مقابله با اضطراب كرونا با تقویت سازوكارهای دفاعی روانی

یكی از مهمترین عناصر جهت مواجهه با استرس و چالش‌های روانی افزایش تاب‌آوری با هدف مقاومت در برابر فشارهای روانی است.

1399/06/15
|
09:17

عضو انجمن علمی روان‌پزشكان ایران معتقد است، اضطراب و نگرانی ناشی از شیوع كرونا با تقویت سازوكارهای دفاعی روانی همچون تاب‌آوری كاهش می‌یابد.

فربد فدایی در خصوص كاهش و رفع اضطراب و تنش ناشی از شیوع كرونا اظهار داشت: یكی از مهمترین مفاهیم در علم روانپزشكی مبحث فشار روانی و استرس است كه به جهت تغییر و تحولات ناگهانی در زندگی بروز می‌كند.

وی افزود: این تغییر و تحولات كه مستلزم سازگاری مجدد است برای آدمی موجب تجربه عواطف و احساسات منفی و گاه مثبت است؛ به عنوان مثال عدم كسب نمره قبولی در یك امتحان (به عنوان یك تجربه منفی) و تولد فرزند در خانواده (به عنوان یك تجربه مثبت) نیازمند سازگاری مجدد، تغییر وظایف و پذیرش مسئولیت‌های جدید است.

فدایی ادامه داد: براین اساس یكی از مهمترین عناصر جهت مواجهه با استرس و چالش‌های روانی افزایش تاب‌آوری با هدف مقاومت در برابر فشارهای روانی است.

این متخصص اعصاب و روان خاطرنشان كرد: یكی از اقدامات اساسی جهت افزایش تاب‌آوری تغییر نگرش آدمی نسبت به مسائل متعدد است. چالش‌های اجتماعی و روانی و... نباید به عنوان یك بحران (صرفا) منفی درنظر گرفته شود؛ زیرا هر یك از دشواری‌ها می‌تواند زمینه‌ای به منظور كسب موفقیت و پیشرفت باشد.

فدایی افزود: به عبارت دیگر گذار از هر یك از بحران‌های سیاسی و اجتماعی و... كه با موفقیت همراه باشد، به مانند كسب پیروزی در یك امتحان سبب رشد و بالندگی است. استفاده از ظرفیت‌های اجتماعی همچون حمایت خانواده و سازمان‌های مربوطه نیز می‌تواند در این زمینه اثربخش باشد.

وی ادامه داد: همچنین برای مواجهه با كرونا كه با تنش و اضطراب واقعی یا تصوری همراه است، تقویت سازوكار دفاعی روانی نظیر نوشتن درد وآلام و كمك به دیگران می‌تواند موثر باشد.

به گفته این متخصص اعصاب و روان، احساس ارزشمندی فشار روانی انسان را كاهش می‌دهد و با استفاده از منابع و ظرفیت‌های اجتماعی و روانی، اضطراب ناشی از كرونا هم تقلیل می‌یابد.

عضو انجمن علمی روان‌پزشكان ایران یادآور شد: ناآگاهی در باره یك مبحث ناشناخته همچون كرونا با كسب دانش ‌و آگاهی در خصوص این ویروس، روش‌های پیشگیری و مبارزه با بیماری نیز به طور حتم سبب كاهش اضطراب و تنش است.

فدایی تصریح كرد: كاربرد روش‌های ساده و قابل انجام نیز نظیر استفاده از ماسك و شست وشوی مداوم دست‌ها جهت مقابله با كرونا ضروری و اضطراب و نگرانی را تضعیف می‌كند.

وی افزود: احساس تنهایی ناشی از كرونا به دلیل كاهش ارتباطات اجتماعی و خانوادگی (جهت پیشگیری از شیوع كرونا) هم باید از طریق تلفن و فضای مجازی تداوم یابد و به كمك كتاب و روزنامه و... تعامل با دنیا حفظ شود.

فدایی تاكید كرد: بنابراین بروز یك بیماری نوپدید (ناآشنا) نیز می‌تواند یك منبع برای توسعه و پیشرفت باشد. به عنوان مثال امروزه دوركاری كارمندان و... می‌تواند صرف آموزش و تعلیم یك مهارت و تخصص یا مطالعه و كتابخوانی شود.

دسترسی سریع