در حال حاضر پیشنویس لایحه كاهش مصرف پلاستیك در كشور تدوین و به كمیسیون زیربنایی دولت ارائه شده است.
مدیركل دفتر مشاركتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیطزیست ضمن اشاره به اینكه سالانه در كشور ما نیم میلیون تن كیسه پلاستیكی مصرف میشود، گفت: در حال حاضر پیشنویس لایحه كاهش مصرف پلاستیك در كشور تدوین و به كمیسیون زیربنایی دولت ارائه شده است.
ژیلا آقایی به مناسبت روز جهانی بدون پلاستیك اظهار كرد: طی قرن گذشته پلاستیك به دلیل سهلالوصول بودن وارد زندگی مردم شده است و در ابتدا هیچكس تصور نمیكرد كه این محصول بتواند تبدیل به معضلی برای محیط زیست و زمین شود.
تولید روزانه 58 هزار تن پسماند عادی در كشور
وی با اشاره به اینكه (11 جولای) به دلیل جلب توجه مردم جهان به آسیبهای زیستمحیطی مصرف پلاستیك روز جهانی «بدون پلاستیك» نامگذاری شده است، تصریح كرد: در كشور ما روزانه 58 هزار تن پسماند عادی تولید میشود كه از این میزان بین 15 تا 20 درصد پسماند خشك قابل بازیافت است كه تنها 9 درصد آن وارد چرخه بازیافت میشود.
كشور ما جزو 10 كشور اول مصرفكننده پلاستیك در جهان
مدیركل دفتر مشاركتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینكه كشور ما جزو 10 كشور اول مصرفكننده پلاستیك در جهان است، گفت: هر ایرانی روزانه بهطور متوسط سه كیسه پلاستیكی مصرف میكند كه 96 درصد آن مستقیم وارد سطلهای زباله میشود.
آقایی ادامه داد: در كشور ما همچنین سالانه نیم میلیون تن كیسه پلاستیكی مصرف میشود كه اگر این میزان مصرف را مدیریت نكنیم یك فاجعه محیط زیستی را در پیش خواهیم داشت.
وی با اشاره به اینكه متاسفانه در كشور ما قوانین بازدارندهای برای كاهش و منع مصرف پلاستیك و از سوی دیگر سیاستهای تشویقی وجود ندارد، گفت: این موضوع سبب شده است كه نتوانیم در حوزه كاهش مصرف بیرویه پلاستیك اقدام شاخصی انجام دهیم.
تدوین پیشنویس لایحه كاهش مصرف پلاستیك در كشور
مدیركل دفتر مشاركتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: سال گذشته هیات وزیران بر اساس ماده 4 قانون مدیریت پسماند به سازمان محیط زیست ابلاغ كرد كه با همكاری وزارت صنعت لایحهای را برای حمایت از واحدهای بازیافت و كاهش مصرف پلاستیك تدوین كند. در حال حاضر پیشنویس این لایحه آماده و به كمیسیون زیربنایی دولت ارائه شده است. امیدواریم با تصویب و ابلاغ این لایحه اقداماتی (هر چند دیر) برای كاهش مصرف پلاستیك و اعمال قوانین بازدارنده داشته باشیم.
آقایی با بیان اینكه ایجاد برخی قوانین مانند عدم توزیع رایگان پلاستیك و قیمتگذاری روی آن میتواند در كشور ما بر كاهش مصرف پلاستیك موثر واقع شود، اظهاركرد: البته در كنار اینها نباید از موضوع آگاهیرسانی به شهروندان درخصوص مضرات پلاستیك برای محیط زیست و سلامت غافل شویم.
وی با اشاره به اینكه سازمان حفاظت محیط زیست همزمان با اعلام ممنوعیت استفاده از بطریهای آب معدنی در زیر مجموعههای خود این موضوع را به صورت یك پیشنهاد برای تمام دستگاههای دولتی به هیات دولت فرستاد، گفت: متاسفانه در این زمینه مقاومتهایی وجود دارد و تا زمانیكه نتوانیم جایگزینهای مناسبی را اعلام كنیم كار كمی سخت خواهد بود.
مدیركل دفتر مشاركتهای مردمی و مسئولیتهای اجتماعی سازمان حفاظت محیط زیست در پایان یك گفت و گوی اینترنتی گفت: درحال حاضر كمیته كاهش مصرف پلاستیك در سازمان محیط زیست شكل گرفته است و نمایندگان فروشگاههای زنجیرهای به عنوان اماكنی كه در آنها مصرف پلاستیك بسیار بالا است در این كمیته دعوت به همكاری شدهاند. امیدواریم با همكاری دستگاههای ذیربط و آگاهسازی مردم، كاهش مصرف پلاستیك در كشور را شاهد باشیم.