زنان بیشتر مراقب باشند
مریم امینی، درباره بیماری پوكی استخوان، اظهار داشت: سلولهای استخوانی بدن در شكل طبیعی خود شبیه لانههای زنبور است اما در این بیماری حالت سوراخ سوراخ پیدا میكند، مقدار زیادی از استخوان بدن میرود و استخوان سازی كاهش پیدا میكند. استخوانها رفته رفته ضعیف شده و با كوچكترین ضربه و حتی عطسه و سرفه نیز شكسته میشود.
وی، عوامل پوكی استخوان را ارثی، جنسیت، سن، نژاد و مصرف كورتون دانست و بیان كرد: احتمال شیوع این بیماری در زنان بیشتر است و هر چه سن بالا رود، به مراتب پوكی استخوان افزایش میكند و همچنین در نژاد سفید و آسیایی، ریسك پوكی استخوان بالاتر است.
این متخصص تغذیه افزود: در صورتی كه والدین و یا خواهر و برادر مبتلا به پوكی استخوان باشند، شیوع بیماری در فرد بالاتر است. البته ابتلای این بیماری به جثه و هورمونهای افراد نیز بستگی دارد.
امینی اظهار داشت: وقتی هورمونهای بدن به خصوص استروژن كاهش پیدا میكنند، استخوانها ضعیف میشوند. و به همین دلیل اگر زنان بعد از یائسگی از خود مراقبت نكنند، در معرض پوكی استخوان قرار میگیرند. این بیماری در مردان تدریجی است.
استادیار گروه تحقیقات تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور، با بیان اینكه هورمون تیروئید از عوامل دیگر پوكی استخوان است كه ترشح بیش از حد آن موجب شكستگی استخوانی میشود، تصریح كرد: مصرف زیاد الكل میتواند به استخوانها ضربه وارد كند و همچنین مصرف دخانیات ریسك بیماری را بالا میبرد.
امینی در ادامه كورتونها را عامل تخریب استخوانها دانست كه برای درمان برخی بیماریها مصرف میشود.
وی به علائم پوكی استخوان اشاره كرد و افزود: این بیماری در مراحل اولیه، علامتی ندارد اما اگر استخوانها به مرور ضعیفتر شود، كمردرد ناشی از شكستن مهرههای ریز در بدن، كوتاهتر شدن قد، قوز شدن خمیدگی و شكستگیها سریع ظاهر میشود. یعنی استخوان با كوچكترین ضربه استخوان فرد شكسته میشود.
امینی درباره رژیم غذایی جهت پیشگیری از پوكی استخوان، گفت: به طور كلی شیوه زندگی نقش مهمی در پیشگیری از این بیماری دارد چون كه زندگی بی تحرك باعث تشدید پوكی استخوان میشود و توصیه میكنیم ورزشهایی همچون پیاده روی، دویدن، ورزشهای قدرتی و وزنه برداری و ورزشهایی كه وزن بدن را تحمل میكند انجام بدهیم تا حدودی از بیماری پیشگیری شود.
استادیار گروه تحقیقات تغذیه انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی كشور با اشاره به اینكه بر اساس تجربیات، عادات غذایی همراه با كاهش كلسیم به مدت طولانی، منجر به كاهش تراكم استخوان میشود و ریسك شكستگی استخوان را بالا میرود، اظهار داشت: ویتامین D نقش جذب كلسیم را دارد و توصیه میشود از سنین 50 سال به بالا این ویتامین را به همراه مصرف لبنیات كم چرب، سبزیهای برگی شكل سبز تیره، كنسرو ساردین، محصولات سویا برای افراد گیاهخوار و در صورت نیاز به شكل مكمل دارویی دریافت كنند.