تنهایی، سلامت سالمندان را تهدید می‌كند

تنها زندگی كردن، ریسك فاكتور مهمی برای سلامت سالمندان است. به این ترتیب علاوه بر وضعیت روانی و جسمانی سالمندان، بُعد زندگی اجتماعی آنها نیز بسیار حائز اهمیت است.
سلامت نیوز: تنهایی، سلامت سالمندان را تهدید می‌كند.

1399/06/22
|
07:12

دكتر طاهری - متخصص طب سالمندی با بیان اینكه بیمارستان آیت‌الله طالقانی در قالب دو كلینیك طب سالمندان آماده ارائه خدمت به سالمندان است، گفت: تعداد افراد سالمند روز به روز در حال افزایش است و در حال حاضر 10 درصد جمعیت كشور را افراد بالای 60 سال تشكیل می‌دهند.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی ادامه داد: پیش بینی می شود كه تا 20 سال آینده این آمار به 25 و یا حتی 30 درصد یعنی یك نفر از هر 4 نفر برسد.


وی افزود: موج جدید سالمندی كه تغییرات اپیدمیولوژیك جمعیتی را ایجاد می كند، نیازمند گسترده تر و عمیق تر كردن خدمات ویژه این گروه سنی است.
این متخصص طب سالمندی با بیان اینكه عموما سالمندان با مشكلات متعددی به مراكز درمانی مراجعه می كنند، توضیح داد: داشتن مشكلات متعدد و مراجعه به پزشكان مختلف باعث می‌شود سالمندان مجبور به مصرف داروهای زیادی شوند كه مصرف بیش از پنج دارو با هم نیز ممكن است موجب بروز عارضه تداخلات داوریی شود.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی تاكید كرد: یكی از نكات مهم درباره سلامت سالمندان این است كه هرگز نباید وجود علائم غیر طبیعی را به سن سالمندان نسبت داد.


طاهری اضافه كرد: پرسیدن سوالات تكراری، گوشه‌گیری و پرخاشگری و یا هرگونه تغییر در رفتار و شخصیت سالمندان ارتباطی با سن ندارد؛ اگر چه سن به شكل طبیعی و بدون حضور هیچگونه بیماری می‌تواند محدودیت‌های ذخایر فیزیولوژیك را برای فرد ایجاد كند.


این متخصص یادآور شد: برای مثال بیشترین میزان ضربان قلب و یا عملكرد كلیه بدون وجود هیچ گونه مشكل زمینه‌ای به سن ارتباط دارد، اما مطلقا وجود و بروز هیچ بیماری برای یك فرد نرمال تلقی نمی‌شود و نمی‌توانیم بگوییم چون فردی سالمند است اختلال تمركز و توجه او طبیعی است.


وی با بیان اینكه عادی تلقی كردن بیماری برای یك فرد مسن باوری اشتباه است، افزود: الگوی تغییرات جمعیتی كه در راستای افزایش جمعیت سالمندی است نیز در حال تغییر است و تعداد زنان سالمند نسبت به مردان سالمند بیشتر است.


بنابر اعلام روابط عمومی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، طاهری ادامه داد: از آنجایی كه زنان غالبا كمتر از مردان شاغل‌اند، در سن سالمندی وابستگی مالی بیشتری دارند. همچنین میزان شیوع افسردگی، احتمال ابتلا به آلزایمر و مشكلات اسكلتی و مفصلی در آنان بیشتر است كه این مسائل باعث می‌شود زنان سالمند نسبت به مردان سالمند آسیب پذیرتر باشند.


این متخصص درباره سایر گروه های آسیب پذیر توضیح داد: سالمندانی كه تنها زندگی می كنند نیز آسیب پذیر محسوب می شوند. دوری فرزندان به دلیل مهاجرت، ازدواج و یا تحصیل و یا از دست دادن همسر از ریسك فاكتورهایی هستند كه باعث تنها ماندن سالمندان می شوند.


وی با تاكید بر اینكه تنها زندگی كردن ریسك فاكتور مهمی برای سلامت سالمندان است، گفت: علاوه بر وضعیت روانی و جسمانی سالمندان، بُعد زندگی اجتماعی سالمندان بسیار حائز اهمیت است.


عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی با بیان اینكه تنها توجه به یك بعد از زندگی سالمندان نمی‌تواند مشكلات سایر ابعاد زندگی فرد را حل كند، توضیح داد: برای مثال ممكن است فرد سالمندی به علت اختلال حافظه به پزشك مراجعه كند، اما مشكل اصلی او اختلال در خواب و یا كمبود ویتامین‌ها باشد.
طاهری در ادامه بر ضرورت توجه و ریشه‌یابی علت اصلی و زمینه‌ای مشكلات سالمندان تاكید كرد.
این متخصص در پایان اظهار كرد: امیدوارم كه همه سالمندان دوران سالمندی را با سلامت و آرامش كامل سپری كنند.

دسترسی سریع