آغاز آزمایش انسانی تا 3 هفته آتی
دكتر سعید نمكی با اشاره به پیشرفتهای ایران در زمینه تولید واكسن كرونا، گفت: در مراحل مختلف كار را دنبال كردهایم و آزمایش بر نمونه حیوانی تا میمون هم انجام شده و نتایج بسیار خوبی گرفتیم.
وی افزود: در 2 تا 3 هفته آینده كار آزمایش واكسن بر نمونه انسانی را آغاز خواهیم كرد. تمام اقدامات ما در این زمینه منطبق بر استانداردهای بینالمللی و پروتكلهای سازمان جهانی بهداشت و سازمان غذا و دارو است. گزارش این اقدامات از امروز به سازمان جهانی بهداشت ارائه میشود.
وی با اشاره به ابهاماتی كه در زمینه واكسن كرونا وجود دارد، بیان كرد: گامهای موثری برای دسترسی به واكسن بر میداریم اما همچنان ابهاماتی درباره میزان ماندگاری، اثرگذاری و... در مورد واكسن كرونا وجود دارد و روی آن كار می شود.
وی افزود: علیرغم تمام تحریمهای ظالمانه در زمینه ساخت داروهایی كه حتی تاثیر كمی در درمان كرونا داشتند مانند فاویپیراویر و رمدسیویر فعال بودیم و اكنون تولیدات خود را مصرف میكنیم. در مورد واكسن نیز چنین است و امروز بعد از ظهر در جلسه دوم اِمرو، نتایج تحقیقات خود را اعلام میكنیم. در مورد واكسن پلتفرمهای متعددی دنبال شده است و حدود 7 گروه تحقیقاتی بر تولید واكسن كار میكنند كه از روز اول بر فرایندهای انجام شده نظارت داشتم.
وی درباره واكسن آنفلوآنزا نیز گفت: به دلیل مشكلات تحریمها و آگاهی كه از میزان تولید واكسن داشتم، كار مذاكره برای تهیه واكسن را از اسفندماه سال قبل آغاز كردم. سال قبل 400 میلیون دوز واكسن آنفلوآنزا در جهان تولید شده بود و امسال با توجه به افزایش تقاضاها این عدد به 700 میلیون دوز رسید. با اقدامات زودهنگام برای تهیه واكسن آنفلوآنزا، قول تهیه 16 میلیون دوز واكسن را از شركتهای سازنده گرفتم كه بخشی از آن فراهم شد.
نمكی ادامه داد: امسال به دلیل تحریمها سختترین سال ارزی كشور است اما با تلاش دوستان بالاخره ارز خرید واكسن آنفلوآنزا از 15 شهریور ماه فراهم شد اما در این بین بدقولی شركتهای سازنده واكسن، افزایش قیمت واكسن و تحریمهای آمریكا در مقابل ما قرار داشت. تاكنون حدود یك میلیون و 700 هزار دوز واكسن به كشورمان رسیده است كه در خانههای بهداشت به گروههای پرخطر تزریق میشود. نوبت بعدی دریافت واكسن هم در راه است. گرچه میخواستیم واكسن برای 15 شهریور در دسترس باشد اما امروز میبینیم سایر كشورها نیز تزریق واكسن را از 15 اكتبر آغاز كردهاند.
وی در ادامه تاكید كرد: در حال حاضر با استفاده از ماسك و رعایت فاصلهگذاری اجتماعی شیوع آنفلوآنزا كاهش یافته است و باید این آگاهی وجود داشته باشد كه واكسن ایمنی 100 درصدی ایجاد نخواهد كرد. حداكثر محافظت علیه آنفلوآنزا 30 تا 35 درصد است، اما در تلاش هستیم واكسن برای گروههای پرخطر تامین شود. خودمان واكسن را با ارز 4200 تومانی تامین كردیم و به داروخانهها هم اجازه خواهیم داد با ارز نیمایی واكسن تهیه كرده اما بر فرایند قیمتگذاری نظارت خواهیم كرد.
وی با تاكید بر اینكه موج جدید كرونا سنگینتر از امواج قبلی بود، تصریح كرد: به محض خنثی شدن یك موج بیماری میزان رعایت نكات بهداشتی كاهش مییابد و همین موضوع سبب میشود تا شاهد روند تصاعدی بیماری باشیم. ابهاماتی در زمینه داشتن تخت خالی در بیمارستانها وجود دارد اما نكته مهم آن است كه مردم نباید به دلیل خالی بودن تختها خود را به بیماری مبتلا كنند. جلسهای روزهای قبل در تهران برگزار شد و خوشبختانه در این استان آمادگی كامل وجود دارد. با دستور رهبر معظم انقلاب تختهای بیمارستانهای نیروهای مسلح در اختیارمان قرار گرفت و با دستور وزیر رفاه تختهای بیمارستانهای تامین اجتماعی نیز قرار است در صورت نیاز در اختیارمان باشد.
وی افزود: ممكن است بخشهای كرونا در بیمارستانها پر شده باشد كه با خالی كردن سایر بخشها، تخت به بیماران اختصاص میدهیم. مردم بدانند در حال استفاده از ذخایر استراتژیك هستیم و بیماران الكتیو كه در نوبت انجام اعمال حراحی بودند در نوبت ماندهاند. این در حالی است كه در آمد بیمارستانها نیز كاهش یافته است.