مدیر شبكه رادیویی سلامت جزئیات سومین دوره جشنواره پیشگیری از سوانح و حوادث ترافیكی را تشریح كرد.
دكتر صدیقه اعتماد سعید مدیر شبكه رادیویی سلامت و رئیس سومین جشنواره پیشگیری از سوانح و حوادث ترافیكی در پاسخ به این سوال كه چرا كاهش سوانح و حوادث ترافیكی رو جزو اولویت های حوزه سلامت قرار دادید؟، گفت: برای تعیین و اندازهگیری سلامت و بهداشت در جامعه شاخصهایی در نظر گرفته میشود كه در اصطلاح به آنها شاخصهای توسعه پایدار بهداشتی گفته میشود.
وی ادامه داد: در آخرین سنجشهای جهانی 188 كشور جهان با 37 شاخص بهداشتی كه مربوط به سلامت است بررسی شدند بر اساس نتایج این سنجشها، ایران در رتبه 69 در بین 188 كشور جهان قرار دارد اگر چه ما نسبت به بررسیهای قبلی كه رتبه 108 را داشتیم، پیشرفت داشتیم ولی هنوز تا رسیدن به جایگاه واقعی و زیبندهُ كشور جمهوری اسلامی ایران راه درازی در پیش داریم. نكته قابل تامل این است در ارزیابی جدید، كشور ما در سه شاخص رتبه پایینی داشته است كه حوادث ترافیكی با امتیاز ٢٧ از ١٠٠ یكی از این سه شاخص است ودر وضعیت هشدار قرار داریم.
وی اظهارداشت: 17850 نفر كشته در یك سال رقم قابل توجهی است كه میتواند ذهن هر انسان نیك اندیشی را دغدغهمند كند از سویی یكی از اولویت های نظام سلامت توجه به نرخ رشد جمعیت و سیاست های جمعیتی است آمار نشان می دهد 80% كشته شدگان در سوانح و حوادث ترافیكی مردان بین 18 تا 29 سال هستند و این یعنی ما جمعیت جوان، بالغ، پویا و كارآمد خود را به سادگی و بر اثر غفلت های قابل پیشگری از دست می دهیم مضاف بر آن كه هر كشته یعنی صدها نتایج جنبی مثل آسیب دیدگی خانواده ، نزول سطح اقتصادی خانواده، بیسرپرست شدن خانواده و آسیبهای اجتماعی متعدد دیگر، لذا پیشگیری از سوانح و حوادث ترافیكی به خودی خود اولویت نظام سلامت هست و معاونت صدا ، رادیو سلامت و سایر دستگاههای ذیربط به این موضوع در توجه بیشتر به آن همكاری میكنیم.
وی درباره تاثیرگذاری برپایی چنین جشنوارههایی در بهبود شاخصهای سلامت تاثیرگذار است؟، عنوان داشت: سلامت یك موضوع كلی است و شاخصهای یك جامعه سالم و توسعه یافته شاخصهای متعددی هستند، لذا در آنِ واحد نمیتوان تمامی مشكلات را حل كرد یا همهُ علل و عوامل را با هم یك سویه كرد تا به حد مطلوب رسد. علم و تجربه هر دو ثابت كردهاند كه برای رسیدن به اهداف بزرگ و پایدار باید اهداف كوچك و قابل دسترس را در مسیر تعریف كرد تا بتوان به نقطه غایت رسید.
مدیر رادیو سلامت ادامه داد: لذا در حوزه پیگشیری از سوانح و حوادث با برجسته كردن یك موضوع سعی كردیم افكار عمومی و توجه مسئولان را به یك هدف قابل دسترس، زود بازده و معین جلب كنیم آمار نشان می دهد 60% حوادث و سوانح ترافیكی منجر به فوت در 30 كیلومتری شهرها اتفاق میافتد كه عمده ترین دلایل آن هم خستگی راننده برای زودتر رسیدن و نبود مبلمان مناسب شهری است، بنابر این با تمركز بر این اصل كه پیشگیری همیشه مقدم بر درمان است می توان به آسانی با اقداماتی پیشگیرانه مثل نصب تابلوها و علائم هشدار دهنده در 30 كیلومتری شهرها ، نصب بیلبوردهای تبلیغاتی در جاده های مواصلاتی ، احداث ایستگاههای استراحت در 30 كیلومتری ها و سایر اعمال از این دست، آمار حوادث را به نحو چشمگیری تقلیل داد.
دكتر اعتماد سعید در توضیح جزئیات جشنواره امسال نیز گفت: امسال هم مثل دو سال گذشته موضوع اصلی ما به صورت اعم پیشگیری از حوادث و سوانح ترافیكی است و به طور اخص به موضوع مدیریت سرعت میپردازیم همه دوستان اعم از برنامهسازان سازمانی یا مردم عادی میتوانند در بخشهای دیداری، شنیداری، مكتوب و فضای مجازی آثار خودشان در این حوزه ارسال كنند مهلت ارسال آثار 15 بهمن ماه اعلام شده و البته جوایز ارزنده ای هم برای آثار برگزیده در نظر گرفته خواهد شد.
وی تاكید كرد: این كه حادثه ممكن است در چند قدمی ما اتفاق بیفتد، تصادف ممكن است برای یكی از عزیزان ما باشد پس همه ما در پیشگیری از آن شریك و همكاریم. فرهنگ سازی در امر ترافیك، پیشگیری از سوانح و حوادث ترافیكی یك عزم ملی میطلبد و هركدام از ما این را به فرزندانمان بدهكاریم كه جامعهای ایمن برایشان بسازیم پس با یك تلاش همدلانه سعی كنیم كه به یاری خداوند آمار 17000 كشته در جاده ها را به صفر برسانیم.