انتقاد از كم كاری ها در تامین سلامت روان جامعه

دانشگاهیان نقش جدی تری ایفا كنند

1399/07/29
|
07:59

رییس مركز مشاوره و خدمات روان شناسی دانشگاه تربیت مدرس با تاكید بر اینكه در تامین سلامت روان جامعه كم كاری ها صورت گرفته است، گفت: دانشگاهیان در تامین سلامت روان جامعه نقش جدی تر ایفا كنند.

دكتر پرویز آزاد فلاح امروز در هم اندیشی گفت و گوی دانشگاه و رسانه كه به صورت مجازی در دانشگاه تربیت مدرس برگزار شد با انتقاد از كم كاری ها در حوزه سلامت روان جامعه تاكید كرد: دانشگاهیان باید در گام هایی كه برمی دارند، اصول و آموزه هایی را كه می تواند در پیشگیری اولیه و ثانویه بهداشت و سلامت روان اثرگذار باشد، ارائه دهند.

وی در ادامه با اشاره به آماری كه هفته گذشته در خصوص سلامت روان ایرانیان منتشر شد، تصریح كرد: بر اساس این آماری كه معاون وزارت بهداشت مطرح كرد، حدود 30 درصد مردم ایران مشكلات روحی و روانی دارند كه درصد قابل توجهی است. براساس آمار جهانی از هر چهار نفر، یك نفر در طول عمر خود به بیماری های حاد روانی دچار می شود و تا سال 2030 میلادی، افسردگی به عنوان یكی از مهم ترین اختلالاتی است كه بشر تجربه می كند.

آزاد فلاح افزود: سالانه در دنیا 900 هزار نفر خودكشی می كنند و از هر چهار نفری كه بیماری روانی تجربه می كنند، سه نفر درمان مناسبی دریافت نمی كنند. بشر تا سال 2030 افسردگی را به عنوان یكی از مهمترین اختلالات تجربه می‌كند.

رییس مركز مشاوره دانشگاه تربیت مدرس با بیان این كه سلامت یك مقوله چند بعدی است، گفت: از هزاره سوم وقتی از سلامت در متون دانشگاهی حرف می زنیم، ابعاد زیستی، ‌روانی، اجتماعی و معنوی توامان در كنار هم قرار می گیرد. ابعادی كه غفلت و نادیده گرفتن هر كدام از آنها می توانند مفهوم سلامت را تحت تاثیر قرار دهد و بدون سلامت روانی، تحقق سلامت امكان پذیر نیست و باید در این زمینه تلاش وافری داشته باشیم.

آزاد فلاح با بیان این كه توجه به این آمار و ارقام برای جهانیان و جامعه علمی تكان دهنده است، اظهار كرد: این موضوع، اهمیت پرداختن به سلامت روانی را گوشزد می كند؛ در كنار این آمار و ارقام باید یادآوری كرد كه در كل دنیا سلامت روانی متولی شناخته شده و مشخصی ندارد.

به گفته این استاد دانشگاه، درست است كه سازمان ها و نهادهای مختلفی در این زمینه تلاش می كنند، اما با توجه به ماهیت مسایل روان شاختی، با یك مشكل جدی مواجه هستیم. وقتی از سلامت روانی حرف می زنیم، عوامل مختلفی وجود دارد كه دستیابی به آن به سادگی امكان پذیر نیست، در سلامت و بهداشت روان، فرهنگ و ارزش ها دخیل است. مگر می شود ارزش ها و عادات را جا به جا كار كرد. ارزش هایی كه رشد دهنده جامعه باشد، اگر نادرست ترویج یابد، مخل سلامت روان است.

آزاد فلاح به نقش آموزش و پرورش در تامین سلامت روان اشاره كرد و گفت: آموزش و پرورش به معنای كلی در سلامت روان دخیل است كه از خانه شروع شده و حتی در رسانه دنبال می شود. در جامعه ما مشكلاتی است كه حتی منِ استادِ دانشگاه ممكن است بدون توجه به نقشی كه دارم در جامعه تسری دهم، اما عالم گیری كرونا شاید ما را هوشیار كرد كه باید نقش آفرینی خود را جدی تر دنبال كنیم.

دسترسی سریع