تخت‌های كرونایی بیمارستان‌ها پُر شده است

بیماران غیراورژانس منتظر بمانند

1399/07/20
|
08:13

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی تهران با اشاره به افزایش بسیار زیاد مراجعه كنندگان كرونایی به بیمارستان های تحت پوشش این دانشگاه، گفت: در دور اول بیماری 11 درصد مراجعه‌كنندگان كرونایی به بستری نیاز داشتند، اما در شرایط فعلی بالای 22 درصد مراجعه كنندگان نیاز به بستری پیدا می‌كنند كه نشان می‌دهد افرادی كه اكنون مراجعه می‌كنند، بدحال‌تر هستند و مراجعه كننده جدی‌تری محسوب می‌شوند.

دكتر فرشاد علامه ، با اشاره به وضعیت تخت‌های مربوط به مبتلایان كرونا در بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكی تهران، گفت: مراجعه كننده در حوزه كرونا بسیار زیاد است. هنوز موج دوم بیماری پایین نیامده بود، موج سوم بیماری اوج گرفت. البته بیمارستان به بیمارستان وضعیت تخت‌ها و بستری متفاوت است، اما از 25 تا 35 درصد تخت‌های هر بیمارستان‌مان به بیماران مبتلا به كرونا اختصاص دارد. حال تصور كنید كه بیماران دیگر هم وجود دارند، اما با افزایش مبتلایان به كرونا، مجبوریم تخت‌های خدمات و بیماران دیگر را به كرونا اختصاص دهیم و فقط بیماران اورژانسی را بپذیریم و بیماران الكتیو و غیراورژانسی مجبورند كه منتظر بمانند. در این صورت عمل‌ها تاخیر می‌خورد و در این حوزه هم به مشكل برمی‌خوریم.
نیاز 22 درصد مراجعه‌كنندگان كرونایی به بستری

وی افزود: به هر حال چاره‌ای جز این اقدامات نداریم؛ چراكه متاسفانه میزان مراجعه كننده در حوزه بیماری كووید-19 زیاد است. بیماران مبتلا به كرونا هم نسبت به دوره اول و دوم بیماری بدحال‌ترند و نیاز به آی سی یو در آنها بیشتر است. در عین حال اگر در دوره اول شیوع بیماری از 10 بیمار مبتلا به كرونا، یك نفرشان بستری می‌شد، در حال حاضر از 10 بیمار دو برابر بیماران نیاز به بستری دارند. بر این اساس در دور اول بیماری در اسفند و فروردین 11 درصد مراجعه‌كنندگان كرونایی به بستری نیاز داشتند و سایر بیماران به صورت سرپایی درمان می‌شدند، اما در حال حاضر در شرایط فعلی بالای 22 درصد مراجعه كنندگان نیاز به بستری پیدا می‌كنند كه نشان می‌دهد كه افرادی كه اكنون مراجعه می‌كنند، بدحال‌تر هستند و مراجعه كننده جدی‌تری محسوب می‌شوند كه نیازمند بستری بیشتر، آی سی یو و امكانات بیشتری هستند.

علامه ادامه داد: بر این اساس شرایط بیمارستان‌ها سخت‌تر شده است. بالاخره بیمارستان‌ها دائما در حال برنامه‌ریزی هستند؛ چراكه بخش‌هایی كه به بیماران كرونایی اختصاص داده‌اند، پر شده و عملا باید بخش‌هایی را كه بیماران دیگر در آن حضور دارند، به سمت كرونا اختصاص دهند. در عین حال باید مسائل مربوط به ایزوله كردن، مدیریت ساختمان، جداسازی ساختمان و... را هم انجام دهند تا امكانات ایزوله برقرار شود كه این موضوع سختی كار را افزایش می‌دهد، اما چاره‌ای نداریم و فعلا داریم رو به جلو حركت می‌كنیم.
ظرفیت بیمارستان‌های خصوصی هم برای كرونا فعال شد

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی تهران با بیان اینكه علاوه بر بیمارستان‌های دانشگاهی، ظرفیت بیمارستان‌های خصوصی تحت پوشش دانشگاه تهران را هم فعال كرده‌ایم، گفت: بر این اساس بیمارستان‌های خصوصی هم بیمار كرونا را می‌پذیرند. منتها بار بیماری بالاست. البته بیمارستان های خصوصی تابعه دانشگاه علوم پزشكی تهران زیاد نیستند، در حوزه دانشگاه های شهید بهشتی و ایران میزان آن ها بیشتر است.
بستری 1000 بیمار مبتلا به كرونا در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشكی تهران

علامه همچنین گفت: در حال حاضر در بیمارستان‌های دانشگاهی دانشگاه علوم پزشكی تهران، نزدیك به 200 تخت ویژه به مبتلایان به كرونا اختصاص داده‌ایم كه 90 درصد آن پر است. همچنین نزدیك به 600 تخت بیمارستانی عادی هم به حوزه كرونا اختصاص داده‌ایم. بنابراین 800 بیمار مبتلا به كرونا داریم كه 200 بیمار در آی سی یو هستند. در بیمارستان‌های خصوصی تابع دانشگاه نیز حدود 200 بیمار مبتلا به كرونا داریم. بنابراین حدود 1000 بیمار مبتلا به كرونا در بیمارستان‌های دانشگاهی و خصوصی تابع دانشگاه علوم پزشكی تهران بستری هستند. منتها از آنجایی كه تعداد بیمارستان های خصوصی تابعه ما كمتر است، این آما در دانشگاه ایران و شهید بهشتی بیشتر است.

وی با بیان اینكه همه بیمارستان‌های ما بیماران مبتلا به كرونا دارند، گفت: البته بیمارستان‌هایی كه تك تخصصی هستند، نمی‌توانند در حوزه عفونی مدیریت بیمار مبتلا به كرونا را انجام دهند و فقط بیمار مربوط به تخصص خودش را می‌پذیرد. حال به عنوان مثال اگر در یك بیمارستان زنان، بیمار مبتلا به كرونا شناسایی شود، او را مدیریت می‌كند، اما بیمارستان‌های جنرال ما كه متخصص عفونی، بیهوشی، ریه و ... را دارا هستند، بیماران را پذیرش می‌كنند.
اگر تعداد مبتلایان به كرونا در بیمارستانی از حد بگذرد، خدمات غیركرونایی بیمارستان تعطیل می‌شود

علامه با بیان اینكه تا یك حدی امكان تخصیص تخت از بخش‌های دیگر برای بیماران مبتلا به كرونا وجود دارد، گفت: اكنون ما در بالای پیك بیماری به سر می‌بریم. شاید بتوانیم مقداری از تخت‌های دیگر را به كرونا اختصاص دهیم، اما وقتی می‌گویم یك بیمارستان 30 درصد تخت‌هایش را به مبتلایان به كرونا اختصاص داده است، اگر بخواهد این میزان را به 50 درصد افزایش دهد، عملا باید بیمارستان را تعطیل كند و فقط بیمار كرونایی را بپذیرد. زیرا دیگر نمی‌تواند مسائل مربوط به كرونا را رعایت كند. بنابراین یك حدی وجود دارد و از آن حد بگذرد، خدمات غیركرونایی بیمارستان تعطیل می‌شوند و بیماران دیگر آسیب می‌بینند. در حال حاضر برخی بیمارستان‌ها حدود 25 درصد و برخی حدود 35 درصد از ظرفیت‌شان را به كرونا اختصاص داده‌اند. اگر افزایش به همین منوال ادامه یابد، به مشكل جدی برمی‌خوریم.
وضعیت ارائه خدمات الكتیو در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشكی تهران

جراحی های زیبایی؛ تقریبا تعطیلند

معاون درمان دانشگاه علوم پزشكی تهران درباره وضعیت ارائه خدمات غیراورژانسی در بیمارستان‌های تحت پوشش این دانشگاه، گفت: خدمات الكتیو را ارائه می‌دهیم، اما باز شرایط بیمارستان به بیمارستان متفاوت است. بیمارستانی كه میزان مراجعه‌كننده كرونایش بیشتر است، مجبور است بیماران الكتیو را كاهش دهد. ما اعلام كردیم كه بیمارستان‌ها خودشان ارزیابی كنند و با دانشگاه چك كنند. به عنوان مثال یك بیمارستان از تعداد بیماران الكتیوش می‌كاهد تا بتواند یك بخش را به بیماران مبتلا به كرونا اختصاص دهد. بنابراین برای هر بیمارستان به شكل مجزا تصمیم می‌گیریم.

علامه تاكید كرد: البته خدمات‌مان را ارائه می‌كنیم. در حال حاضر ظرفیت بیمارستان‌هایمان بالای 90 درصد و حتی 100 درصد اشغال هستند. حال بخشی از این اشغال تخت مربوط به بیماران مبتلا به كرونا و بقیه آن مربوط به بیماران غیركرونا است. اورژانسی‌ها را كه حتما می‌پذیریم، اما بیماران الكتیو را هم تا حد امكان پذیرش می‌كنیم.

وی درباره وضعیت ارائه خدماتی مانند جراحی‌های زیبایی، گفت: جراحی‌های زیبایی تقریبا دیگر انجام نمی‌شود. مگر بیمارستانی كه تك تخصصی باشد و بیمار كرونایی نداشته باشد، اما تقریبا انجام نمی‌شود.
چرایی كاهش میزان كارانه پرسنل

علامه درباره وضعیت نقدینگی بیمارستان‌های تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكی تهران و پرداخت حقوق پرسنل، گفت: از نظر پرداخت حقوق مشكلی نداریم و خدا را شكر پرداخت كارانه‌ها نیز در دانشگاه جزو بهترین‌هاست و فقط یك تا دو ماه پرداخت كارانه‌های پرسنل عقب است كه آن هم به دلیل نیاز به رسیدگی اسناد است. بر این اساس كارانه‌ها را تا تیر ماه پرداخت كرده‌ایم. منتها میزان كارانه كاهش یافته است. زیرا تمام فعالیت بیمارستان‌ها به كرونا اختصاص یافته و جراحی و اقدامات دیگر كمتر شده است. كارانه هم بر اساس همین اقدامات محاسبه می‌شود. بنابراین كارانه را می‌پردازیم، اما میزان آن مقداری كاهش یافته است. البته معاونت توسعه ما تمام تلاشش را انجام می‌دهد كه با پرداخت كارانه‌های مربوط به كرونا به ویژه برای پرستاران این كاهش را جبران كند و حداقل دریافتی‌شان معادل سال گذشته باشد، اما به دانشگاه فشار زیادی وارد می شود. در عین اینكه درآمد اختصاصی بیمارستان‌ها بسیار كاهش یافته است.
تصمیمات قبل از رسیدن به پیك كرونا اتخاذ شود

وی تاكید كرد: توصیه‌های زیادی به مردم اعلام كرده‌ایم، اما نكته مهم دیگر این است كه اجازه ندهیم كه بیمارستان‌های ما از بیماران كرونایی پر شوند و بعد تصمیم بگیریم كه تعطیل كنیم یا فلان اقدام را انجام دهیم، بلكه زمانیكه داریم هشدار می دهیم و پیش از ایجاد این شرایط باید اقدام كنیم. نیاز نیست كه همه چیز را تعطیل كنیم بلكه باید در نقاط اساسی محدودیت ایجاد كنیم. باید سعی كنیم به پیك نرسیم، وقتی به پیك رسیدیم چندین روز طول می كشد تا تصمیمات اثرگذار باشند و به هر حال فرسودگی سیستم بیشتر می شود. بنابراین كمك كنیم تا تصمیمات را به هنگام‌تر اتخاذ كنیم.

دسترسی سریع