احتمال بازگشت سنگین تر ویروس در روزهای افول بیماری

فرمانده ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران، نسبت به احتمال بازگشت سنگین تر ویروس كرونا هشدار داد.

1399/09/19
|
08:55

علیرضا زالی، با اشاره به ماهیت پیچیده بیماری كرونا، ریشه كنی و حذف این بیماری در عرصه ملی، فراملی و جهانی را بدون مشاركت جمعی و استفاده بهینه از ظرفیت‌های مردمی غیر ممكن دانست و گفت: از دالان مشاركت مردمی می‌توان این بیماری را از جغرافیای هر كشوری حذف كرد.

فرمانده ستاد عملیات مدیریت بیماری كرونا در كلانشهر تهران با بیان اینكه شاهد یك بازآفرینی مجدد در عرصه عواطف انسانی در پاندمی كرونا بودیم، افزود: بشر امروز در كنار تلخی‌های ناشی از شیوع كرونا بیش از هر زمان دیگری نیاز به الفت و انس با دیگران را لمس كرده و شاهد اقتران، همگرایی و رسیدن به یك نقطه عاطفی مشترك در بین مردم هستیم.

وی به عوارض ناشی از بیماری كرونا در ابعاد مختلف بیماری زایی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی و روانی اشاره كرد و با توجه به نتایج مطالعات صورت گرفته در تهران افسردگی، اضطراب، دلزدگی های اجتماعی، اختلال در امنیت شغلی، تزلزل وضعیت اقتصادی آحاد شهروندی، آسیب‌های اقتصادی اقشار فرودست، سیكل معیوب بیماری و فقر را برخی از این عوارض برشمرد.

فرمانده ستاد مقابله با كرونا در كلانشهر تهران، با بیان اینكه در این شرایط سخت مردم نیاز به كمك‌های التیام آفرین و ترمیمی دارند، بهترین مدل را استفاده از كمك‌های داوطلبانه عنوان كرد و مفهوم شعار امسال روز جهانی داوطلب را ایجاد یك انگیزش و امیدآفرینی برای آینده‌ای بهتر در عرصه جهانی بیان كرد.

وی، شكل گیری فعالیت‌های داوطلبانه در ایران را عمدتاً در قالب تكانه‌های هیجانی دانست كه سازمان یافته و سیستمیك نیستند و به آسیب شناسی در این زمینه پرداخت.

به گفته زالی، حركت سازمان یافته، ثبوت و استمرار كارهای داوطلبانه بر اساس نیازهای اجتماعی و اقتصادی مردم، استفاده بهینه از باز توزیع نیروهای داوطلبی و استمرار خدمات داوطلبانه به عنوان یك حركت سیستماتیك از نیازهای امروز در عرصه كارهای داوطلبانه است.

وی در ادامه با اشاره به وضعیت شكننده و نگران كننده تهران از نظر شیوع بیماری یادآور شد كه نباید وضعیت فعلی را به عنوان شرایط مطلوب و ثبات یافته در تهران تلقی كرد و در خصوص پدیده رجعت یا بازگشت سنگین‌تر بیماری در اپیدمی‌ها هشدار داد.

زالی خاطرنشان كرد: در این پدیده هنگام افول بیماری ممكن است شاهد بازگشت سنگین‌تر آن باشیم به همین دلیل باید مردم و مسئولان مراقب باشند. زیرا هنوز كرونا در تهران در حال قربانی گرفتن است، كالبد شهر به ویروسی آلوده است كه در حال تسخیر سنگرهای جدید بیولوژیك است. بنابراین از دیدگاه كارشناسی از نقطه افول نسبی بیماری در تهران دور هستیم.

وی، استفاده بهینه از ظرفیت‌های مردمی برای كنترل كووید 19 را مهم برشمرد و افزود: كارهای داوطلبانه اگر به صورت سیستماتیك و سازماندهی شده طراحی و بازمهندسی مناسبی پیدا كند حتماً شرایط بهتری در كنترل بیماری خواهیم داشت. بین نیازها و خواسته‌های محیطی نیازمند به مشاركت كار داوطلبانه و میزان گسیل داشتن انرژی‌های نهفته داوطلبان باید یك لینك و اتصال برقرار شود. زیرا جدایی این دو مورد ما را از اهداف دور می‌كند.

رئیس دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، تاكید كرد: تا زمانی كه به این مشاركت‌های داوطلبانه نیاز است باید با پمپاژ منطقی و هوشمندانه هیجانات ایجابی مثبت در داخل جامعه به استمرار این طراوت كمك كنیم. جریان داوطلبانه در كشور ما باید زنده باشد و تجلی پویایی و حیات مستمر آن را در عرصه‌های مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی ببینیم.

زالی به سهم داوطلبان در توسعه اقتصادی جهانی و بومی اشاره كرد و گفت: در ایران سال‌های اخیر سرمایه گذاری و شالوده ریزی خوبی در زمینه رابطان سلامت صورت گرفته است و امروز در گام چهارم پایشی مدیریت بیماری كرونا و محله محوری شاهد تبلور واقعی تلاش داوطلبان سلامت در محله‌ها هستیم. این سرمایه گذاری در این روزهای سخت مورد بهره برداری قرار گرفته و در تهران شاهد افزایش چشمگیر داوطلبان سلامت هستیم.

وی با تاكید بر لزوم انتقال پیام‌های بهداشتی به درون خانواده‌ها، گفت: امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به انتقال مفاهیم سلامت به درون خانواده‌ها داریم و فرصت مناسبی است تا با طرح هر خانه یك پایگاه سلامت و تحقق طرح محله محوری بتوانیم در این زمینه حركت كنیم.

زالی، استفاده از دانش آموزان را یكی از بهترین مدل‌های طراحی داوطلبان سلامت برای تغییر فضای فرهنگی، بهداشتی و دانشی درون خانواده‌ها عنوان كرد و گفت: امروز این آینده سازان به حدی از بالندگی رسیده اند كه به عنوان یك عنصر مسئولیت پذیر می‌توانند سفیر سلامت خانواده خود باشند.

وی، آسیب‌های اجتماعی را بحثی جدی ذكر كرد كه بدون كمك مردم كاهش یافتنی نیست و نیازمند مشاركت همه دستگاه‌ها و نهادهای مختلف است.

زالی با ذكر این نكته كه بین میزان توسعه اقتصادی و اجتماعی هر كشور و همراهی داوطلبان آن ارتباطی مستقیم وجود دارد، نقش داوطلبان سلامت در افزایش سرمایه‌های اجتماعی و اعتماد عمومی را بسیار مهم دانست و گفت: كارهای داوطلبانه می‌تواند به عنوان یك میانبر به این موضوع كمك كند و داشتن یك اعتماد عمومی به عنوان یك بن مایه اداری و مدنی در اداره هر جامعه‌ای می‌تواند نقش آفرین باشد.

وی، طرح محله محوری را یك طرح اجتماعی و راهبردی جدید در كنترل بیماری كرونا دانست و اظهار كرد: نقطه هدف گیری این طرح صرفاً كرونا نیست بلكه یك زیرساخت اجتماعی مردمی را در سطح محلات تهران ترویج می‌دهد كه می‌تواند به عنوان یك زیرساخت با دوام و با ثبات در مقابل تمامی تكانه‌های اجتماعی و روانی و بیماری زایی و حوادث غیر مترقبه آماده باشد.

به گفته زالی، اگر چنین ساختار مردمی منظمی شكل گیرد دیگر نگران وقوع بحران‌ها در كلانشهر تهران نخواهیم بود چون این زیرساخت منظم می‌تواند به عنوان یك جریان مستمر اجتماعی در زمان لازم به ایفای نقش بپردازد.

وی، مهم‌ترین موضوع در طرح محله محور را استفاده بهینه از نیروهای داوطلب مردمی برشمرد و افزود: در گذشته محلات تهران كانون‌های اجتماعی و همگرایی بودند و امروز بیش از هر زمان دیگری نیاز به هویت بخشی محلات تهران داریم. متأسفانه شهرنشینی باعث كم رنگ شدن این همگرایی شد اما این طرح محله محور باعث بازیابی هویتی محلات می‌شود.

دسترسی سریع