محدودیت‌های جدید كرونایی و چند پرسش

كاهش ساعت كار مشاغل چقدر در كنترل كرونا موثر است؟

1399/08/21
|
09:10

از روز گذشته، اجرای محدودیت‌های جدید كرونایی با هدف كنترل و مدیریت ابتلا و مرگ و میر ناشی از كووید-19 آغاز شده است، محدودیت‌هایی مانند كاهش ساعت كار مشاغل غیر ضروری و كاهش ساعت فعالیت ناوگان حمل و نقل عمومی؛ اما باید پرسید این محدودیت‌ها تا چه حد می‌توانند در كنترل كرونا موثر باشند؟.

به گزارش ایسنا، از روز گذشته، 20 آبان ماه، محدودیت‌های جدید كرونایی كه پیش از این از سوی ستاد ملی مقابله با كرونا تعیین و تصویب شده بود، در كشور آغاز شده است؛ محدودیت‌هایی كه هدف‌شان كنترل و مدیریت ابتلا و مرگ و میر ناشی از ویروسی است كه این روزها سر به فلك كشیده است و بیش از یك هفته است كه هر روز شاهد مرگ بیش از 400 نفر از هموطنان‌مان هستیم. ا ازطرفی هم بیمارستان‌ها و كادر بهداشت ودرمان دیگر كشش این حجم از بیماران را ندارند و به همین دلیل باید به سرعت تصمیمات عاجل برای مدیریت وضعیت بیماری در كشور و به ویژه كلان‌شهرها اتخاذ می‌شد.
نگاهی به محدودیت‌های جدید كرونایی

بر همین اساس بود كه دكتر علیرضا رییسی- سخنگوی ستاد ملی مقابله با كرونا از اعمال محدودیت یك ماهه فعالیت برای مشاغل رده دو، سه و چهار از ساعت 18 هر روز و از 20 آبان ماه خبر داد و در عین حال نیز اعلام كرد كه محله محور كردن مقابله با كرونا و درگیر شدن همه‌ مردم بویژه خانه‌ها و خانواده‌ها به عنوان كانون اصلی در مقابله با كرونا، یكی از برنامه‌های اصلی وزارت بهداشت است كه در آن سه محور اصلی مراقبت، حمایت و نظارت مدنظر بوده و با كمك مردم و مراكز بهداشتی درمانی پیش خواهد رفت.

بر این اساس مشاغل دو، سه و چهار از روز گذشته تنها می‌توانند تا ساعت 18:00 فعالیت داشته باشند و بعد از آن مجاز به فعالیت نیستند. در عین حال طبق جدول شماره سه مشاغل كه از سوی مركز سلامت و محیط كار وزارت بهداشت، منتشر شده است، كاهش زمان فعالیت مراكز اداری دولتی و غیر دولتی و انجام دوركاری همچنان ادامه دارد. می‌توانید لیست كامل این مشاغل شامل محدودیت را در این لینك مشاهده كنید.
كاهش ساعت كار مشاغل چقدر در كنترل كرونا موثر است؟

بسیاری از كارشناسان حوزه سلامت با اجرای این طرح موافقند و عقیده دارند كه اجرای این محدودیت‌ها می‌تواند در كاهش ابتلا و كند كردن زنجیره انتقال كووید-19 موثر باشد. به طوری كه دكتر نادر توكلی- معاون درمان ستاد كرونا در استان تهران در گفت‌وگو با ایسنا، اعلام كرد كه این طرح در كاهش آمار كرونا بسیار موثر خواهد بود؛ چراكه بسیاری از افراد به دلیل سفرهای درون شهری و خریدهای غیرضروری كه جنبه اضطرار ندارد، در معرض خطر قرار می‌گیرند كه با این طرح می‌توان از بار چنین مشكلی كاست.

در عین حال برخی كارشناسان نیز با اینكه معتقدند این طرح و اعمال محدودیت‌های اعلام شده، می‌تواند تا حدودی در كنترل بیماری موثر باشد، اما آن را محافظه‌كارانه می‌خوانند. به طوری كه دكتر مسعود مردانی –متخصص عفونی و عضو كمیته علمی ستاد مقابله با كرونا، درباره تاثیر تعطیلی مشاغل غیر ضروری از ساعت 18 به بعد به مدت یك ماه، به ایسنا، گفت: این طرح هم در كاهش موارد ابتلا و بستری كرونا بی‌تاثیر نخواهد بود، اما اكنون وضعیت ما با توجه به طغیان شدید بیماری در كشور به ما می‌گوید كه روش‌های محافظه‌كارانه دیگر جواب نمی‌دهد.
با این محدودیت ها تراكم جمعیت در ساعات صبح بیشتر می شود

در این زمینه دكتر مینو محرز- عضو كمیته علمی ستاد مقابله با كرونا نیز در این باره به ایسنا، گفت: به نظر من محدودیت فعالیت مشاغل از ساعت 18.00 به بعد، تاثیر چندانی نخواهد داشت. زیرا منجر به تجمع و تراكم جمعیت در ساعات قبل از آن و صبح می‌شود. باید توجه كرد كه بدترین مكان‌ها در انتقال كرونا رستوران، كافه و باشگاه‌های ورزشی و... است، وقتی این مكان‌ها صبح باز بوده و فعالیت‌شان را چه بسا با تراكم بیشتر انجام دهند،تاثیری در روند وحشتناك بیماری ندارد.
مشاغل و مكان های پرشیوع را 2 هفته تعطیل كنید

وی با بیان اینكه با این اقدام تراكم در ساعات صبح در این مكان‌ها بیشتر می‌شود، افزود: البته با اجرای این طرح یكسری از تجمعات شبانه كاهش می‌یابد، اما تراكم در ساعات قبل از آن قطعا بیشتر خواهد شد. به نظر من باید مكان‌هایی مانند رستوران، باشگاه ورزشی و... یكی دو هفته تعطیل شود. اینكه صبح تجمعات برقرار باشد و عصرها تعطیل باشد، كمك چندانی نمی‌كند و ممكن است با افزایش تجمع و تراكم جمعیت در ساعات صبح وضعیت بدتر هم شود.

محرز تاكید كرد: باید مشاغل و مكان‌هایی كه شیوع زیاد است به مدت یكی دو هفته كاملا تعطیل شود تا تجمع از بین برود و به برخی مشاغل روزمزد از نظر هزینه‌ای هم كمك شود. از طرفی باید نظارت سختگیرانه‌ای بر رفتار مردم انجام شود. زیرا مردم نقش بسیار مهمی را در حوزه پیشگیری ایفا می‌كنند. باید توجه كرد كه هزینه بسیار بالای درمان در كرونا بسیار بیشتر از پولی است كه بخواهند به برخی مشاغل روزمزد كمك كنند. این حجم هزینه بستری را دولت تقبل می‌كند و این هزینه بسیار بالاست.
مردم به كنترل كرونا كمك كنند

وی با بیان اینكه یكی از دلایل موفقیت كشورهایی مانند كره جنوبی، قانونمندی مردم است، گفت: كره جنوبی مردم به قوانین مرتبط به پیشگیری بسیار توجه دارند و رعایت می‌كنند. كشورهای زیادی با رعایت پروتكل‌های بهداشتی از سوی مردم توانستند بیماری را رعایت كنند و دولت هم نظارت دارد. مردم ما هم باید در این زمینه آموزش دیده و عادت كنند كه با كرونا زندگی كنند. كرونا حالا حالاها با ما هست و مشخص نیست كه كی تمام شود. بنابراین ما باید خودمان را با ویروس وفق دهیم و پروتكل‌های بهداشتی را رعایت كنند.

محرز با بیان اینكه گاهی امكانات بیمارستانی به دلیل حجم بالای مبتلایان پاسخگو نیست، گفت: گاهی اوقات بیمارستان اكسیژن كم می‌آورد و این بسیار ضرر دارد. وضع واقعا خراب است. باید بیایند و ببینند كه در بیمارستان‌ها چه خبر است.

وی تاكید كرد: تعطیلی دو هفته‌ای در كاهش و كنترل بیماری بسیار موثر خواهد بود. در ایام عید و بعد از آن تعطیلاتی كه اتفاق افتاد، دیدیم كه در خرداد ماه وضعیت ابتلا بسیار كم بود و روزی دو تا سه بیمار در یك بیمارستان بستری می‌شد، اما در حال حاضر ممكن است روزی 50 بیمار مبتلا به كرونا بستری شود. در آن زمان همه بیماران را بستری می‌كردیم، اما در حال حاضر بسیاری از مبتلایان را به صورت سرپایی ویزیت كرده و فقط بیماران بدحال را بستری می‌كنیم و با وجود این بیمارستان‌ها پر است.
كاهش ساعت كار ناوگان حمل و نقل عمومی؛ آری یا خیر؟

در عین حال در تصمیمی دیگر كه با موافقت ستاد ملی كرونا همراه بود، ساعت كار ناوگان حمل و نقل عمومی نیز كاهش یافت. به طوری كه روابط عمومی معاونت حمل و نقل و ترافیك طی اطلاعیه‌ای اعلام كرد كه طی مجوزی از شهردار تهران و نظر به تصمیمات ستاد ملی مبارزه با كرونا مبنی بر اعمال محدودیت یك ماهه برای فعالیت مشاغل، كاهش ساعت كاری خطوط حمل و نقل عمومی از سوی این معاونت اعمال می‌شود. بر این اساس از ٢٠ آبان ماه اتمام ساعت كاری كلیه خطوط داخلی مترو ساعت ٢٠.٣٠ و خط متروی كرج و گلشهر تا ساعت ٢٠ خواهد بود.

در ادامه این اطلاعیه نیز اعلام شده بود كه همچنین به منظور اعمال محدودیت و كاهش فعالیت در خطوط اتوبوسرانی پایان زمان فعالیت ناوگان در تمامی خطوط بی‌آرتی (انبوه بر) در مسیر رفت(اخرین اعزام) ساعت ٢٠ و در مسیر برگشت آخرین اعزام به ساعت ٢٠.٣٠ كاهش خواهد یافت.

در این زمینه نیز مجید فراهانی- رئیس كمیته بودجه و نظارت مالی شورای شهر تهران خواستار لغوكاهش ساعت كارحمل و نقل عمومی به منظور صیانت از سلامت شهروندان شد و با بیان اینكه بدون شك تغییر ساعت كار ناوگان حمل و نقل عمومی، زمینه ساز تراكم بیش از حد مسافر در ساعت خاتمه فعالیت خطوط خواهد شد، گفت: این روند افزایش احتمال آلودگی و انتقال ویروس كرونا را به دنبال خواهد داشت.

در عین حال علی اعطا- سخنگوی شورای شهر نیز ضمن انتقاد از كاهش ساعت كاری حمل و نقل عمومی، اعلام كرد: بسیاری از شهروندان مجبور به تردد در شهر هستند و با این تصمیم آنان را از حق استفاده از حمل و نقل عمومی محروم كرده و هزینه‌هایشان افزایش خواهد یافت.

اعطا گفت: این نوع تصمیم گیری‌های خلق الساعه، نه تنها باعث كاهش شیوع كرونا نمی شود بلكه ازدحام بیش از حد جمعیت را در ساعات پایانی فعالیت ناوگان حمل و نقل عمومی به دنبال خواهد داشت و موجب نارضایتی شهروندان می شود.

به گزارش ایسنا، بهرحال با اجرای این طرح سوالاتی مطرح می‌شود كه بهتر است تصمیم‌گیران عرصه كرونا فكری به حال آن كنند تا بتوان بهترین عملكرد را در كنترل بیماری كووید-19 داشت:

-‌ چه ضمانتی وجود دارد كه محدودیت در ساعات فعالیت مراكز ورزشی، تفریحی، گردشگری، رستوران‌ها و... منجر به تراكم جمعیت بیشتر در این مكان‌ها در ساعات مجاز فعالیت نشود؟.

- نحوه نظارت بر صنوف مختلف كه باید محدودیت‌های كاهش ساعات فعالیت را اعمال كنند، چگونه خواهد بود؟

- با كاهش ساعت كار حمل و نقل عمومی نحوه رفت و آمد افراد شاغل در مشاغل ضروری كه بعد از ساعت 18 نیز اجازه فعالیت دارند، چگونه خواهد بود؟

- ضمانت عدم افزایش تراكم جمعیت در ساعات مجاز رفت و آمد در مترو و اتوبوس چه خواهد بود؟

- نحوه برخورد با ادارات و مراكزی كه محدودیت‌ها را اجرا نكرده و كاركنان را بعد از ساعت 18 مجبور به فعالیت می‌كنند، چگونه خواهد بود و این كاركنان چگونه باید رفت و آمد كنند؟

- چه ضمانتی وجود دارد كه بعد از ساعت 18 ترافیك با خروج خودروهای شخصی بیشتر نشود؟.

به نظر می‌رسد مسئولان ستاد كرونا و تصمیم‌گیران این حوزه باید برای این سوالات راهكار اجرایی داشته باشند تا بتوان با تكیه بر این اقدامات زنجیره انتقال كرونا را شكست و روند ابتلا و مرگ و میر ناشی از بیماری را كاهش داد.

دسترسی سریع