علائم و نشانههای بیماری
رئیس گروه مدیریت بیماریهای قابل انتقال بین انسان و حیوانات مركز مدیریت بیماریهای واگیر وزارت بهداشت، ضمن اشاره به ماهیت ویروسی تب خونریزی دهنده كریمه كنگو و ارائه راهكارهایی برای به حداقل رساندن موارد ابتلا، گفت: از ابتدای سال جاری 38 مبتلا و 5 فوت ناشی از تب كریمه كنگو در كشور گزارش شده است.
دكتر بهزاد امیری ، با اشاره به اینكه تب خونریزی دهنده كریمه كنگو از چند طریق به انسان منتقل میشود، گفت: هنگامی كه كنه برای خونخواری از یك دام به بدنش میچسبد، ویروس به دام منتقل شده و اگر انسان در تماس با خون و ترشحات خونی دام قرار گیرد، شانس ابتلا به بیماری در او به وجود میآید. CCHF یا تب كریمه كنگو یك بیماری ویروسی است و زمانیكه كنههای هیالوما كه 800 روز عمر میكنند، حیوان را مورد گزش قرار میدهند، ویروس به بدن دام منتقل میشود و دام طی مدت دو هفته ناقل ویروس خواهد بود؛ در حالی كه ممكن است خود دام علامتی بروز ندهد. چنانچه طی این مدت، دام توسط انسان بدون استفاده از وسایل حفاظت فردی و رعایت نكات بهداشتی ذبح شود و انسان در معرض خون و ترشحات دام آلوده قرار گیرد، احتمال انتقال بیماری به انسان وجود دارد. البته خود كنه آلوده هم میتواند انسان را مورد گزش قرار داده و او را آلوده كند.
وی درباره علائم بیماری تب كریمه كنگو، اظهار كرد: تعداد زیادی از افراد مبتلا به این بیماری علائمی از خود بروز نمیدهند، اما افرادی كه دچار علائم میشوند در فاز اولیه دچار تب ناگهانی، لرز، سردرد، درد عضلانی، درد عضلات شكم و كمر، گیجی، حالت تهوع، استفراغ و پرخونی مخاط میشوند و اگر بیماری وارد فاز حاد خود شود، فرد دچار خونریزی زیر پوستی، كبودی بدن، خونریزی داخل ملتحمه چشم، خونریزی مخاط، خونریزی از مجاری بدن و در نهایت درگیری چندین ارگان بدن مثل سیستم گوارشی، ادراری و تنفسی میشود كه اگر تحت درمان مناسب قرار نگیرد، ممكن است جان خود را از دست دهند. احتمال فوت بیمار در فاز حاد بیماری بین 10 تا 40 درصد است.
وی با بیان اینكه بیشترین موارد ابتلا به بیماری CCHF را در انتهای فصل بهار و تابستان مشاهده میكنیم، ادامه داد: در سال 1398 تعداد 119 مورد مبتلا به تب كریمه كنگو در كشور شناسایی شدند كه 11 نفر به علت ابتلا به این بیماری جان خود را از دست دادهاند. همچنین از ابتدای سال جاری تا كنون 38 نفر مبتلا به تب خونریزی دهنده كریمه كنگو شناسایی كردیم كه از این تعداد متاسفانه 5 نفر جان خود را از دست دادند.
این متخصص بیماریهای عفونی با تاكید بر اجتناب از خرید گوشتهایی كه خارج از نظارت شبكه سازمان دامپزشكی ذبح و عرضه میشوند، نسبت به محل ذبح دام هشدار داد و افزود: ذبح دام حتما باید در كشتارگاههای مجاز با حضور دامپزشكان انجام شود تا با در نظر گرفتن شرایط بهداشتی از احتمال انتقال بیماری از دام به انسان جلوگیری شود. ذبح دام در منزل یا معابر سبب جاری شدن خونآبهها، آلودگی محیط و افزایش بروز و شیوع بیماریهای منقله از دام به انسان میشود. نگهداری گوشت دام ذبح شده به مدت حداقل 24 ساعت در دمای 4 درجه سانتی گراد در یخچال امری بسیار مهم است. البته توصیه میكنیم جگر و سایر امعا و احشای دام، پس از 48 ساعت نگهداری در دمای چهار درجه سانتی گراد، مصرف شوند.