دامن‌زدن به نگرانی‌ها در مورد كرونا سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كند

یك روانشناس و مشاور خانواده گفت: دامن‌زدن به نگرانی‌ها در مورد ویروس كرونا، افزون بر گسترش ترس بیش از حد در جامعه، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كند.

1398/12/11
|
09:39

كژال طلوعی اظهار كرد: قوی‌ترین نیرویی كه خداوند برای بقا و زنده ماندن درون انسان‌ها قرار داده همان نیروی درونی آنها است دامن زدن به نگرانی‌ها در مورد ویروس كرونا، افزون بر گسترش ترس بیش از حد در جامعه، سیستم ایمنی بدن را تضعیف می‌كند.

وی افزود: این مدت ویروس كرونا كه از چین شروع شد به سرعت در حال گسترش به تمام نقاط دنیا است، آمارها از تعداد مبتلایان و فوت‌شدگان چنان ترس و اضطرابی در میان اقشار مختلف جامعه به‌ راه انداخته كه فراموش كرده‌اند كه به باور روانشناسان ترس و وحشت ناشی از این بیماری‌ها شدیدتر از خود بیماری بروز می‌كند.

به گفته این روانشناس، واكنش بیش از حد به یك موضوع استرس‌آور، طبیعی است و گاهی ما نمی‌توانیم واكنش‌های خود را مهار كنیم بنابراین افراد در اینگونه اپیدمی‌ها، شرایط را ارزیابی می‌كنند و وقتی احساس می‌كنند، موضوع خارج از كنترل آنهاست، دچار ترس و واهمه می‌شوند.

طلوعی با بیان اینكه نقش مستقیم تفكرات در تقویت یا تضعیف ابتلا به ویروس كرونا حائز اهمیت است، افزود: تفكرات و ذهنیات تاثیرگذاری زیادی بر روی مدیریت هیجانی دارند و درمان شناختی رفتاری به عنوان یكی از روش‌های درمانی در علم روانشناسی، بر این ادعا اذعان دارد كه تك تك افكار انسان‌ها بر روی احساسات آنان تاثیر می‌گذارد و به تبع آن رفتارشان را تغییر می‌دهد.

وی ادامه داد: از ویروس كرونا می‌ترسیم، چون این یك ویروس جدید و ناشناخته است اما باید بدانید ممكن است با تفكرات مداوم منفی، بدنمان به افكار بیمارگونه ما پاسخ دهد.

این مشاور خانواده افزود: برای مثال اگر تنها اندكی تب كنیم، بر اثر فشار روانی و اضطراب لحظه به لحظه حس منفی‌تری نسبت به بیماری خود پیدا می‌كنیم و دچار وحشت می‌شویم در واقع گاهی بدن بیمار، هوشمندانه شرایط بیماری‌های خطرناك را جعل می‌كند و شما تصور می‌كنید كه در دام یك بیماری درمان‌ناپذیر قرار دارید.

طلوعی تاكید كرد: بسیاری از بیماری‌ها ریشه در اضطراب و استرس دارند در حالیكه می‌توان با آرامش روانی، برخی از مشكلات جسمی را نیز كنترل كرد.

وی با بیان اینكه افرادی كه دچار طرح‌واره آسیب‌پذیری نسبت به ضرر و بیماری هستند، این روزها به علت شیوع ویروس كرونا معروف به «كویید 19» در ایران، ممكن است حملات هراس را در طول شبانه‌روز تجربه كنند، افزود: از نشانه‌های افراد با طرحواره آسیب‌پذیری نسبت به ضرر و بیماری این است كه حتی در شرایط عادی یا وضعیت سفید نیز هر لحظه منتظر یك رویداد وحشتناك، فاجعه‌ای جدید یا ابتلا به یك بیماری كشنده هستند.

طلوعی بیان كرد: طبیعتاً زمانیكه وضعیت سفید وجود دارد، ترس از ابتلا به بیماری‌های مختلف، به معنای فعال‌شدن طرح‌واره آسیب‌پذیری است، اما اكنون كه شرایط از وضعیت سفید خارج و به وضعیت زرد وارد شده‌ایم، ترس و نگرانی نسبت به ابتلا به بیماری كرونا ویروس فعال شدن طرح‌واره آسیب‌پذیری نیست، این وضعیت یك رویداد واقعی است كه در سطح جهانی مشكلات زیادی را برای انسان‌ها ایجاد نموده است.

به گفته این روانشناس، یكی از وظایف مهم ذهنیت بالغ تشخیص خطر واقعی از خطر غیرواقعی است، ابتلا به كرونا یك مساله كاملاً جدی است و بزرگسال سالم نسبت به خطرات واقعی به منظور حفظ بقای جسمی و هیجانی، بسیار دقیق، سنجیده و آگاهانه عمل می‌كند.

طلوعی گفت: با ذهنیت بزرگسال سالم نسبت به روزهای پیش‌رو امیدوار باشید، زیرا در طول تاریخ، بشر توانسته است در مقابل بیماری‌های بسیار سخت‌تر از خانواده ویروس‌های كرونا موفق عمل نماید.

وی رعایت نكات بهداشتی و ایمنی در مقابله با كرونا را بسیار مهم دانست و گفت: اما مراقب آیین‌مندی‌های وسواسی از نوع تمیز كردن شست‌وشو كه بر ترتیب، جهت و تعداد حركات پاك كردن است، باشید.

وی تاكید كرد: برای كاهش اضطراب به انجام تمرینات روزانه مدیتیشن (مراقبت) بپردازید.

این مشاور خانواده آرام‌سازی ذهنیت كودك در این شرایط را وظیفه والدین برشمرد و گفت: بزرگسال سالم در نقش والد خوب با كودك آسیب‌‌پذیر مضطرب همدلی نماید و قول حمایت و توجه كافی در این شرایط را بدهد.

طلوعی افزود: این روزها كه بیشتر اوقات به واسطه توفیق اجباری در خانه هستیم، بهترین فرصت برای تقویت ذهنیت كودك شاد است از اینرو، تماشای فیلم، بازی كردن، تماشای آلبوم‌های خانوادگی، نوشتن، كتاب خواندن، تماس تلفنی با دوستان قدیمی، آواز خواندن، گوش دادن به موسیقی، آشپزی كردن و نقاشی كشیدن توصیه می‌شود.

وی ادامه داد: در صورتیكه نشانه‌های ویروس كرونا مانند تب، سرفه‌های خشك، خستگی و غیره را دارید، به تفكر جادویی مثلا اگر به بیماری فكر نكنی، خود به خود خوب می‌شود یا با گفتن نیازی به دكتر رفتن نیست و با درمان‌های خانگی مشكل حل می‌شود، نپردازید و سریعا به پزشك مراجعه كنید.

دسترسی سریع