برخورد با تبلیغات اغواگرانه مواد غذایی

غنی‌سازی نان با ویتامین

1399/08/14
|
07:49

محمد حسین عزیزی در نشست خبری ویدیو كنفرانس كه از وزارت بهداشت برگزار شد درباره ادعاهای نادرست و تبلیغات اغواگرانه برخی محصولات اظهار كرد: به دنبال این هستیم كه هر محصولی كه ادعای نادرست داشته باشد، تذكر بگیرد. البته بسیاری از این موارد اصلاح شده و تبلیغ آنها متوقف شده است. به هر حال اختیار سازمان غذا و دارو در این زمینه محدود است و باید مشكلات تولید كنندگان و صدا وسیما را در نظر بگیریم.

عزیزی بیان كرد: مصرف نان‌های صنعتی و بسته بندی شده حدود 20 درصد در كشور افزایش یافته است. یكی از مكان‌هایی كه می‌تواند باعث شیوع ویروس كرونا شود، نانوایی‌ها هستند. توصیه می‌كنیم كه مردم به نوبت وارد نانوایی شده و فاصله را رعایت كنند. مردم بهتر است نان‌ها را داغ در سفره یا بسته‌ای كه همراه دارند بگذارند. سپس در منزل نان‌ها را هوا بدهند تا خنك شود و بعد بسته بندی كنند. خود نیز از ماسك و دستكش استفاده كنند.

وی ادامه داد: تعداد نانوایی‌های سنتی حدود 70 تا 80 هزار واحد است و این‌كه هر روز بازرسان بهداشتی به این مراكز سر بزنند امكان پذیر نیست. از خود نانوایی‌ها نیز می‌خواهیم كه محل كار خود را ضد عفونی كرده و با رعایت پروتكل‌های بهداشتی، هرچه بیشتر از شیوع ویروس كرونا جلوگیری كنند.

مدیركل فٰرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو گفت: رشد قیمت‌ها در مورد همه مواد پروتئینی و لبنیات اتفاق افتاده است. صحبت‌ها و مكاتباتی در این زمینه انجام شده است. با توجه به شرایط اقتصادی خاص شاید خیلی مقدور نباشد كه این مشكل رفع شود. با این حال پیگیر هستیم كه از طریق مختلف بتوانیم به طبقاتی كه درآمد كمتری دارند، كمك‌هایی شود تا بتوانند به این مواد غذایی مفید بیشتر دسترسی داشته باشند.

وی افزود: البته صداوسیما همكاری مناسبی هم دارد، اما مشكلات خاص خود را دارند كه مطرح می‌كنند. به صورت مرتب با صدا وسیما در تعامل هستیم تا محتواهای تبلیغی اصلاح شود كه هم آنها بتوانند درآمد خود را داشته باشند و هم آگاهی لازم به مردم برسد.

وی ادامه داد: برخی ادعاها نادرست است و باعث تشویش اذهان می‌شود. به طور مثال چیزهایی گفته می‌شود كه واقعیت ندارد یا در آن غذا موجود نیست.

عزیزی گفت: این موضوع در سال‌های گذشته خیلی موفق نبوده است. یعنی هرچه بگوییم نه و آنها نیز كار خود را انجام بدهند، موفقیتی حاصل نمی‌شود. صدا وسیما در پویش غذای سالم و فرهنگ سازی و مصرف غذاها نیز می‌تواند كمك‌های موثری انجام بدهد.

عزیزی درباره مصرف ویتامین‌ها بیان كرد: اگر رژیم غذایی خوب باشد و از مواد غذایی متنوع استفاده شود، شاید افراد نیازی به مصرف ویتامین نداشته باشند. زیرا در مواد غذایی مثل تخم مرغ و لبنیات، ویتامین D به اندازه كافی موجود است و از طریق مواد غذایی تامین می‌شود. هرچند باز هم توصیه می‌شود برای اطمینان بیشتر، مصرف ویتامین D به صورت مكمل و به شكل هفتگی یا ماهانه برای تقویت سیستم ایمنی بدن انجام شود.

وی ادامه داد: البته غنی سازی نان با ویتامین D نیز در دستور كار قرار دارد. زیرا یكی از مشكلات جامعه ما كمبود این ویتامین است.

عزیزی اظهار كرد: كنترل جامع و كاملی در زمینه مواد غذایی وارداتی انجام می‌شود. هیچ ماده غذایی نمی‌تواند به كشور وارد شود، مگر این‌كه در سامانه تی تك ثبت شود. قبل از حمل این مواد غذایی، گواهی‌های مختلفی باید روی سامانه بارگذاری شود. بعد از رسیدن نیز باید آزمایش‌ها انجام و سپس اجازه ترخیص می‌گیرد. در نتیجه در مورد مواد وارداتی تخلفی وجود ندارد.

وی افزود: تخلف بیشتر در مورد تولید داخل و اكثر آنها تولیدات متفرقه اتفاق می‌افتد كه خیلی نام و نشان و مجوز لازم را ندارند. با توجه به شرایط اقتصادی ممكن است عده‌ای تاریخ انقضا را تغییر داده یا بسته بندی را عوض كنند. این موارد به محض گزارش، با مراكز عرضه كننده برخورد می‌شود. همچنین اسامی این شركت‌ها و محصولات نیز اعلام می‌شود.

مدیركل فٰرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو بیان كرد: از مردم می‌خواهیم كه محصولات معتبر را كه لوگو سازمان غذا و دارو و نشانگرها را دارند، استفاده كنند تا مشكلی وجود نداشته باشد. زیرا محصولات شناخته شده تحت كنترل هستند و مورد آزمایش قرار می‌گیرند.

وی درباره روش گزارش تخلفات بهداشتی اظهار كرد: مردم می‌توانند از طریق سامانه 190 تخلفات را به وزارت بهداشت و سازمان غذا و دارو گزارش بدهند. قطعا این گزارش‌ها پیگیری می‌شود.

مدیركل فرآورده‌های غذایی و آشامیدنی سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوالی درباره دست كاری تاریخ انقضای محصولات غذایی گفت: تاریخ محصولات غذایی اشتباه نیست و ممكن است دست كاری شده باشد. مواد غذایی مختلف تاریخ تولید و انقضا دارند كه روی بسته درج می‌شود. اگر تاریخ انقضا دست كاری شده باشد، مصرف كننده می‌تواند این موضوع را متوجه شود. این موارد قطعا در فروشگاه‌های بزرگ عرضه نمی‌شود و در كنار خیابان یا فروشگاه‌های غیرمتعبر به فروش می‌رود. با این حال اگر مورد مشكوكی مشاهده شد، می‌توان به سامانه 190 یا روابط عمومی سازمان غذا و دارو اعلام كرد تا این محصولات جمع آوری شوند.

عزیزی گفت: به زودی ثبت محصولات تولید داخل را نیز روی سامانه تی تك می‌بریم. این اقدام همانند محصولات وارداتی انجام می‌شود و امكان ندارد هیچ محصولی خارج از این سامانه، تولید و توزیع شود. با این اقدام، قاچاق و دست كاری و تقلب در آینده نزدیك قطع می‌شود.

دسترسی سریع