تجمع چربی در بدن را یكی از مهمترین عوامل بروز پیامدهای ناگوار در بیماران مبتلابه كووید-19 دانست.
دكتر تیرنگ نیستانی متخصص تغذیه و رژیم درمانی با اشاره به وجود معضل پروزنی و فربهای در اغلب كشورها و اغلب زیرگروههای جمعیتی، بیان كرد: افزایش وزن صرفا ناشی از مصرف ماده غذایی خاصی نیست، به عنوان مثال اینكه خوردن نان باعث چاقی میشود، تصور غلطی است. به عبارت سادهتر الگوی غذایی در كشورهای مختلف متفاوت است و به تبع وضعیت اقتصادی و فرهنگی برخی گروه های جمعیتی مصرف مواد غذایی ضروری امكان پذیر نیست و این موضوع میتواند مشوقی برای اضافه وزن باشد.
نیستانی با اشاره به تجربیات خود از ارایه خدمت در دوران كرونایی، تصریح كرد: بر اساس مشاهدات وخامت ابتلا و پیامدهای ناگوار ابتلا در افرادی كه وزن بالا دارند وقوع بیشتری دارد. انباشت چربی در بدن با هر توزیعی كه باشد، به نوعی التهاب فراگیر یا سیستمیك را ترغیب میكند؛ به بیان ساده چربی اضافه در بدن التهاب زاست و ماهیت خیلی از امراض مثل كووید-19 بر اساس آسیب شناسیها، زمینه التهابی دارند.
نیستانی نحوه توزیع چربی را از دیگر نكات مهم دانست و افزود: وقتی بخش اعظمی از چربی اطراف شكم انباشته میشود، در تنفس فرد اختلال ایجاد می شود. میزان منوكسید كربن خون در افرادی كه وزن بالا و شكم بزرگ دارند بالاتر از افراد عادی است و به همین خاطر مقداری خواب الوده هستند كه خوب نیست به ویژه برای فردی كه عفونت تنفسی هم دارد.
عضو هیئت علمی دانشگاه موضوع كارایی داروها در افراد با وزن بالا نسبت به افراد با وزن معمول را از دیگر مسائل قابل تامل در این بحث اعلام كرد.
وی با اشاره به اینكه بالابودن وزن، به ویژه افزایش توده در محیط دور شكم به هیچ وجه پیامد خوبی برای افراد مبتلا به كرونا به همراه ندارد، گفت: طبیعی است افرادی كه خانه نشین هستند، به ویژه افرادی كه در دوران پیش از قرنطینه فعال بودند، اوقات فراغت بیشتری دارند و همین فراغت روی اعصاب تاثیرگذار است. این افراد سعی میكنند وقت خود را پر كنند و اعصاب خود را التیام دهند، بسیاری مواقع این كار را با سر زدن به یخچال و خوردن مواد غذایی كه هیچ ارتباطی هم به وضع گرسنگی آنها ندارد، انجام میدهند. این موضوع به روند افزایش وزن كمك میكند.
به گفته نیستانی، این موضوع را میتوان از شرایط وزنی بیمارانی مشاهده كرد كه در گذشته هم به ما مراجعه میكردند.
متخصص تغذیه و رژیم درمانی، تصریح كرد: نظم در برنامه غذایی نیز از اهمیت بسیاری برخوردار است، وعده های غذایی را حذف نكنید، به عنوان مثال اگر هر روز 6 صبح بیدار میشوید، یك روز كه 12 ظهر بیدار شدید، به بهانه حذف صبحانه، حجم ناهار را بیشتر نكنید.
نیستانی، ادامه داد: فاصله وعدهها نباید خیلی غیرمتعارف باشد و ساعت ها را جوری تنظیم كنید كه فاصله زیادی نداشته باشند.
وی توصیه كرد: میان وعدههای سالم یادتان نرود، سلامت از بعد بهداشت مواد غذایی، آلودگی و آلایش و میزان كالری آنها منظور است. در بسیاری از مواقع غذای سالم ضرورتا غذای كم كالری نیست؛ به عنوان مثال مغز دانههای خام بدون نمك، اسید چرب خوب، فیبر و ریز مغذی دارد اما بسیار پركالری است.
به گفته عضو هیئت علمی دانشگاه، هر یك مشت مغز دانه معادل پنج یا شش مشت پلو كالری دارد، پس نباید به علت سلامت این ماده غذایی، بی رویه مصرف شود، در خصوص میوهها هم این موضوع صادق است.
وی در پایان بر لزوم انجام فعالیتهای بدنی تاكید كرد و گفت: بسیاری از افراد فعالیت بدنی ندارند، ورزش نمیكنند و همیشه می گویند وقت نداریم، این بهانه پذیرفتنی نیست، به ویژه برای افرادی كه اكنون خانه نشین هستند. بسیاری از فعالیتهای ورزشی به مدد فناوری نوین و اینترنت، مجازی شده است، پس باید از فرصت استفاده كرد.