ساخت دست مصنوعی جدید با قابلیت ارائه حس لامسه در كشور

یك شركت ایرانی موفق به ساخت دست مصنوعی شده است كه مانند دست انسان قابلیت حس گرما، سرما و لرزش دارد.

1399/05/12
|
08:41

سعید بهرامی مقدم مدیر عامل شركت و تولید كننده محصول فناورانه دست مصنوعی،اظهار كرد: ایده تاسیس استارتاپ حدود 5 سال پیش در ذهن من شكل گرفت. اما به صورت جدی تر، پس از حضور به عنوان دانشجوی دكتری در كشور چین، به همراه آقای پیش بین، در مسابقه كارآفرینی اجتماعی Hult Prize كه از طرف سازمان ملل برگزار می‌شود شركت كردیم و با ایده‌ای كامل‌تر توانستیم مقام دوم را كسب كنیم. پس از آن به صورت حرفه‌ای بر روی تبدیل این ایده به كسب و كار پیش رفتیم.

او گفت: شركت ما در مرحله نخست در حوزه بیومكاترونیك و در زیر شاخه توانبخشی قرار دارد و محصولات شركت شامل اگزواسكلتون دست، سامانه تشخیص محرك‌های محیطی و دست مصنوعی است كه در آینده به سایر شاخه‌های بیومكاترونیك نیز ورود خواهیم كرد.

ساخت دست مصنوعی با 14 درجه آزادی حركت مكانیكی
بهرامی مقدم بیان كرد: محصولات ما با این ویژگی‌های ذكر شده تا به امروز رقیب داخلی ندارند، اما در حوزه بین المللی استارتاپ‌ها و شركت‌های متعددی وجود دارد. مزیت دست مصنوعی ساخته شده در شركت ما در بهره گیری از سامانه تشخیص محرك‌های محیطی و درجه آزادی بالای مكانیكی آن است، كه به راحتی می‌تواند نیاز توان یابان را در داخل كشور پاسخگو باشد. دست‌های ساخته شده در شركت ما حدود 14 درجه آزادی حركت مكانیكی را دارند كه این درجه آزادی حركت بالا نیازمند كانال‌های مجزای فرمان كنترلی است. در صورتی كه اگر یك ماشین بخواهد این تعداد درجات آزادی را داشته باشد ارتباط و كنترل كردن آن سخت می‌شود.

بهرامی مقدم گفت: انسان برای حركت دادن اندام‌های مصنوعی، از سیگنال‌های زیستی برای كنترل ارادی آن‌ها استفاده می‌كند. در طراحی دست بایونیك نیز از همین سیگنال‌های زیستی استفاده كرده‌ایم. این سیگنال‌ها به صورت غیر تهاجمی از سطح پوست دریافت و سپس برای ارتباط با سیستم كنترلگر دست بایونیك تقویت و پردازش می‌شوند؛ برای مثال برای برداشتن یك جسم اول جسم دیده شده و موقعیت و نوع جسم شناسایی می‌شود. بعد فرمان حركت و نوع انگشتان اخذ كننده جسم از مغز صادر و حركت برای گرفتن جسم ایجاد می‌شود.

او ادامه داد: دست بایونیك طراحی و ساخته شده در این طرح دارای 7 درجه آزادی است كه شامل چرخش كامل مچ، چرخش و باز و بسته شدن انگشت شست و باز و بسته شدن 4 انگشت دیگر به طور مجزا است.

بهرامی مقدم از ویژگی‌های دیگر این محصول گفت: حركت انگشتان دست به صورت مجزا، استفاده از RFID پردازش تصویر، ارتباط با رایانه و تلفن همراه و تشخیص حسی از ویژگی‌ها این دست مصنوعی به شمار می‌رود. همچنین وجود سیستمی كه ایجاد كننده احساسات محیطی برای كاربر است را به عنوان ویژگی خاص در این طرح می‌شناسیم كه هدف آن درك بهتر محیط به واسطه بایونیك است. سیستم فوق از روش تعویض حسی بهره می‌برد كه این محصول امكان نصب بر روی هر دست مصنوعی را فراهم می‌كند. با استفاده از این محصول می‌توان لرزش، لغزش، دما، فشار و موقعیت انگشت را به كاربر القا كرد.

ساخت دست مصنوعی برای كمك به افرادی كه دچار سكته مغزی شده‌اند
این تولید كننده محصولات فناورانه اظهار كرد: همچنین این محصول برای افراد دچار سكته مغزی كه قدرت حركت دست خود را از دست داده‌اند، كاربرد دارد. در این افراد عضلات دست پس از چند ماه به دلیل عدم حركت تحلیل می‌روند، اما این محصول مانند یك دستكش به دست بیمار می‌رود و با دریافت فرمان ارادی از دست سالم، تحریك عضلات با حركت دادن آن‌ها توسط موتور‌ها و الكتریسته باعث حركت انگشتان به صورت ارادی می‌شود.

او عنوان كرد: اولین چالش نبود ما برای ساخت این محصول منابع معتبر و كاربردی به زبان فارسی بود كه دلیل آن جدید بودن ایده و ناشناخته ماندن این حوزه از علم در داخل كشور است. دومین چالش مرحله تبدیل علم به عمل بود و مرحله سوم تامین منابع مالی، مواد اولیه و كارگاه و مكان مناسب به شمار می‌رود.

بهرامی مقدم گفت: در قسمت توسعه كسب و كار و خصوصا ارتباط با سرمایه‌گذاران حمایت‌های بسیار خوبی از مركز راهبردی فناوری‌های همگرا دریافت كرده ایم كه در نتیجه آن ارائه به چندین سرمایه گذار و رسیدن به مرحله مذاكره با برخی از آنان از دستاورد‌های مهم این حمایت‌ها است. متاسفانه صندوق‌های سرمایه گذاری به صراحت اعلام می‌كنند كه تنها بر روی محصولات زود بازده (در حد یكسال) سرمایه گذاری خواهند كرد.

او بیان كرد: در حال حاضر چون محصول تا مرحله نهایی صنعتی سازی مقداری فاصله دارد كه با نهایی شدن آن امكان كسب سایر استاندارد‌های بین المللی و تاییدیه‌های مورد نیاز را می‌توان كسب كرد، به هر صورت خدمات دهی به توان یابان در اولویت ما قرار دارد.

مدیر عامل این شركت گفت: باتوجه به سابقه و بررسی دقیق بازار چین و همچنین وجود جنگ در كشور‌های منطقه برای صادرات این محصول در منطقه پتانسیل بالایی وجود دارد، ضمن اینكه این بازار‌ها از اهداف ما برای صادرات محصولات در بلند مدت است.

بهرامی مقدم اظهار كرد: متاسفانه در حال حاضر بیشتر فارغ التحصیلان دانشگاهی مسیر مهاجرت را انتخاب و دانش خود را كه حاصل سال‌ها تلاش و پشتكار است در كشور دیگری به كار می‌گیرند در صورتی كه این دانش می‌تواند بسیاری از مشكلات موجود را به راحت‌ترین نحو حل كند. این دانش نه فقط شامل حوزه‌ای خاص بلكه پوشش دهنده تمامی حوزه‌ها از مدیریت كلان و كسب و كار گرفته تا تخصصی‌ترین تكنولوژی‌های موجود است.

او در پایان گفت: افراد در مسیر كارآفرینی تجربه‌های متفاوتی را كسب خواهند كرد كه برای هر فرد آموزه‌های جدیدی به همراه دارد. داشتن نگرشی چند بعدی چه در فرد و چه در تیم یكی از اصول موفقیت در كسب و كار‌های فناور محور است. پذیرش این نكته كه اگرچه ممكن است فناوری شما لزوماً بهترین راهكار برای افراد نیازمند آن نباشد، اما می‌توانید با شناختی دقیق آن را به بهترین راهكار تبدیل كنید، كه این امراز اهمیت بالایی برخوردار است.

دسترسی سریع