90 درصد موارد دیابت مربوط به تغذیه و فعالیت بدنی است

مصرف زیاد مایعات به بیماران دیابتی

1399/09/08
|
11:00

گلبن سهراب، درباره تغذیه دیابت نوع یك، اظهار داشت: شیر مادر در پیشگیری از بروز دیابت نوع یك نقش دارد و تغذیه در بروز این نوع دیابت تأثیر چندانی ندارد.

وی افزود: 10 درصد موارد ابتلاء به دیابت، از نوع یك و 90 درصد موارد مبتلا از نوع دو است كه این نوع به شیوه زندگی و تغذیه ارتباط دارد. اما مهمترین عامل بروز دیابت نوع دو، اضافه وزن است. چرا كه عامل به وجود آورنده این نوع دیابت، مقاومت به انسولین است كه در این مقاومت چاقی نقش بسزایی دارد.

عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی رژیم درمانی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، بیان داشت: در صورتی كه نمایه توده بدنی (شاخص اندازه گیری وزن) بیشتر باشد، مقاومت به انسولین نیز شدیدتر می‌شود و احتمال بروز دیابت نوع دو افزایش پیدا می‌كند. بنابراین توصیه می‌شود به افرادی كه در خانواده و بستگان درجه یك، بیمار مبتلا به دیابت نوع دو دارند، سعی در حفظ وزن خود در محدوده نرمال كنند كه این مورد با تغذیه صحیح و تحت نظر متخصص تغذیه باشد و فعالیت بدنی منظم طی 5 روز هفته امكان پذیر است.

سهراب در ادامه تصریح كرد: بر اساس مطالعات انجام شده، تعداد زیادی از افرادی كه حداقل 50 درصد كربوهیدرات دریافتی شأن از انواع تصفیه نشده بوده است و از گوشت‌های قرمز و فرآوری شده مثل سوسیس و كالباس و روغن جامد مصرف كردند در بلند مدت مبتلا به دیابت نوع دو شده اند.

وی علاوه بر كنترل وزن و فعالیت بدنی منظم، مصرف نان و غلات سبوس دار، انواع سبزی‌ها كلم، هویج، كرفس و…، به دلیل اثرات آنتی اكسیدانی كه دارند را نقش حفاظتی در بروز دیابت نوع دو دانست.

توصیه مصرف زیاد مایعات به بیماران دیابتی

این متخصص تغذیه، بر مصرف مایعات به بیماران مبتلا به دیابت در دوران كرونایی تاكید كرد و گفت: این بیماران می‌توانند از انواع گوشت‌های سفید بخصوص ماهی كه اثر ضد التهابی در بدن دارد، استفاده كنند و این افراد باید توجه داشته باشند كه كربوهیدرات‌ها را از انواعی استفاده كنند كه حاوی قند زیاد نباشد.

سهراب افزود: بیماران مبتلا به دیابت در دوران كرونایی از دوغ رقیق بدون نمك، چای كمرنگ، آب و انواع دمنوش ها استفاده كنند و سعی كنند آب میوه را با آب مخلوط و مصرف كنند. چرا كه با این روش یك دفعه حجم بالای قند وارد بدنشان نمی‌شود.

وی بر عدم مصرف قندهای ساده در دوران كرونا تاكید كرد و اظهار داشت: مصرف قندهای ساده در بدن ایجاد التهاب می‌كند و افرادی كه قند ساده زیاد استفاده می‌كنند، سرعت حركت گلبول‌های سفید شأن كند می‌شود.

عضو هیأت علمی گروه تغذیه بالینی رژیم درمانی دانشكده تغذیه دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی در ادامه به شعار جهانی روز و هفته ملی دیابت امسال اشاره كرد و گفت: امسال در هفته ملی دیابت به پرستاران اشاره شده است. چرا كه در همه دنیا گفته می‌شود ما برای پیشگیری از دیابت نیاز به پرورش تعداد زیادی پرستار داریم تا از آموزش‌های صحیح بهره ببرند و این آموزش‌ها را جهت پیشگیری از بروز عوارض دیابت به بیماران مبتلا ارائه شود.

سهراب پیشگیری از دیابت را مقدم بر درمان دانست و بیان داشت: پرستاران می‌توانند با ارائه آموزش به بیماران مبتلا به دیابت یاد بدهند تا این افراد چگونه بتوانند بیماری شأن را كنترل كنند.

دسترسی سریع