سیب زمینی ضمن تامین نیاز بدن به انواع ویتامینها و مواد مغذی، به كاهش فشار خون، تسكین درد ناشی از روماتیسم مفصلی، حفظ سلامت استخوانها، جوانسازی پوست و كاهش كلسترول خون كمك میكند و از خواص ضدسرطانی نیز برخوردار است.
سیب زمینی كه برای اولین بار 3000 سال قبل از میلاد توسط اینكاها در پرو كشت شد، منبعی عالی از چندین ماده مغذی چون ویتامین های C و B6، پتاسیم، ویتامین B5 (پانتوتنیك اسید)، نیاسین و فیبر غذایی است. پروتئین موجود در سیب زمینی نیز حاوی اسید آمینه ضروری لیزین است كه عموما در غلات وجود ندارد. این گیاه علاوه بر تامین نیاز بدن به ویتامینها و سایر مواد مغذی از چند خاصیت اثبات شده دیگر برای سلامتی نیز برخوردار است كه در ادامه به آنها میپردازیم:
تسكین درد ناشی از روماتیسم و آرتریت روماتوئید
آب سیب زمینی خام میتواند به خلاص شدن از درد و ناراحتی ناشی از روماتیسم و آرتریت روماتوئید كمك كند. البته پیش از آغاز دوره درمان با آب سیبزمینی لازم است با یك پزشك یا متخصص تغذیه مشورت كنید.
كاهش فشارخون
تحقیقات نشان داده است كه مصرف تنها یك یا دو بار سیب زمینی در روز میتواند به اندازه جو دو سر فشار خون بالا را كاهش دهد بدون آن كه افزایش وزن را برای فرد به همراه داشته باشد. البته لازم به ذكر است كه سیب زمینیها در این مطالعه بدون استفاده از روغن تهیه شده بودند.
مطالعات دیگر نیز از وجود تركیباتی در سیب زمینی پرده برداشتهاند كه تأثیرات آنها بر بدن شباهت بسیاری با بازدارندههای آنزیم مبدل آنژیوتانسین دارد كه یكی از پرمصرف ترین داروها در درمان فشار خون بالا هستند.
حجم دیگر مواد فیتوشیمیایی موجود در گیاه سیب زمینی نیز با كلم بروكلی، اسفناج و كلم بروكسل قابل مقایسه است.
محققان سیب زمینی را به عنوان ارزان قیمت ترین منبع پتاسیم شناسایی كردهاند كه در كاهش خطر بروز فشار خون بالا، اهمیت فراوان دارد. یك سیب زمینی متوسط با پوست 18٪ از مقدار توصیه شده برای مصرف روزانه پتاسیم را تأمین میكند.
خواص ضدسرطانی
سیب زمینی سرشار از لكتین است. اگرچه بیشتر انواع لكتینها عوارض جانبی به همراه دارند اما لكتینهایی نیز وجود دارند كه میتوانند به كاهش بروز برخی بیماریها كمك كنند. با وجود این كه سیب زمینی حاوی مقادیر بالایی از لكتینهاست، این پروتئینها در بیشتر افراد هیچ عارضه یا اثر منفی به همراه ندارند. تا جایی كه حتی نتایج یك مطالعه نشان داد كه مصرف برخی انواع سیب زمینی با كاهش التهاب همراه است.
به علاوه تحقیقات نشان داده است كه لكتینهای موجود در سیب زمینی از رشد سلولهای سرطانی نیز جلوگیری میكنند.
حفظ سلامت استخوانها
مواد معدنی موجود در سیب زمینی چون فسفر، منیزیم و كلسیم به حفظ استحكام و ساختار استخوانها كمك میكنند.
همچنین روی و آهن موجود در این گیاه نیز نقش مهمی در تولید كلاژن ایفا میكنند كه یكی از بلوكهای اصلی سازنده استخوانها است.
كاهش كلسترول خون
سیب زمینی حاوی مقادیر قابل توجهی فیبر غذایی است كه میتواند به كاهش كلسترول خون كمك كند. بیشتر فیبر موجود در سیب زمینی در پوست آن است، بنابراین با پوست كندن مقدار زیادی از این فیبر هدر میرود. سیب زمینی به خودی خود سالم و مفید است اما بسیاری از روشهای معمول طبخ آن را به غذایی مضر تبدیل میكنند.
حفظ سلامت قلب
پتاسیم، فیبر، ویتامین B6 و ویتامین C موجود در سیب زمینی ضامن سلامت قلب است. پیروی از رژیمهای غذایی سرشار از ویتامین B6 با كاهش خطر بروز بیماریهای قلبی همراه است. خاصیت سیب زمینی در كاهش كلسترول نیز به نوبه خود خطر ابتلا به بیماریهای قلبی-عروقی را كاهش میدهد.
جوانسازی پوست
ویتامین C موجود در سیب زمینی یك محرك اصلی برای تولید كلاژن است كه 75 درصد از ساختار پشتیبانی و حفاظتی پوست را تشكیل میدهد. این ویتامین توانایی كلاژن در تقویت بافت پوست و رفع چروكها را افزایش میدهد.
كمك به عملكرد اعصاب بدن
ویتامینهای گروه B موجود در سیبزمینی به پشتیبانی از عملكرد غدد فوق كلیوی، آرام كردن و حفظ سلامت سیستم عصبی كمك میكنند.
كار ویتامین B6 نیز كمك به تولید پیام رسان های عصبی است كه امكان برقراری ارتباط بین سلولهای مغزی و عصبی را با یكدیگر فراهم میكند.
سیبزمینی و عضلات
كربوهیدراتها بخش مهمی از وعده غذایی ریكاوری بعد از ورزش هستند. گلیكولیز یا قندكافت واكنش تجزیه كربوهیدراتها است و مهم است كه با مصرف میزان كافی از كربوهیدرات سوخت گلیكولیز در حین فعالیت و بعد از آن تامین شود.
كربوهیدراتهای موجود در نشاستههای سالم مثل سیب زمینی می توانند به سرعت ذخایر گلیكوژن كبد را پر كنند. همچنین پتاسیم موجود در سیب زمینی برای كشش عضلات مهم و حیاتی است.
سیبزمینی در صورتی كه با روشهای سالم طبخ و استفاده شود نه تنها باعث چاقی و اضافه وزن نمیشود، بلكه سلامت بدن را نیز تضمین خواهد كرد.