عوارض شدید كووید-19 در سیگاری‌ها

رئیس دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات كشور، با بیان اینكه مصرف كنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس كرونا هستند، در عین حال از ترفند صنایع دخانی برای ترویج سیگارهای الكترونیك با ادعای بی‌خطر بودن آن و جایگزینی مناس

1399/03/10
|
10:05

مهندس بهزاد ولی‌زاده ، استعمال دخانیات را یك عامل خطر برای بسیاری از بیماری‌ها معرفی كرد كه سالانه موجب مرگ بیش از 8 میلیون نفر در جهان می‌شود و گفت: در مستندات علمی بسیار زیادی اثبات شده است كه استعمال هر نوع تنباكو و ماده دخانی مضر است و به طور جدی بر تضعیف سیستم دفاعی و تخریب سیستم‌های تنفسی و قلبی_عروقی تاثیر می‌گذارد. ارتباط بین مصرف دخانیات و بروز سرطان ریه موضوعی كاملا به اثبات رسیده است و مصرف محصولات دخانی شایع ترین علت بروز سرطان ریه است. علاوه بر این مصرف دخانیات به میزان قابل توجهی خطر ابتلا به بیماری سل را افزایش می‌دهد و نیز مهم‌ترین عامل در ایجاد بیماری‌های انسدادی مزمن ریه (COPD) محسوب شده و باعث پارگی و التهاب كیسه‌های هوایی می شود. این امر باعث كاهش ظرفیت جذب اكسیژن و دفع دی اكسید كربن توسط ریه‌ها می‌شود و در نهایت مخاطی در بافت ریه ایجاد می‌كند كه منجر به بروز سرفه‌های خشك و دردناك و مشكلات تنفسی می‌شود.
ایشان با بیان اینكه پس از شیوع ویروس كرونا، صنایع دخانی سعی كرده‌اند چهره موجهی از خود به عموم جامعه نشان دهند، گفت: در این بحران به برخی كشورهای جهان كمك‌های مالی، تجهیزات حفاظت فردی، ونتیلاتور و... داشتند و تلاش كردند كه از چهره‌ای كه به عنوان عامل مرگ شناخته شده است، به چهره‌ای كه باعث رفاه و آرامش جهانی است، تغییر چهره دهند. سازمان جهانی بهداشت به دنبال این موضوع، به كشورهای عضو این سازمان و كنوانسیون كنترل دخانیات هشدارهای لازم را داده است كه از دریافت كمك‌های صنایع دخانی خودداری كنند، این صنایع باید از طریق پرداخت مالیات خساراتی كه به دوش دولت‌ها وارد می‌كنند را جبران كنند و دولت‌ها نیز از محل مالیات اخذ شده برای سلامت عمومی هزینه كنند.
ولی‌زاده با استناد به اطلاعات منتشر شده از سوی سازمان جهانی بهداشت، ادامه داد: مصرف دخانیات به عنوان یك عامل خطر برای هرگونه عفونت دستگاه تنفسی تحتانی به شمار می‌رود و ویروسی كه بیماری كووید 19 را ایجاد می‌كند نیز در درجه اول سیستم تنفسی را تحت تاثیر قرار می‌دهد و باعث بروز آسیب خفیف تا شدید تنفسی می‌شود، از این رو مصرف كنندگان دخانیات در معرض خطر شدید عوارض ناشی از ابتلا به ویروس كرونا هستند. از سوی دیگر با توجه به اینكه مصرف قلیان، به طور معمول فعالیتی است كه در گروه‌ها و محیط‌های عمومی انجام می‌شود، خطر انتقال بیماری‌ها را افزایش داده و موجب تشدید خطر انتقال ویروس كرونا در محیط های اجتماعی می شود. عبور دود قلیان از مسیر مشتركی كه در ساختار قلیان وجود دارد شامل قسمت دهانی، شلنگ و جام، به ویژه در اجتماعات و محیط‌های عمومی موجب بقای میكروارگانیسم‌های منتقله از افراد مصرف كننده در این قطعات ‌می‌شود.
رئیس دبیرخانه ستاد كشوری كنترل دخانیات افزود: ویروسی كه باعث بیماری كووید 19 می‌شود از خانواده مشابه با سندرم تنفسی خاورمیانه یا MERS و سندرم حاد تنفسی SARS بوده است كه هر دو با ایجاد آسیب‌های قلبی_عروقی حاد و مزمن همراه می‌باشند. وجود ارتباط بین بیماری كووید 19 و سلامت قلب و عروق از اهمیت زیادی برخوردار است؛ چرا كه مصرف دخانیات و قرار گرفتن در معرض دود دست دوم محصولات دخانی یكی از دلایل عمده ابتلا به بیماری های قلبی عروقی در سطح جهان به شمار می آید. بنابراین اثر بیماری كووید 19 بر سیستم قلبی عروقی می‌تواند شرایط افرادی كه از قبل مشكلات قلبی عروقی داشتند را به مراتب وخیم‌تر كند. از این رو وجود وضعیت قلبی عروقی ضعیف‌تر در بین بیماران مبتلا به كووید 19 كه سابقه مصرف دخانیات را نیز دارند، می‌تواند علائم بیماری را در آنها تشدید كند و از این طریق احتمال مرگ را در بین آنها افزایش دهد.

دسترسی سریع