تغییرات برنامه زمانی غربالگری بینایی كودكان 3 تا 6 ساله/تدابیر كرونایی غربالگری

ا اشاره به هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر احتمال اوج‌گیری شیوع بیماری كرونا در نیمه دوم سال گفت: تاریخ اجرای برنامه كشوری پیشگیری از تنبلی چشم در كودكان از 15 تیرماه تا پایان مهرماه است.

1399/04/07
|
08:19

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی كشور از تغییر زمانبندی و نحوه اجرای طرح غربالگری بینایی كودكان 3 تا 6 ساله خبر داد.

مینو رفیعی ، با اشاره به هشدارهای وزارت بهداشت مبنی بر احتمال اوج‌گیری شیوع بیماری كرونا در نیمه دوم سال گفت: تاریخ اجرای برنامه كشوری پیشگیری از تنبلی چشم در كودكان از 15 تیرماه تا پایان مهرماه است. در سال‌های گذشته برنامه مذكور دو ماه ادامه داشت كه با توجه به پروتكل‌های جدید این مدت به چهار ماه افزایش می‌یابد.

وی با اشاره به اینكه در استان‌های گرمسیر زمان اعلام شده تا یك ماه قابل تمدید است، افزود: برای به حداقل رساندن تماس‌های بین فردی، غربالگری در سال جاری صرفا با دستگاه انجام می‌شود و استفاده از چارت E در پایگاه‌های غربالگری ممنوع است. همچنین با توجه به كوتاه شدن مدت زمان غربالگری با دستگاه احتمال ابتلا كاهش می‌یابد و تعداد مراكز نیز امسال با توجه به شیوع كرونا كاهش یافته است.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی با اشاره به تغییر پروتكل‌های اجرای غربالگری همزمان با شیوع كرونا اظهار كرد: براساس پروتكل‌های اجرایی، غربالگران در صورت داشتن علائم تب، لرز، سرفه، گلودرد، تنگی نفس و سایر علائم سرماخوردگی یا سابقه تماس با بیمار مبتلا یا مشكوك به كرونا مجاز به انجام غربال نیستند. در صورت وجود هر یك از موارد فوق لازم است غربالگر پس از دو هفته توسط پزشك بررسی شده و در صورت صدور گواهی سلامت توسط پزشك مجاز به غربال است.

رفیعی با بیان اینكه انجام غربال توسط غربالگران با سابقه ابتلا به كوید 19 تا یك ماه بعد از اطلاع ممنوع است، تصریح كرد: والدین و كودك در خصوص علائم تب، لرز، سرفه، گلودرد، تنگی نفس و سایر علائم سرماخوردگی و یا سابقه تماس با بیمار مبتلا یا مشكوك به كرونا قبل از بازدید پایگاه باید خودارزیابی انجام دهند.

وی با تاكید بر انیكه در صورت وجود هر یك از علائم، والدین و كودك باید از مراجعه خودداری كنند، ادامه داد: همچنین تنها یكی از والدین مجاز است به همراه كودك وارد پایگاه شود. تمام مراجعان نیز باید ماسك داشته باشند.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی كشور با بیان اینكه مراجعان در صورت داشتن دستكش باید آن‌ها را در بدو ورود خارج كرده، دور انداخته و دست‌های خود را با مواد ضدعفونی كنند، گفت:‌ فاصله 1.5 متری از سایرین و غربالگر نیز باید حفظ شود. همچنین پایگاه‌ها در بدو ورود از والد و كودك در مورد وجود علائم تب، لرز، سرفه، گلودرد، تنگی نفس و سایر علائم سرماخوردگی و سابقه تماس با بیمار مبتلا یا مشكوك به كرونا در دو هفته اخیر سوال كنند. در صورت مثبت بودن هر یك از سوالات فوق غربال حداقل دو هفته باید به تعویق بیفتد.

رفیعی با اشاره به اینكه مكان غربالگری و اتاق انتظار در صورت امكان باید مجزا بوده و حتما از تهویه مناسب برخوردار باشند و به صورت مستمر ضدعفونی شوند، افزود: در صورت عدم امكان جداسازی مكان غربال و اتاق انتظار فواصل ایستادن مراجعان باید توسط خطوط قابل رویت یا پارتیشن جدا شوند.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی كشور با تأكید بر اینكه مواد ضدعفونی كننده دست باید در دسترس مراجعان باشد نیز توضیح داد: هیچ گونه مجله، كتابچه و بروشور نباید در اتاق انتظار باشد. همچنین هیچ گونه بروشوری نباید به والدین داده شود. بروشورهای اطلاع رسانی و آدرس اپتومتریست‌ها و چشم پزشكان همكار در سایت بهزیستی هر استان قرار داده می‌شود و به والدین توصیه می‌شود برای اطلاع بیشتر به آن‌ها مراجعه كنند.

رفیعی با اشاره به اینكه در اتاق انتظار فاصله بین مراجعان حداقل باید 1.5 متر باشد افزود: همچنین از تجمع مراجعان باید به طور جدی پرهیز شود. همچنین باید از كاور و یا ملحفه یك بار مصرف بر روی صندلی غربالگری كودك استفاده شود. فرد غربالگر باید دارای ماسك باشد و از محافظ چشم و صورت استفاده كند.

وی با بیان اینكه لازم است غربالگر قبل از انجام غربال دستان خود را به دقت با آب و صابون به مدت 30 ثانیه بشوید اظهار كرد:‌همچنین لازم است غربالگر قبل از انجام غربال كلیه تجهیزات خود را ضدعفونی كند.

معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی كشور در ادامه به خانواده‌ها توصیه كرد تا بعد از بازگشت به منزل لباس‌های كودك را تعویض كرده و بشویند، اظهار كرد: همچنین توصیه می‌كنیم تا بعد از بازگشت به منزل والدین كارت سلامت یا سنجش را برای دو تا سه روز در محلی جداگانه بگذارند تا احتمال آلوده بودن آن بسیار كم شود. همچنین همكاران اپتومتریست و چشم‌پزشك در صورت داشتن علائم سرماخوردگی باید از انجام معاینه خودداری كنند.

به گفته معاون پیشگیری از معلولیت‌های سازمان بهزیستی كشور هزینه امسال انجام برنامه كشوری پیشگیری از تنبلی چشم در كودكان 3 تا 6 سال در مراكز دولتی 3000 تومان و در مراكز غیردولتی 6600 تومان است.

دسترسی سریع