علائم شایع در كم خونی شدید عبارتند از خستگی، ضعف، رنگ پریدگی پوست، سر درد و سرگیجه، ضربان سریع قلب، سردی اندامها، كاهش اشتها، عدم تمركز و خواب آلودگی است.
سید مرتضی صفوی، متخصص تغذیه ،در پاسخ به این پرسش كه «كم خونی چه نشانههایی دارد؟»، اظهار داشت:كم خونی به شرایطی اطلاق میشود كه تعداد گلبولهای قرمز سالم خون به دلیل كمبود آهن كاهش مییابد.
وی با اشاره به اهمیت گلبولهای قرمز در بدن، ادامه داد:گلبولهای قرمز وظیفه اكسیژن رسانی به بافتهای بدن را بر عهده دارند. كم خونی فقر آهن به دلیل كمبود آهن در مواد غذایی دریافتی یا جذب نشدن آهن اتفاق میافتد.
این متخصص تغذیه با بیان اینكه معمولا تا زمانی كه كم خونی خفیف تا متوسط باشد، فرد متوجه علائم نمیشود، خاطرنشان كرد:علائم شایع در كم خونی شدید عبارتند از خستگی، ضعف، رنگ پریدگی پوست، سر درد و سرگیجه، ضربان سریع قلب، سردی اندامها، كاهش اشتها، عدم تمركز و خواب آلودگی است.
صفوی با اشاره به علل بروز كم خونی، اضافه كرد: از علل كم خونی میتوان به خون ریزی، بارداری، فقدان آهن كافی در مواد غذایی، رژیم غذایی ناكافی و عدم توانایی در جذب آهن اشاره كرد.
وی در پاسخ به این پرسش كه «چه مواد غذایی در بهبود كم خونی مؤثر هستند؟»، متذكر شد:غذاهای غنی از آهن مانند گوشت قرمز، مرغ و غذاهای دریایی، تخم مرغ، حبوبات، سبزیجات برگ سبز مانند اسفناج ،میوههای خشك مانند كشمش و برگه زرد آلو از جمله مواد غذایی موثر در رفع كم خونی هستند.
این متخصص تغذیه یادآور شد: این نكته باید در نظر گرفته شود كه آهن موجود در گوشت جذب موثرتر و بالاتری نسبت به سایر منابع دارد؛ بنابراین اگر از منابع غیرگوشتی مانند منابع گیاهی آهن استفاده شود، نیاز است كه از افزایندههای جذب آهن مانند ویتامین C در كنار آنها استفاده شود.
صفوی تصریح كرد: تركیبات حاوی ویتامین C عبارتند از بروكلی،گریپ فروت، كیوی، سبزیجات برگی، مركبات، فلفل دلمهای و گوجه فرنگی است؛ ضمن اینكه تركیبات فوق با تغییر ظرفیت آهن به جذب آن كمك میكنند.