رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه شهید بهشتی با بیان اینكه 30 درصد از جانباختگان كرونا، مبتلا به هیچ بیماری زمینهای نیستند، گفت: این موضوع مربوط به هیچ رده سنی خاصی نیست .
علیرضا ناجی، در پاسخ به این سوال كه آیا ایجاد عفونت طبیعی در بدن به تزریق واكسن اولویت دارد، از برخی رویكردها مبنی بر عدم استفاده از واكسن انتقاد كرد و توضیح داد: این موضوع كه عفونت طبیعی میتواند به طور قطعی بدن را در برابر ویروس ایمن كند، بزرگ نمایی كاذب درباره سیستم ایمنی در برابر عفونت طبیعی است.
وی با تاكید بر اینكه منطق ایجاد ایمنی طبیعی نمیتواند برای تمامی افراد جامعه كارایی لازم را داشته باشد، افزود: نمیشود با این ادعا كه ایمنی طبیعی در مقایسه با استفاده از واكسن میتواند ایمن تر باشد، به افراد گارانتی صد درصد ایمنی طبیعی را دهیم چرا كه پاسخ ایمنی بدن افراد در مواجه با كرونا متفاوت است و در این میان احتمال بروز اتفاقات غیر قابل جبران پس از ابتلاء به كرونا هم وجود دارد.
احتمال عدم ایجاد آنتی بادی كرونا در بدن 20 درصد مبتلایان
وی تاكید كرد: در پاسخ ایمنی طبیعی بدن افراد به ویروس كرونا تفاوت زیادی حتی تا 200 برابر وجود دارد و این در حالی است كه نزدیك به 20 درصد از افرادی كه دچار عفونتهای طبیعی میشوند احتمال این كه آنتی بادی در بدن این افراد ایجاد نشود هم وجود دارد.
ناجی ضمن یادآوری این موضوع كه افراد مختلف نسبت به عفونتهای طبیعی واكنشهای متفاوتی دارند گفت: ویروس كرونا با توجه به پروتئینهایی كه دارد و بیان میكند و تعاملی كه با ایمن بدن از راههای گوناگون برقرار میكند، بدن را تحت تأثیر قرار میدهد و این موضوع باعث میشود كه درصد كفایتی كه از سیستم ایمنی كه دریافت میكنیم متفاوت باشد چرا كه به طور كلی درصد آنتی بادیهای خنثی كننده حاصل از عفونتهای طبیعی در افراد مختلف بسیار متفاوت است.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه اثر بخشی واكسنها را مورد تاكید قرار داد و افزود: زمانی كه پای واكسنها برای پیشگیری و درمان به میان میآید باید این موضوع را مورد توجه قرار دهیم كه حداقل استفاده از واكسن یك راه حل بسیار مطمئن با پاسخی مشخص است.
وی افزود: واكسنها مقادیر معین ویروس را با استانداردهای ایمن به بدون وارد میكنند، بنابراین نتیجه نیز پاسخ مطمئنتری خواهد داشت.
چرا ایمنی ناشی از واكسن قابل اطمینان تر از ایمنی عفونتهای طبیعی است؟ گ
این استاد دانشگاه با اشاره به این كه پاسخ سیستم ایمنی افراد در مقابل دریافت واكسن تقریباً یكسان است عنوان كرد: یكی از مهمترین دلایل امنیت واكسنها این است كه افراد با مقادیر مساوی از واكسن و با ساختاری ایمن برخورد میكنند.
وی با اشاره به این كه مبتلایان به كرونایی كه مقادیر بالاتر ویروس را دریافت كرده اند در مقایسه با افرادی كه به فرمهای خفیفتر بیماری مبتلا شده اند به مراتب آنتی بادی ضعیفتری هم در بدنشان ایجاد میشود تاكید كرد: افرادی كه به فرمهای خفیف كرونا مبتلا و درمان شده اند، نفع بیشتری از واكسن میبرند چرا كه مقادیر كمتری از آنتی بادی را نیز دریافت كرده اند.
وی ادامه داد: مطالعاتی كه در سه هزار فرد بین 18 تا 35 سال مبتلا به كووید 19 و بستری در بیمارستان انجام شده نشان میدهد كه از این تعداد 20 درصد از مبتلایان به بخشهای مراقبتهای ویژه پس از مدتی بستری منتقل شدند و متأسفانه از این تعداد نیز سه درصد مرگ و میر ناشی از كرونا نشان از جدی بودن این ویروس حتی در افراد جوان و بدون بیماری زمینهای دارد.
پرهیز از كلی گویی درباره مسائلی كه با جان مردم در ارتباط است
ناجی با بیان اینكه در حوزه سلامت و مواردی كه با جان مردم در ارتباط است باید از كلی گویی پرهیز كرد گفت: این مقایسه كه جوانان نسبت افراد مسن و خانمها در مقایسه با آقایان به مدل خفیفتر و ضعیف شده بیماری مبتلا میشوند یك كلی گویی است و برای تمامی افراد جامعه صدق نمیكند.
عضو هیئت علمی دانشگاه تاكید كرد: هیچ گارانتی وجود ندارد كه در ابتلاء به عفونتهای طبیعی كووید 19 چه اتفاقی رخ میدهد چرا كه گوناگونی پاسخ ایمنی در افراد متفاوت است.
وی با بیان این كه طبق مطالعات بعد از چند ماه آنتی بادیها در بدن بهبودیافتگان كرونایی رفته رفته كاهش مییابد به درصد بالای بیماریهای زمینهای در كشور اشاره كرد و ضرورت استفاده از واكسنها را مورد تاكید قرار داد.
واكسن از رنج ناشی از عوارض بیماری جلوگیری میكند
دكتر ناجی به یكی دیگر از دلایل برتری واكسن در مقایسه یا عفونتهای طبیعی خصوصاً كووید 19 را عوارض كرونا حتی تا ماهها پس از بهبود دانست و افزود: واكسنها معمولاً عارضهای ندارند و یا عوارض آنها بسیار محدود است و این در حالی است كه بسیاری از افراد حتی پس از بهبود همچنان از عوارض كووید 19 رنج میبرند.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه با بیان این كه حتی نمیتوان جهانی را بدون واكسن متصور شد گفت: واكسنها خدمات زیادی به بشر در زمینه سلامت كرده اند، به طور مثال در بیماریهای همانند آبله، سل، سرخك، سرخچه و فلج اطفال واكسنها نقش مؤثری داشته و باعث ریشه كنی بسیاری از بیماریها شده اند.
وی با اشاره به اینكه تغییرات در ساختار ویروسها موضوعی عادی است اظهار كرد: ویروسها به دلیل تمایل بقا در طبیعت همواره در حال تغییر هستند.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه با بیان اینكه 6 مدل مختلف ژنتیكی از ویروس كرونا تاكنون شناسایی شده كه در حال تكثیر و چرخش است توضیح داد: روزهای اول شیوع پاندمی كووید صحبت از گونه مختلف L و S ویروس كرونا بود درحالیكه مدل L بیماری زایی وخیمتری داشت و با گذشت چند ماه ویروس L به Vو Gتبدیل شد و در حال حاضر G نیز به سه بخش GR، GHو GVتغییر كرده كه در حال حاضر در حال انتقال است.
عضو هیئت علمی دانشگاه با اشاره به آخرین دادهها در مورد واكسنها كرونا گفت: در حال حاضر دو واكسن فایزر و مدرنا مجوزهای سازمان غذا و داروی آمریكا را اخذ كرده اند كه هر دوی این واكسنها در دسته واكسنهای ژنومیك قرار دارند.
فعالیت 200 كمپانی برای تولید واكسن اثربخش كرونا
ناجی از اثربخشی و كارایی بالای واكسنهای وارد شده به بازار در برابر كرونا خبر داد و افزود: در حال حاضر حدود 200 كمپانی در حال فعالیت و مطالعه برای تولید واكسن اثربخش در حوزه كرونا هستند.
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه با بیان این كه واكسنها به لحاظ ماهیت و اثربخشی به گروههای مختلف تقسیم میشوند، ادامه داد: این تصور كه واكسن كرونا حاوی ویروس ضعیف شده كووید 19 است تصوری غلط است چرا كه درواقع واكسن كووید 19 همانند واكسن آنفولانزا واكسنی غیرفعال است كه پس از كشت ویروسی مورد استفاده قرار میگیرد و دسته دوم واكسنهای مورد استفاده هستند.
این استاد دانشگاه با بیان اینكه دسته سوم واكسنهای كووید از وكتور مناسب نوع دیگری از طیف واكسنهای مقابله با كرونا هستند، خاطرنشان كرد: در این مدل ویروسها تكثیر پیدا نمیكنند بلكه درواقع پروتئین اسپایك در وكتورها به صورت ظاهر ویروس قرار داده میشود و به بدن فرد تزریق میشود.
ناجی افزود: دسته چهارم واكسنهایی هستند از جنس پروتئین كه پروتئین اسپایك را تولید میكنند و برنانو پارتیكل ها قرار داده میشوند و در ادامه این مجموعه را به عنوان واكسن به بدن تزریق میكنند.
این استاد دانشگاه با اشاره به این كه دسته دیگری از واكسنها هم در حال ساخت و ورود به بازار است، درباره این واكسن نیز توضیح داد: این واكسن توسط شركتی ساخته شد كه پیشتر این شركت برای ابولا واكسن تولید و به بازار عرضه كرده بود، به شكلی كه در تولد آن تقریباً از همان ساختار استفاده شده است.
وی افزود: در این مدل از نوعی ویروس از خانواده رابدو ویروس استفاده میشود به نام VSVو در آن ژن پروتئین اسپایك را قرار داده، ویروس در بدن تكثیر میشود و مقدار زیادی پروتئین در بدن تولید میشود، این واكسن در صورت ورود به بازارهمانند واكسنهای ژنومیك، كارایی بسیار بالایی خواهد داشت.
جهان بدون واكسن جهانی تیره و تار است
رئیس مركز تحقیقات ویروس شناسی دانشگاه در پاسخ به این سوال كه ایمنی طبیعی بر استفاده از واكسن اولویت دارد یا خیر گفت: جهان بدون واكسن جهانی تیره و تار است.
ناجی با بیان اینكه حتی نمیتوان جهانی را بدون واكسن متصور شد گفت: واكسنها خدمات زیادی به بشر در زمینه سلامت كرده اند به طور مثال در بیماریهای همانند آبله، سل، سرخك، سرخچه و فلج اطفال واكسنها نقش مؤثری داشته و باعث ریشه كنی بسیاری از بیماریها شده اند.
وی با اشاره به این كه سوال اصلی این است كه آیا عفونت طبیعی ایمنی قویتری دارد یا واكسن میتواند جامعه را در برابر ویروس كووید 19 ایمن كند، از كارایی بالای واكسن كرونا تا رقمی نزدیك به 96 درصد خبر داد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه ضمن مقایسه اثربخشی واكسن كووید 19 با آنفلوانزا خاطرنشان كرد: واكسن آنفلوانزا تنها بین 50 تا 70 درصد كارایی دارد و این در حالی است كه واكسن كووید 19 بسیار بیشتر از این مقدار كارایی دارد.