آغاز پویش -من-ماسك-می‌زنم

رعایت فاصله فیزیكی یك متری 82 درصد، استفاده از ماسك 85 درصد و استفاده از پوشش محافظ چشمی 78 درصد انتقال ویروس را كاهش می‌دهد.

1399/04/08
|
07:01


هر 33 ثانیه یك ایرانی كرونایی می‌شود


معاون كل وزارت بهداشت با اشاره به اهمیت استفاده از ماسك و اعلام آغاز پویش "#من-ماسك-می‌زنم" از امروز، گفت: رعایت فاصله فیزیكی یك متری 82 درصد، استفاده از ماسك 85 درصد و استفاده از پوشش محافظ چشمی 78 درصد انتقال ویروس را كاهش می‌دهد.

دكتر ایرج حریرچی در ارتباط ویدیو كنفرانسی با خبرنگاران، گفت: اكنون در اكثر كشورهای دنیا برای تامین معیشت مردم و دلایل اقتصادی، بازگشایی‌ها انجام شده است. در شرایط فعلی فعالیت اقتصادی و اجتماعی، مهم‌ترین مواردی كه باعث كاهش شیوع كرونا می‌شوند، رعایت فاصله یك متری با دیگران و استفاده از پوشش محافظ چشمی و استفاده از ماسك است.
#من-ماسك-می‌زنم

حریرچی گفت: رعایت فاصله فیزیكی یك متری 82 درصد، استفاده از ماسك 85 درصد و استفاده از پوشش محافظ چشمی 78 درصد انتقال ویروس را كاهش می‌دهد كه ارقام بسیار مهم و قابل تاثیری هستند. خوشبختانه از امروز پویش استفاده همگانی از ماسك با هشتگ "من-ماسك-می‌زنم" در كشور آغاز می‌شود كه انتظار ما از همگان این است كه با هر دیدگاه و نظری در این كار بزرگ، همكاری و همراهی داشته باشند. در این روزها یكی از مهمترین موارد مصداقی امر به معروف و یكی از مهم‌ترین مصادیق نوع دوستی و علاقه‌مندی به ایران عزیز، استفاده از ماسك توسط خودمان و توصیه استفاده از ماسك به دیگران است.
چالش مبتلایانِ بدون علامت

وی تاكید كرد: جوانان و نوجوانان و حتی كودكان به ظاهر سالم یا دارای علائم خفیف بیماری كرونا، عامل مهم انتقال بیماری به دیگران خصوصا پدر و مادرها و افراد مسن هستند. بنابر اعلام مركز كنترل بیماری‌های ایالات متحده به ازای هر نفر بیمار تشخیص داده شده كرونا 10 نفر مبتلای دیگر در سطح جامعه وجود دارد كه تشخیص داده نمی‌شوند.

وی گفت: در افراد زیر 50 سال و خصوصا در افراد جوان و با سن كم احتمال ابتلا به بیماری بدون علامت و كم علامت بسیار زیاد است. جوانان مبتلا ناخواسته و نادانسته اطرافیان خود را به بیماری مبتلا می‌كنند كه گاهی منجر به مرگ و میر و بستری طولانی‌مدت این افراد می‌شود.
هر مبتلای بدون علامت، 406 نفر را مبتلا می‌كند

حریرچی ادامه داد: در این مقطع حساس زمانی از لحاظ ابتلا به كرونا با رعایت دستورالعمل های ساده و بهداشتی مانند استفاده همگانی از ماسك در خارج از منزل و شست‌وشوی مرتب دست و ترویج این اقدامات، جوانان می‌توانند نقش بسیار مهمی در كاهش شیوع بیماری ایفا كنند. فراموش نكنیم هر نفر مبتلای بدون رعایت فاصله گذاری اجتماعی می‌تواند 406 نفر را به صورت مستقیم و غیرمستقیم به كرونا مبتلا كند.

وی تاكید كرد: افرادی كه قبلا به كرونا مبتلا شدند و افرادی كه آنتی‌بادی آنها بر اساس آزمایش مثبت شده و تصور می‌كنند ایمن هستند، همچنان باید فاصله‌گذاری اجتماعی را رعایت كنند؛ چراكه هنوز بر اساس مستندات علمی نمی‌توان اعلام كرد كه این افراد در برابر كرونا ایمن هستند. رسیدن تعداد مبتلایان به كووید-19 در جهان به حدود 10 میلیون نفر و مرگ و میر نیم میلیون نفری این بیماری زنگ خطر جدی است.
هر 33 ثانیه یك ایرانی كرونایی می‌شود

هر 13 دقیقه یك بیمار كرونا در كشور جان می‌بازد

وی افزود: هر 33 ثانیه در كشور ما یك نفر به كرونا مبتلا می‌شود و هر 13 دقیقه یك نفر در كشور به دلیل كرونا فوت می‌كند، این موضوع زنگ خطری است كه باید تلاش كنیم فاصله‌گذاری را بیشتر رعایت كنیم.

حریرچی ادامه داد: با اینكه ایران از نظر تعداد خالص مبتلا و تعداد خالص ناشی از مرگ ناشی از كووید-19 به ترتیب رتبه 10 و 9 جهانی را دارد و معمولا این قسمت مورد توجه قرار می‌گیرد، ‌اما از نظر تعداد موارد ابتلا و تعداد خالص مرگ به ازای یك میلیون نفر جمعیت به ترتیب رتبه 47 و سی‌ام دنیا را با 2561 مورد ابتلا به ازای یك میلیون نفر جمعیت و 121 مرگ در یك میلیون جمعیت را دارد.

وی افزود: خوشبختانه با اقدامات مردم و وزارت بهداشت گرچه توانستیم بیماری را كنترل كنیم، اما كافی نیست. در برخی استان‌ها با شدت بیماری مواجهیم و اقدامات استانی و شهرستانی‌مان خصوصا در شهرستان‌های قرمز باید به حداكثر ممكن انجام شود كه نیازمند همكاری مردم و همراهی تكت تك افراد جامعه است. عاجزانه و دوستانه خواهش می‌كنیم كه برای سلامت خودتان و برای رفع مشكلات كاركنان بهداشت و درمان حداكثر رعایت پروتكل‌ها را داشته باشید.
دوگانه "اقتصاد" و "سلامت" در بحران كرونا

وی در پاسخ به سوالی درباره برخی اظهارات مبنی بر عجولانه بودن برخی بازگشایی‌ها گفت: دوگانه رعایت معیشت مردم و اهداف اقتصادی با هدف به حداقل رساندن بیماری، در همه كشورهای جهان مطرح است. گروهی ممكن است فقط از منظر بیماری نگاه كنند و درخواست تعطیلی‌های طولانی مدت را داشته باشند، این درحالیست كه در تمام كشورهای دنیا مشخص شده كه این موضوع ممكن نیست. باید در نظر داشته باشیم كه مهم‌ترین عامل مخل و مضر سلامت، فقر است و بیماری ناشی از فقر بدترین نوع بیماری‌هاست. بنابراین كشور ما هم مانند سایر كشورهای دنیا ملاحظات اقتصادی را لحاظ كرده است.

حریرچی ادامه داد: در یكی از كشورهای نزدیك ما از آنجا كه اقتصاد كشور بر مبنای گردشگری است اعلام كرده‌اند كه گردشگر را می‌پذیریم و اگر هر گردشگیری مبتلا به كرونا شد 3هزار دلار خسارت به وی می‌دهیم. بنابراین میان این دوگانه اقتصاد و سلامت باید تعادل ایجاد شود و همانطور كه رییس جمهور گفتند اگر ستاد ملی كرونا به این نتیجه برسد كه بازگشت محدودیت‌ها لازم است، بر اساس تقسیم بندی شهرستانی و استانی اقدام خواهد شد.

وی همچنین درباره از سرگیری اجرای طرح ترافیك و عدم رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی در مترو و وسایل حمل و نقل عمومی گفت: در موضوعاتی مانند طرح ترافیك بر اساس تصمیمات ستاد ملی عمل می‌شود. در بیماری كرونا اصل بر آن است كه ما مواجهه اجتماعی را به حداقل برسانیم اما این موارد براساس بحث اغنایی در ستاد ملی كرونا و ستاد استانی تصمیم‌گیری می‌شود و اقدام بر مبنای تصمیم ستاد ملی خواهد بود.


وی درباره عدم رعایت فاصله‌گذاری‌های اجتماعی در ایرلاین‌ها و وسایل حمل و نقل عمومی گفت: فاصله گذاری اجتماعی بسته به رفتاری است كه مردم انجام می‌دهند. در مورد هواپیماها نیز قبلا حوزه هواپیمایی اعلام می‌كرد كه با صندلی‌های پُر هم پرواز برایش مقرون به صرفه نیست و مردم هم امكان پرداخت افزایش قیمت بلیت‌ها به دنبال اجرای فاصله‌گذاری‌ها را ندارند. خیلی از شركت‌های هواپیمایی بزرگ دنیا ورشكست شده‌اند و چنین چیزی را نمی‌توانند اجرا كنند. اما از طرف دیگر مشاهده می‌كنیم كه به تعداد قابل توجهی از مردم ماسك و دستكش داده می‌شود اما تعداد زیادی از آنها ماسك را استفاده نمی‌كنند. بنابراین برخی موارد به رفتار اجتماعی خود مردم بازمی‌گردد.

حریرچی گفت: مترو هم بر اساس انبوه‌بری طراحی شده است، اما در مترو هم توصیه‌مان به حداقل رساندن مسافر تا حد ممكن و رعایت مسایل بهداشت فردی توسط مردم است. مردم باید توجیه شوند كه از ماسك استفاده كنند. ما نمی‌توانیم درخواست این را داشته باشیم كه كارخانجات تعطیل باشند، ادارات و دانشگاه‌ها و مدارس تعطیل باشند اما در اجتماع شاهد این باشیم كه مردم به فراوانی شمال روند و عروسی و اجتماعات دیگر برگزار شود.

وی افزود: بنابراین باید تصمیم همگون بگیریم. حتی اگر كل كشور تعطیل شوند برخی جاها باید باز باشند و به عنوان مثال نمی‌توان بیمارستان و آتش نشانی و شهرداری و پلیس و ... را تعطیل كرد، از طرفی هم همه این مشاغل نیازمند رفت و آمد هستند. به همین دلیل درخواست‌ها باید متعادل باشد. آگاه‌سازی مردم در رعایت فاصله‌گذاری اجتماعی بسیار مهم است.

معاون كل وزارت بهداشت در ادامه درباره تمهیدات در نظر گرفته شده برای تامین واكسن آنفلوآنزا برای پاییز و زمستان امسال، گفت: در مورد واكسن آنفلوآنزا ما حتما امسال مصرف‌مان بیشتر خواهد بود، خصوصا برای افراد در معرض ریسك بالا، زنان باردار، سالمندان، افراد دارای بیماری‌های زمینه‌ای و ... در همین راستا نیز اقدامات قابل توجهی برای تهیه این واكسن انجام شده است. البته كمبود جهانی در مورد واكسن آنفلوآنزا وجود دارد، ولی حتما اقداماتی انجام می‌دهیم كه افراد در معرض خطر استفاده مناسب از آن را داشته باشند.

آخرین اطلاعات از علائم كووید-19

حریرچی درباره آخرین اطلاعات از علائم بیماری كووید-19، گفت: توجه كنید كه كل علم بشر درباره بیماری كووید-19 محدود به همین چند ماهی است كه بیماری از چین آغاز شده است و بر همین اساس بسیاری از وجوه بیماری هنوز ناشناخته است.

وی افزود: بیماری می‌تواند خود را به اشكال گوناگون و با علائم مختلف نشان دهد. برای برخی بیماری‌ها مانند حصبه و سل و... نماهای گوناگونی داشیم و از آنجایی كه این بیماری‌ها در طولانی‌ مدت وجود داشتند، علائم آن‌ها طبقه‌بندی شده است. بر همین اساس انتظار می‌رود كه هنوز وجوه متفاوتی از كرونا را بببنیم. باید توجه كرد كه قسمت عمده‌ای از این وجوه جدید، قبلا هم بودند، اما مورد شناسایی قرار نمی‌گرفت.

حریرچی درباره وضعیت رعایت پروتكل‌های بهداشتی، گفت: متاسفانه رعایت پروتكل‌های بهداشتی به میزان قابل توجهی كاهش یافته است. البته باید توجه كرد كه رعایت پروتكل‌های بهداشتی به معنای معجزه و راه حل 100 درصدی نیستند. به عنوان مثال گفته می‌شود كه مسافرت احتمال انتقال بیماری را افزایش می‌دهد، رعایت پروتكل بهداشتی مقداری آن را كاهش می‌دهد یا مثلا عدم رعایت پروتكل‌های بهداشتی در رستوران‌ها میزانی انتقال را افزایش می‌دهد. هرچند كه در مواردی شاهد تخلف مراجعین و ارائه‌كنندگان خدمات در رعایت پروتكل‌های بهداشتی و درمانی هستیم كه مشكلات را مضاعف می‌كند.

وی درباره وضعیت شیوع كرونا در كشورهای همسایه ایران به‌ویژه در كشور جمهوری آذربایجان، گفت: ما وضعیت همه كشورهای همسایه را رصد می‌كنیم. زیرا ویروس كووید-19 بیماری جهانی و با انعكاس منطقه‌ای است. بنابراین تا زمانی كه حتی یك مورد ویروس در یك كشور از جهان وجود دارد، همه مردم جهان و دولت‌ها باید هوشیار باشند تا با بازپدیدی و انتشار جدید ویروس مواجه نشوند. امیدواریم با تدابیری كه دولت آذربایجان اتخاذ كرده، در جلوگیری از شیوع این بیماری موثر باشد، اما وزارت بهداشت ایران آمادگی كامل دارد كه در صورت نیاز به برادران و خواهران خود و مردم آذربایجان هرگونه كمكی انجام دهد.

حریرچی افزود: ما در این حوزه تجربیات موفقی داریم و كاملا آماده‌ایم كه این تجربیات را در اختیار دوستان‌مان در كشور آذربایجان و سایر كشورها بگذاریم. حتی اگر درخواست باشد، می‌توانیم تیم متخصص اعزام كنیم و همچنین آمادگی كامل برای ارسال تجهیزات تست و موارد بیمارستانی داریم. در بسیاری از موارد به خوكفایی رسیدیم و امكان صادرات هم داریم.

دسترسی سریع