كمبود خون؛ مسالهای كه طی هفته گذشته خبرساز بود و نگرانی از به خطر افتادن جان بیماران به دلیل نبودن این اكسیر حیاتبخش هموطنان نوع دوست را روانه پایگاههای اهدای خون كرد...
در هفته گذشته اعلام شد كه ذخایر خون در برخی استانها كاهش یافته و ذخایر استراتژیك خون به پنج روز رسیده است. بر همین اساس هم سازمان انتقال خون فراخوان اهدای خون داد و مردم نوعدوست كشورمان نیز مانند همیشه به داد بیماران رسیدند؛ به طوری كه بسیاری از پایگاههای اهدای خون در كشور و به ویژه پایگاههای اهدای خون پایتخت مملو از جمعیتی شده بودند كه برای اهدای خونشان آمده بودند.
این درحالیست كه مراكز سازمان انتقال خون ایران به دلیل ضرورت رعایت فاصله گذاری اجتماعی ناچارند با تعداد تختهای كمتر داوطلبان اهدای خون را میزبانی كنند و با رعایت پروتكلهای بهداشتی بتوانند علاوه بر تامین خون بیماران نیازمند خون، از شیوع بیماری كرونا در بین اهداكنندگان نیز جلوگیری كنند.
بر همین اساس هم دكتر بشیر حاجیبیگی_سخنگوی سازمان انتقال خون ضمن تقدیر از داوطلبان اهدای خون كه در سخت ترین روزهای بحران كرونا و در آستانه اعمال دور جدیدی از محدودیتها، در مراكز اهدای خون كل كشور حضور یافتهاند، گفت: شیوع كرونا كه ماهها است كشور را درگیر و موجب كاستن از مراجعه داوطلبین اهدای خون به مراكز شده است، شباهتی به بحران های مقطعی زلزله، سیل و یا آتش سوزی های وسیع ندارد و از داوطلبین نوع دوست اهدای خون خواستاریم كه به صورت مستمر و دست كم تا پایان فروكش این موج از شیوع كرونا با سازمان همراه باشند.
حاجی بیگی همچنین با بیان اینكه جمع آوری حجم بالایی از خون اهدایی و پذیرش مردم در تنها چند روز موجب كاهش آمار اهدای خون در روزهای بعد می شود، تصریح كرد: هر اهداكننده خون پس از اهدا دست كم تا سه ماه بعد امكان اهدای خون نخواهد داشت و این موجب می شود كه در ماه های بعد كه پیش بینی می شود روزهای سخت تری از نظر شیوع كرونا نیز باشد، با مشكل كمبود اهداكننده خون مواجه شویم.
وی تاكید كرد: از طرفی فرآورده های خون اهدایی مانند پلاكت تنها سه روز قابلیت نگهداری در كیسه های خون را دارد و اهداكنندگان گرامی خون ضروری است همواره متناسب با میزان مصرف روزانه بیمارستان ها با سازمان انتقال خون ایران همراه باشند.
بنابراین مردم باید توجه داشته باشند كه در شرایط بحرانی كرونا، اهدای خون را نه فقط برای یك روز، بلكه به عنون كاری مستمر انجام دهند تا نه با كاهش ذخایر خون مواجه شویم و نه با ازدحام زیاد در پایگاههای اهدای خون. البته سازمان انتقال خون كشور برای این موضوع چارهاندیشی كرده و سامانه نوبتدهی اینترنتی را راهاندازی كرده است.
بر این اساس به گفته سخنگوی سازمان انتقال خون، مردم میتوانند قبل از مراجعه برای اهدای خون به سامانه نوبت دهی اینترنتی به آدرس nobatdehi.ibto.ir سری زده و با اخذ نوبت در ساعاتی كه مراكز اهدای خون خلوتترند، به آنها مراجعه كنند.
در عین حال باید در نظر داشته باشیم كه مردان چهار بار و زنان سه بار در سال میتوانند خونشان را اهدا كنند بدون اینكه دچار مشكل شوند. بنابراین به راحتی میتوان برای اهدای خون برنامهریزی كرد و با اخذ نوبت دهی اینترنتی اقدام كرد تا هم بیماران بدون خون نمانند و هم مردم بتوانند در شرایطی ایمن و با صرف كمترین زمان اقدام به اهدای خون كنند.