جدیدترین آمار ایدز در كشور

افزایش انتقال جنسی بیماری

1399/09/11
|
08:55

رئیس اداره ایدز و كنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت ضمن تشریح روند بیماریابی مبتلایان اچ‌آی‌وی در همه‌گیری كرونا، در عین حال از آمار 22 هزار و 406 نفری مبتلایان زنده اچ‌آی‌وی در كشور تا پایان شهریور 1399 خبر داد.

دكتر پروین افسر كازرونی ، با اشاره به شعار امسال روز جهانی ایدز مبنی بر «همبستگی جهانی، مسئولیت مشترك»، گفت: تجربه‌ جهانی 40 سال اخیر به ما آموخته است، پاسخ به همه گیری اچ آی وی نیازمند "همبستگی جهانی و مسئولیت مشترك" است كه می‌تواند ترسیم كننده‌ مسیر پیش روی ما باشد. بنابراین این شعار انتخاب شده است. در كشور ما ارزیابی چهارمین برنامه ملی استراتژیك پیشگیری و كنترل اچ آی وی در سال گذشته انجام شد و برنامه پنجم در سال جاری تدوین شده است كه در این برنامه 23 وزارتخانه، سازمان، سازمان های مردم نهاد و... نقش دارند. و مراحل نهایی تصویب در شورایعالی سلامت راطی می كند.
زندگی مبتلایان HIV، تحت تاثیر كرونا

وی با اشاره به اینكه كرونا بر شناسایی و ارائه خدمت به مبتلایان اچ آی وی تاثیر گذاشته است، اظهار كرد: اپیدمی كرونا نه تنها در كشور ما بلكه در جهان بر ابعاد مختلف اقتصادی و سلامت تاثیر گذاشته است. در وهله اول ارائه خدمت به آن دسته از مبتلایان به اچ آی وی كه شناسایی شدند تحت تاثیر قرار گرفته است، زیرا ترس از ابتلا به كووید19 وجود دارد و از طرف دیگر كسانی هم كه خود را در معرض خطر ابتلا به اچ آی وی می‌دانستند برای اینكه مراجعه كنند و مورد آزمایش قرار گیرند، این مراجعه را به تاخیر می‌اندازند. این در حالی است كه كرونا بر زندگی و معیشت مبتلایان اچ آی وی و یا افراد در معرض خطر آن تاثیر گذار است كه ممكن است این موضوع هم در ارائه خدمات تاثیرگذار باشد.
بسته خدمتی مبتلایان HIV در بحران كرونا

كازرونی درباره اقدامات وزارت بهداشت برای مبتلایان اچ آی وی پس از شیوع كرونا، تصریح كرد: همزمان با آغاز همه‌گیری كرونا سعی كردیم آگاهی مبتلایان اچ آی وی نسبت به بیماری كرونا را افزایش دهیم و بلافاصله بسته‌ای تهیه كردیم و دستورالعملی برای دانشگاه‌های علوم‌ پزشكی ارسال كردیم كه مراقبت و درمان مبتلایان اچ آی وی را مدیریت كنند. در این بسته ابلاغ شد كه داروهایشان را هم برای مدت طولانی‌تری به آنها تحویل دهند و بررسی‌های آزمایشگاهی را با فاصله بیشتر انجام دهند اما، از پیگیری‌های تلفنی غافل نشوند. در تیر ماه سال جاری یك ارزیابی بین‌المللی در افرادی كه با اچ آی وی زندگی می‌كنند، انجام شد و افراد مبتلا به اچ آی وی آن را تكمیل كردند تا مشخص شود شرایط این بیماران همزمان با كووید19 چگونه پیش می‌رود و خدمت و دارو را چگونه دریافت می‌كنند؟

وی افزود: 98 درصد از افرادی كه از دانشگاه‌های علوم پزشكی در این مطالعه شركت كردند، در آن مقطع اعلام كردند كه دارو را برای حداقل یك ماه در دسترس دارند و خدمات را دریافت كرده‌اند. برای موضوع ارائه خدمات پیشگیری و كاهش آسیب نیز به كلینیك‌های متادون و مراكز ارائه خدمات كاهش آسیب دستورالعمل‌هایی از طرف وزارت بهداشت ابلاغ شد تا بر اساس شرایط كووید19 متادون به مددجویان ارائه شود. با این حال نمی‌توان گفت كرونا در روند ارائه خدمت بی‌تاثیر بوده است بویژه برای آنهایی كه در مراقبت و درمان فعال نبودند.
از برنامه های كنترل HIV حمایت كنید

وی تاثیر و تهدید دیگر كرونا را پررنگ شدن تخصیص اعتبارات بخش‌های دیگر به كرونا خواند و اظهار كرد: بر آن هستیم تا روند تشخیص و درمان را مانند گذشته ادامه دهیم و از مسئولین و سیاست‌گذاران می‌خواهیم این موضوع را مد نظر قرار داده و حمایت از برنامه‌های كنترل اچ آی وی را همچنان پر قدرت ادامه دهند.
وضعیت ابتلا و مرگ و میر ناشی از كرونا در مبتلایان HIV

رییس اداره ایدز و كنترل بیماری‌های آمیزشی وزارت بهداشت در پاسخ به این سوال كه آیا احتمال مرگ و میر در بیماران اچ آی وی كه به كرونا مبتلا می‌شوند بیشتر است یا خیر؟، تاكید كرد: كشور ما در اقدام در این زمینه پیش‌قدم بود و از آنجایی كه احتمال می‌دادیم بیماران زمینه‌ای و كسانی كه سیستم ایمنی ضعیف‌تری دارند، بیشتر در معرض خطر ابتلا به كووید19 باشند و بیماری در آنها شدت بیشتری داشته باشند، مداخلات جدی انجام دادیم. به دنبال بررسی‌های اولیه ما بر تعداد زیادی از موارد مشخص شد ابتلای به كرونا در میان كسانی كه با اچ آی وی زندگی می‌كردند خیلی محدود بود و از میان مواردی هم كه مبتلا شده بودند مرگ و میر كمی گزارش می‌شد. یكی از دلایل این موضوع اطلاع‌رسانی‌های مناسب به بیماران شناسایی شده بود. از طرف دیگر افرادی كه تحت پوشش درمان قرار دارند وضعیت ایمنی معمولی دارند، البته اخیرا مطالعه گسترده‌ای در كشور در حال انجام است تا بررسی كنیم افرادی كه با اچ آی وی زندگی می‌كنند و تحت پوشش شبكه‌های ما هستند، چه میزان به كرونا مبتلا شدند و چه عوارضی را تجربه كرده اند.
HIV؛ بیماری عفونی قابل كنترل

وی با بیان اینكه اچ آی وی یك بیماری عفونی قابل كنترل است، خاطرنشان كرد: در صورت تشخیص زودهنگام و شروع درمان، نه تنها فرد عمر طبیعی خواهد داشت، بلكه قابلیت انتقال بیماری به دیگران نیز نزدیك به صفر می‌شود. به همین دلیل رسالت مهم ما دادن آگاهی به مردم جهت پیشگیری، برطرف كردن باورهای غلط، فراهم آوردن امكان تشخیص زودهنگام بیماری و ارائه درمان به موقع است. لازم است افراد را ترغیب، و تشویق كنیم كه جهت تشخیص و درمان بیماری سریع‌تر اقدام كنند. افراد می‌توانند جهت كسب اطلاعات مرتبط با اچ آی وی و بیماری‌های آمیزشی و دریافت آدرس و تلفن كلیه مراكز ارایه خدمات آموزشی، مشاوره‌ای، تشخیص و مراقبت در سراسر كشور به سایت وزارت بهداشت به آدرس WWW.HIV-STI.IR مراجعه كنند.
ثبت 22406 مبتلای زنده HIV در كشور تا شهریورماه 99
ارایه خدمت به 16هزار مبتلا

كازرونی درباره آخرین وضعیت آماری ابتلا و درمان ایدز در كشور، گفت: تخمین مبتلایان زنده اچ آی وی در كشور حدود 60 هزار نفر است. تا آخر شهریور ماه امسال 22هزار و 406 نفر مبتلای زنده به اچ آی وی ثبت شدند كه از این تعداد نزدیك به 16 هزار نفر به مراكز ما متصل شدند و خدمات درمانی دریافت می‌كنند. برای اینكه بتوانیم به مهار همه‌گیری اچ آی وی برسیم قاعدتا 90 درصد افرادی كه با اچ آی وی زندگی می‌كنند باید نسبت به وضعیت خود آگاه باشند و 90 درصد آنها مراقبت و درمان مناسب دریافت كنند و در 90 درصد آنهایی كه دارو می‌گیرند حجم ویروس به حدی كاهش یابد كه دیگر نتوانند ویروس را به شخص دیگری انتقال دهند.

وی همچنین ادامه داد: ما در بخش شناسایی موارد مبتلا به بیماری با حد ایده‌آل فاصله زیادی داریم و یكی از دلایل این فاصله زیاد، ترس افراد برای مراجعه است و هنوز این آگاهی را ندارند كه اگر سریع‌تر برای درمان اقدام كنند می‌توانند جلوی پیشرفت ویروس را بگیرند.

وی افزود: 71 درصد از مبتلایان به اچ آی وی كه شناخته شدند در یك سال اخیر به صورت فعال برای مراقبت و درمان به ما مراجعه كردند و از این تعداد 64 درصد كسانی كه دارو دریافت می‌كنند، سطح ویروس در بدنشان به حدی كاهش پیدا كرده كه قابلیت انتقال به دیگری را ندارد و لازم است این شاخص به 90 درصد برسد.
افزایش ابتلای زنان به بیماری

كازرونی ادامه داد: در كل موارد شناسایی شده سهم زنان 18 درصد و سهم مردان 82 درصد بوده است. در كل سال گذشته 29 درصد موارد جدید شناسایی شده خانم‌ها بودند و در 6 ماهه نخست امسال هم حدود 30 درصد موارد زنان بودند. از كل موارد تشخیص داده شده مبتلا به بیماری 59 درصد احتمال انتقال بیماری از طریق اعتیاد تزریقی است و انتقال از طریق رابطه جنسی 23 درصد گزارش شده است. همچنین 1.7 درصد انتقال از طریق مادر به جنین است. موارد جدید تشخیص داده شده‌ ما در سال گذشته نیز نشان دهنده 47 درصد انتقال جنسی و 27 درصد اعتیاد تزریقی بوده است. همچنین در شش ماه نخست امسال نیز حدود 50 درصد انتقال بیماری از راه جنسی و 23 درصد از طریق اعتیاد تزریقی بوده است.

وی افزود: سهم بالایی از مبتلایان به اچ آی وی در زنان از طریق انتقال جنسی، زنانی هستند كه از طریق همسرشان كه تزریق كننده مواد مخدر بوده است مبتلا شدند. این درصدها در حالی است كه هنوز هم موارد زیادی از ابتلای خود آگاهی ندارند و ویروس به همسرشان منتقل می شود.
50 درصد مبتلایان HIV در گروه سنی 20 تا 35 سال

وی درباره گروه‌ سنی مبتلایان به اچ آی وی، گفت: 50 درصد در گروه سنی 20 تا 35 سال بودند. نزدیك به 73 درصد مواردی كه شناسایی می‌كنیم دیر تشخیص می‌دهیم و ممكن است در این گروه سنی درصدی هم در سنین پایین‌تر مبتلا شده باشند.

دسترسی سریع