هشدار نسبت به كمبود تجهیزات پزشكی در كشور

3 چالش اساسی پیش روی تولیدكنندگان

1399/08/10
|
08:44

در نشست خبری انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات و ملزومات پزشكی، به مشكلات تخصیص ارز به تجهیزات پزشكی، قیمت گذاری نامناسب تجهیزات و ملزومات پزشكی، رسوب مواد اولیه و ماشین آلات خطوط تولید در گمركات، مطالبات شركت‌های تولیدكننده از بخش‌های دولتی و... اشاره و درخواستهایی جهت رفع این مشكلات مطرح شد.

مهندس مجید روحی - رئیس و عضو انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات و ملزومات پزشكی، دندانپزشكی و آزمایشگاهی و دارویی در نشست خبری انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات و ملزومات پزشكی، گفت: انجمن تولیدكنندگان تجهیزات پزشكی 22 سال قبل تشكیل شده است. قبل از پاندمی كرونا، 620 تا 650 شركت تولیدكننده تجهیزات پزشكی داشتیم، اما در حال حاضر با رشد 20 درصدی بالغ بر 800 شركت داریم كه در این حوزه مشغول فعالیت هستند. این نشان دهنده اهمیت حوزه تولید تجهیزات پزشكی است.

وی افزود: نیازی كه كل كشور به تجهیزات پزشكی از نظر میزان ارزی دارد، چه در حوزه قطعات و مواد اولیه ماشین آلات و چه در زمینه محصولات آماده طبق آمار وزارت بهداشت 4.6 میلیارد دلار است؛ این حجم نیاز ارزی است كه البته منقبض شده است و اگر بخواهیم با دست باز محاسبه كنیم، رقم بیش از این می‌شود.

روحی ادامه داد: باید توجه كرد كه اگر تولید تجهیزات پزشكی نباشد، نیاز ارزی كشور بیش از پنج برابر افزایش می‌یابد. خوشبختانه در حوزه تجهیزات پزشكی بین 70 تا 100 درصد از نظر كمی و كیفی نیاز تجهیزات پزشكی در كشور را به ویژه در حوزه تجهیزات مصرفی، تولیدكنندگان داخلی تامین می‌كنند. در حوزه تولید البسه‌های یكبار مصرف، البسه بیمارستانی، ماسك، ونتیلاتورها، تخت‌های بیمارستانی و... را تولید می‌كنیم.

وی همچنین گفت: با توجه به این نكات، اهمیت پشتیبانی و حمایت اصولی از حوزه تجهیزات پزشكی به عنوان اولویت اول قرار می‌گیرد. در عین حال با توجه به مشكلاتی كه در حوزه‌های اقتصادی، تحریم، صادرات، نقل و انتقالات بانكی و... داریم، در حوزه تجهیزات پزشكی هم این مشكلات وجود دارد. یكی از مشكلاتی كه در حوزه تجهیزات پزشكی وجود دارد، تخصیص ارز است كه در كشور وجود دارد. مشكلاتی نظیر مقررات غیر ضرور، بحث قیمت گذاری كه در حوزه‌هایی كه ارز دولتی به آن‌ها تخصیص داده نشده، بیشتر خود را نشان می‌دهد و مطالبات شركت‌های تولیدكننده از بخش‌های دولتی است.

روحی در ادامه گفت: تمامی تشكل‌ها از ابتدا در سال 1397 كه چالش ارز ایجاد شد و نرخ ارز افزایش یافت، با ارز دولتی و 4200 تومانی مخالف بودند. ما هیچگاه موافق چند نرخی بودن ارز نبوده‌ایم. اختلاف ارز منجر به ركود تولید شده است.

وی مدعی شد؛ رقم میزان ارزی كه از سال 1397 تاكنون برای بخش تجهیزات پزشكی تخصیص داده شده، به 40 میلیون دلار هم نمی‌رسد.

به گزارش ایسنا، جلیل سعیدلو- نایب رییس انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات و ملزومات پزشكی نیز گفت: در سالی كه مقام معظم رهبری آن را سال تولید نامگذاری كردند، انتظار این بود كه ما با حداقل‌های حرفه خودمان بتوانیم كار را پیش بریم و این حداقل‌ها برای ما تامین شود. در حال حاضر بحث كمبود مواد اولیه برای تامین تجهیزات پزشكی مطرح است و مشكل عمده ما است كه چنانچه به سرعت در اختیار تولیدكنندگان قرار نگیرد، احتمالا با كمبودهای متعددی مواجه خواهیم شد كه ممكن است سلامت مردم را به خطر اندازد.

وی افزود: تمام مسیرهایی را كه می‌شناختیم برای تامین مواد اولیه طی كردیم، تمام مكاتبات انجام شده است، اما هنوز همكاران ما طی ماه‌های گذشته نتوانستند حتی 50 درصد آنچه را كه در گذشته تامین می‌كردند، تامین كنند. باید تولیدكنندگان این حوزه را دریابند، در غیر این صورت با بیكار شدن شاغلین این حوزه و كمبود تجهیزات پزشكی خواهیم بود.

به گزارش ایسنا، مهندس قاسمی- دبیر انجمن تولیدكنندگان و صادركنندگان تجهیزات و ملزومات پزشكی نیز در این نشست گفت: معضلات عمده‌ای كه تولیدكنندگان تجهیزات پزشكی، دندان‌پزشكی و آزمایشگاهی با آن مواجهند شامل تامین مواد اولیه، اجزا، قطعات و ماشین آلات خطوط تولید، مشكل تخصیص ارز، تغییرات متعدد سیاست‌های ارزی و بلاتكلیفی شركت‌ها در حوزه تخصیص ارز و از همه مهمتر عدم صدور كد تخصیص از سوی بانك مركزی است. مشكل ترخیص از گمركات و رسوب مواد اولیه و ماشین آلات تولید در گمركات كشور و مطالبات انباشته تولیدكنندگان و كمبود سرمایه در گردش و... از دیگر معضلات این حوزه است.

وی افزود: در این حوزه، مشكل تامین مواد اولیه و ماشین آلات و اجزای تولید، بزرگترین مساله فعلی است كه به شدت متاثر از سیاست‌گذاری‌های متغیر ارزی و رسوب كالا در گمركات كشور و مطالبات انباشته و كمبود سرمایه در گردش شركت‌هاست. مكاتبات بسیاری انجام شده است، اما متاسفانه معضل بزرگی كه با آن مواجهیم این است كه تعریف واحد و درك واحد از مفهوم زمان انجام كار میان بخش دولتی و بخش خصوصی وجود ندارد. رسوب كالاها در گمركات نیز به دلیل عدم صدور كد تخصیص ارز از سوی بانك مركزی است.

قاسمی ادامه داد: به طور كلی عدم صدور كد تخصیص از سوی بانك مركزی، ترخیص كالاها را دچار مشكل كرده است. پیشنهاد ما این است كه اولا كریدور سبز برای واردات مواد اولیه و ماشین آلات خطوط تولید ایجاد كنیم و ترخیص كالاها از گمركات در كوتاه‌ترین زمان ممكن انجام شود.

دسترسی سریع