسك كمتری نسبت به فاز دو دارندو نهایتاً فاز 4 عموم مردم هستند. در كشور ما با وجود شبكه بهداشت و درمان پیش‌بینی ایجاد پایگاه تزریق واكسن در 400 بیمارستان‌ را كرده‌ایم و همچنین 4000 مركز جامع سلامت و خانه بهداشت را برای شیفت بعد از ظهر و تزریق واكسن تجهیز می‌كنیم.
وی افزود: در كنار آن یك نرم‌افزار داربم كه به سامانه یكپارچه بهداشت ما متصل است و دقیقا مشخص می‌كند در هر استان و شهر چند نفر گروه پرخطر داریم و چه تعداد واكسن باید به آنها تحویل داده شود. نرم افزار دیگری هم طراحی شده است كه افراد می‌توانند سن، شغل و بیماری زمینه‌ای خود را وارد آن كنند و ببینند در كدام فاز قرار خواهند گرفت. جزئیات این اپلیكیشن متعاقبا اعلام خواهد شد.
وی با بیان اینكه تزریق واكسن زیرنظر افراد آموزش دیده توسط پزشك انجام می‌شود، ادامه داد: این سند شنبه در ستاد ملی مطرح شد. ما برنامه زمان بندی هم بر اساس تعداد واكسنی كه به دستمان خواهد رسید پیش‌بینی كردیم و بر اساس برنامه سند از قبل از پایان سال واكسیناسیون آغاز خواهد شد و تمام تلاشمان این است كه واكسیناسیون افراد فاز یك را قبل از سال جدید انجام دهیم كه تاحدود خیلی زیادی در كاهش مرگ و میر موثر است. پس از آن با بقیه واكسن‌هایی كه از طریق كوواكس به دستمان خواهد رسید ان‌شاءالله فاز دو را آغاز خواهیم كرد. اگر قرار باشد 60 میلیون نفر واكسن دریافت كنند یعنی 120 میلیون دوز واكسن احتیاج خواهیم داشت و اگر ماهیانه 10 میلیون دوز واكسن هم بتوانیم تزریق كنیم، یك سال طول می‌كشد تا جامعه هدف واكسن دریافت كنند. البته ما این توانمندی را داریم كه این كار را انجام دهیم به شرط آنكه اطمینان داشته باشیم این واكسن‌ها به موقع به دستمان می‌رسد.
رییسی درباره آخرین خبرها از واكسن ایرانی كرونا، گفت: روز یكشنبه (21 دی) این واكسن بر روی هفت نفر دیگر تزریق خواهد شد. در فاز اول كارآزمایی بالینی بیشتر بحث ایمنی واكسن مطرح است كه كمیته عالی نظارت مستمر داشته و دارند و خوشبختانه تاكنون عوارض خاصی مشاهده نشده است و این روند تا تزریق واكسن به 56 نفر ادامه خواهد یافت. در این 56 نفر هم به برخی واكسن‌نما تزریق می‌شود تا قدرت مقایسه وجود داشته باشد. اگر مشكلی نباشد در بهار سال آینده واكسن ایرانی به دست ما می‌رسد. انستیتو رازی هم كار پره‌كلنیكال را انجام داده و به زودی كارآزمایی بالینی انسانی را آغاز خواهد كرد. كشور ما با كشور دیگری هم به توافق رسیده كه با انتقال تكنولوژی تولید واكسن را پیش ببرند.
وی افزود: در زمینه تامین ریال مشكلی برای تامین واكسن نداریم بلكه مشكلات دیگری وجود دارد كه بحث انتقال ارز است و ما اصرار داریم پیش از سال جدید افراد آسیب‌پذیر واكسن دریافت كنند.
رییسی در تعریف رنگ جدید اضافه شده برای طبقه بندی شهرهای كرونایی، اظهار كرد: روند بیماری در كشور به گونه‌ای است كه 80 درصد كاهش بستری و 70 درصد كاهش مرگ و میر را داشتیم. ویروس ضعیف‌تر نشده است و این آمار به دلیل كمك و رعایت مردم است. اگر رعایت نكنیم موج بعدی بیماری به مراتب سهمگین‌تر از قبل خواهد شد. با اضافه شدن رنگ آبی به طبقه بندی‌ها مشاغل گروه 4 شامل استخرها، سینماها تالارها، باشگاه‌ها، مهدكودك‌ها و... با شرط رعایت پروتكل‌ها مجاز به فعالیت خواهند بود. در رنگ آبی كمتر از یك بیمار در هر 100 هزارنفر داریم و یعنی منطقه كم خطر است. در رنگ آبی حتی برخی فعالیت‌های آموزشی می‌توانند فعال باشند البته این محدودیت‌ها هوشمند است و اگر اوضاع خطرناك شود مجددا محدودیت خواهیم داشت.
معاون بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به زرد شدن وضعیت تهران و البرز، گفت: در روز شنبه میزان بستری در تهران كمتر از 150 نفر بود. اینكه نوع و میزان فعالیت مشاغل در رنگبندی آبی به چه شكل باشد ظرف روزهای آینده اعلام خواهد شد.
وی درباره برگزاری جشنواره‌های فرهنگی- هنری دهه فجر، اظهار كرد: اگر رعایت‌ها بر اساس تعداد مشخصی كه اعلام می‌كنیم در سالن‌های تئاتر، سینما و... انجام شود برگزاری آن ایرادی ندارد. ظرفیت‌ها تا روز چهارشنبه اعلام خواهد شد. مثلا درمورد تالارهای پذیرایی باید این اطمینان حاصل شود كه كاركنانشان به كرونا مبتلا نیستند و باید مشخص كنیم فواصل انجام تست برای آنها چه مدت باشد و از طرفی كسانی كه متقاضی دریافت خدمت هستند باید با كارت ملی چك شوند كه خودشان مبتلا نباشند.
رییسی درباره بازگشایی مدارس، گفت: همه پایه‌های مدارس زیر 50 نفر در مناطقی كه آبی هستند می‌توانند بازگشایی شوند اما پایه اول و دوم با حداكثر 10 دانش‌آموز می‌توانند در مناطق آبی و زرد بازگشایی كنند.
وی درباره كرونای انگلیسی، گفت: گفتند در سنندج یك نفر مبتلا به این نوع بیماری شده كه مورد بررسی قرار گرفت و حتی 300 نفر از افرادی كه این فرد با آنها ارتباط داشته بررسی شدند و هیچكدام هیچ ردی از كرونای انگلیسی نداشتند. مورد مبتلا در تهران خانواده‌ای بسیار قانونمدار بودند كه به محض ورود به كشور خودشان را قرنطینه كردند و سپس به بیمارستانی خصوصی رفتند و پس از بررسی‌های صورت گرفته مشخص شد اولین كیس كرونای انگلیسی است. پس تاكنون آمار ابتلا به كرونای انگلیسی همان یك نفر است. البته نمی‌توان 100 درصد جلوی ویروس تنفسی را گرفت. یكی از راه‌ها كنترل مرزهاست كه تاكنون اقدامات خوبی انجام شده است. هرچند كنترل برخی مبادی مانند مرزهای شرقی سخت است.
وی كه در یك برنامه تلوزیونی صحبت می‌كرد، درباره طرح محله محور مقابله با كرونای شهید سلیمانی، افزود: این طرح بسیار درست و موفق است زیرا شناسایی زودرس بیمار، قرنطینه و شناسایی اطرافیان بیمار به خوبی انجام می‌شود. در كنار آن ارائه بسته‌های حمایتی هم داشتیم. در سطح كشور در حیطه مراقبت، نظارت و حمایت با كمك بسیج و هلال احمر خوب عمل كردیم و تنها نسخه مبارزه با ویروس انگلیسی هم همین است. جلوگیری از پیك بعدی یك دستاورد است. به شدت نگران پیك مجدد در اواخر بهمن و اوایل اسفندماه هستیم زیرا بازگشایی‌ها صورت گرفته و هوا سردتر شده است و ترددها هم وجود دارد كه البته به معنای سفر رفتن نیست.

دسترسی سریع