امنیت غذایی چگونه تامین می شود

ویژگی های تغذیه سالم

1399/10/17
|
07:26

فاطمه محمدی نصرآبادی، ضمن گرامیداشت هفته بسیج ملی تغذیه سالم، افزود: سلامت تغذیه ای همواره به عنوان یكی از محورهای اصلی توسعه و زیر ساخت های مهم پرورش نسل های آینده كشور پس از انقلاب مورد تاكید بوده است.

وی با اشاره به اقدامات قابل توجه دولت در چارچوب سیاست های توسعه روستایی و كشاورزی، گفت: این سیاست ها به ویژه در سال های اخیر در افزایش میزان تولید بخش قابل توجهی از محصولات اساسی غذایی موثر بوده است، اما در فراهم كردن امكان دسترسی پایدار به امنیت غذایی برای همه افراد جامعه جای كار و توسعه بیشتر وجود دارد.

به گفته محمدی، این سیاست ها تا حد زیادی سبب ارتقای امنیت غذایی ملی شده است، اما به علت وجود نابرابری های درآمد و ثروت، در توزیع و فراهم كردن بستر موثر و پایدار آن در سطح خرد (خانوار) موفق نبوده است.

وی تاكید كرد: امنیت غذایی به این معنا است كه مردم در تمامی اوقات به غذای سالم و كافی از نظر فیزیكی و اقتصادی از راه های مورد قبول اجتماعی و فرهنگی دسترسی داشته باشند.

محمدی، منظور از دسترسی فیزیكی را وجود غذا در محل زندگی دانست و گفت: در مناطق دور افتاده و محروم، سبزی و صیفی و میوه‌ها بسیار محدود است و اگر مردم قدرت خرید هم داشته باشند این محصولات كه برای سلامت ضروری هستند وجود ندارد.

به گفته وی، در اكثر مناطق دور افتاده كشور دسترسی به لبنیات در فصول خاصی وجود ندارد، در حالی كه بحث اصلی امنیت غذایی به مفهوم دسترسی به انواع غذا برای سیری سلول‌های بدن و در نهایت سلامت كامل است.

وی، دسترسی اقتصادی را نیز داشتن بودجه كافی برای خرید غذا عنوان كرد و افزود: بنابراین امنیت غذایی شامل دسترسی به غذای سالم و كافی در تمام ایام عمر برای داشتن زندگی سالم و فعال است.

محمدی به نگرانی های موجود در خصوص باقی مانده‌های ناشی از آبیاری با فاضلاب، استفاده از علف كش‌ها و مصرف سموم برای محصولات كشاورزی اشاره كرد و گفت: آلودگی های شیمیایی، فیزیكی و میكروبی بر امنیت غذایی جامعه تاثیرگذار است.

وی با اشاره به اینكه دسترسی به غذای سالم و ایمن یكی از ابعاد مهم امنیت غذایی محسوب می شود تاكید كرد: در این راستا آلودگی های شیمیایی، فیزیكی و میكروبی، ایمنی و به تبع آن امنیت غذایی جامعه را تحت تاثیر قرار می دهد.

محمدی یادآور شد: امنیت غذایی ابعاد گوناگونی دارد كه فراهم سازی غذا در جامعه یك بخش آن است. سیاست و مداخله های متفاوت مانند سیاست های تولید و تحریم می تواند بر روی این بعد امنیت غذایی تاثیرگذار باشد.

وی با اشاره به عوامل موثر در دسترسی به غذا در جامعه گفت: تحریم ها و مشكلات اقتصادی در فراهم آوردن غذای ایمن در یك جامعه و همچنین دسترسی به دارو و مراقبت های بهداشتی تاثیر دارد و در بعد اقتصادی نیز به طور معمول هر چه درآمد افراد بالاتر باشد، دسترسی اقتصادی آنها به غذای كافی یعنی امنیت غذایی بیشتر است.

به گفته محمدی، دوری از انگل ها و بیماری هایی كه مانع بهره مندی بدن از مواد مغذی كه مصرف می شود را از دیگر ابعاد امنیت غذایی است.

وی با تاكید بر پایدار بودن امنیت غذایی گفت: این امنیت غذایی نباید در زمان های مختلف نوسان داشته باشد. دسترسی به غذا باید در همه مكان ها و همه زمان ها وجود داشته باشد در غیراین صورت ناامنی غذایی موقت ایجاد می شود.

محمدی، تغییر فرهنگ را از دیگر ابعاد امنیت غذایی برشمرد و افزود: غذایی كه در دسترس است، از نظر فرهنگی نیز باید مورد قبول جامعه باشد و به شیوه های پذیرفته شده به دست مردم برسد.

وی با اشاره به دو واژه مهم سیری شكمی و سیری سلولی خاطرنشان كرد: گاهی ممكن است غذا انرژی كافی را به بدن برساند اما مواد مغذی نداشته باشد. در امنیت غذایی فقط سیر شدن شكم مهم نیست، بلكه باید ریزمغذی ها به مقدار كافی متناسب با شرایط سنی و جنسی افراد جامعه به بدن برسند.

دسترسی سریع