از آنجایی كه كودكان گروه آسیبپذیری هستند و منابع غذایی ویتامین Aكمتر در برنامه غذایی آنها است، مكملیاری مگادوز ویتامین A سالی دوبار برایشان صورت میگیرد.
دكتر زهرا عبداللهی گفت: ویتامین A یكی از ویتامینهای محلول در چربی است كه برای سیستم ایمنی و تقویت آن ضروری است. ویتامین A برای پیشگیری از ابتلا به بیماریهای تنفسی و كووید19 بسیار موثر است.
وی افزود: یكی از برنامههای اصلی ما تامین مگادوز ویتامین A است؛ مگادوز این ویتامین، دوزی200 هزار واحدی است كه برای كودكان 2 تا 5 سال به شكل رایگان در برخی مناطق كشور ارائه میشود. كودكانی كه مطابق با پروتكلهای بهداشتی به خانههای بهداشت یا پایگاههای سلامت مراجعه میكنند قطره مگادوز ویتامین A را دریافت میكنند. این مگادوز تا شش ماه سبب تقویت سیستم ایمنی بدن میشود و ویتامین مورد نیاز بدن كودك را برای این مدت تامین میكند.
وی با اشاره به اینكه ارائه مگادوز ویتامین A به كودكان توصیهای جهانی است، اظهار كرد: برای اینكه بتوانیم به پیشگیری و كنترل بیماری كرونا و حتی سرماخوردگی و آنفلوآنزا در میان كودكان كمك كنیم این برنامه مداخلهای را انجام میدهیم. در كنار این اقدام آموزش مادران نیز موثر است تا ویتامین A را از برنامهغذایی روزانه خود دریافت كنند. منابع گیاهی ویتامین A هویج و كدوحلوایی است كه منابعی ارزان و دردسترس هستند.
عبدللهی افزود: برنامه مكملیاری با مگادوز ویتامینA در فاز اول در 11 دانشگاه علومپزشكی اجرا میشود و در فاز دوم در سایر دانشگاهها اجرایی خواهد شد. مكملیاری ویتامین A دو بار در سال و هر شش ماه یكبار تكرار میشود. این برنامه هیچ عوارض جانبی ندارد و سالیان گذشته در چند روستای كمتر برخوردار كشور اجرا كردیم.
وی درباره چرایی عدم اجرای این برنامه برای گروه بزرگسالان، تصریح كرد: كودكان گروهی آسیبپذیر هستند. این آسیبپذیری در مقابل بیماریهای تنفسی تشدید میشود؛ در فصل پاییز بیماریهایی مثل سرماخوردگی، آنفلوآنزا و كرونا خطری برای كودكان است كه آنها را آسیبپذیر میكند. از سوی دیگر ممكن است دریافت ویتامین A توسط كودك از منابع غذایی به اندازه كافی نباشد. برای بزرگسالان اصلاح الگوی غذایی و تنوع در غذای روزانه كافی است. مكمل 200 هزارواحدی ویتامین A با حمایت یونیسف برای كودكان تهیه شده است و سایر افراد با رعایت نكات تغذیهای درست نیاز به مصرف هیچ مكملی ندارند و تنها باید مكمل ویتامین D مطابق بخشنامههای وزارت بهداشت هر ماه در دوز 50 هزار واحد مصرف شود؛ زیرا این ویتامین در برنامه غذایی نیست.
وی با تاكید بر عدم مصرف خودسرانه مكملهای دارویی، گفت: استفاده از ویتامینها بدون مشورت پزشك نه تنها سود ندارد بلكه میتواند ضرر داشته باشد زیرا تعادل بین مواد مغذی در بدن بهم میریزد و مشكلات دیگری به وجود میآورد.
وی با اشاره به اقدامات حمایتی صورت گرفته در خصوص تغذیه سالم برای افراد كمتربرخوردار، گفت: بستههای كمكی برای اقشار كمدرآمد و برنامههای كمك معیشتی با همكاری وزارت رفاه صورت گرفته است كه ماهانه مبلغی به حساب سرپرست خانوار واریز میشود. با حمایت دولت و كمیته امداد كمك غذایی با نظارت بر تركیب اجزا به مادران باردار و كودكان زیر 5 سال كه دچار سوء تغذیه هستند برای پیشگیری از ابتلا به بیماری كرونا ارائه میشود. علاوه بر دولت، خیرین نیز در ایفای این مسئولیت مهم ما را یاری میكنند.