در خبرها آمده بود كه بیشتر موارد ابتلا به بیماری تب كریمه كنگو در طول امسال و سالهایی كه این بیماری شناسایی شده،مربوط به استانهای مرزی كشور،به ویژه سیستان و بلوچستان بوده و امسال هم از 54 موردی كه به این بیماری مبتلا شده اند،
14 مورد مورد مربوط به این استان است و 3 مورد از 5 مورد فوت شده نیز به این استان تعلق دارد.همچنین استان گیلان نیز در سال جاری تاكنون 14 مورد ابتلا به تب كریمه كنگو داشته كه یك مورد از آنها به فوت بیمار انجامیده است.
مخزن و ناقل ویروس این بیماری در طبیعت اصولا كنه ها هستند و گاو،گوسفند،بز، خرگوش،خرگوش صحرایی و جوجه تیغی و حتی جوندگان مثل موش نیز به عنوان ناقل شناخته می شوند.اما انواع پرندگان به جز شترمرغ در برابر این بیماری مقاوم هستند.با این حال سه راه اصلی و متداول انتقال در این مورد این بیماری ذكر می شود كه در پی می آید.
*راه اول:
راه اول انتقال این بیماری،گزش دام توسط كنه آلوده است كه باعث آلودگی كنه می شود و سپس با گزش انسان توسط كنه آلوده،بیماری به انسان منتقل می شود.
*راه دوم:
راه دوم انتقال این بیماری،تماس با ترشحات بدن حیوان آلوده است.این بیماری از طریق تماس با خون حیوانات،ترشحات بدنی هنگام ذبح در كشتارگاهها و یا در فرآیندهای بعد از ذبح حیوان،حتی در قصابی ها،ممكن است فرد را مبتلا كند.چانچه از گوشت های مورد تایید سازمان دامپزشكی استفاده نشود، احتمال انتقال بیماری زیاد خواهد بود.
*راه سوم:
راه دوم انتقال این بیماری، تماس با ترشحات بدنی فرد مبتلا به این بیماری است.به همین دلیل،نزدیكان فرد مبتلا و همچنین كادر درمان،به خصوص پزشكان و پرستاران،از این نظر در معرض خطرند و باید مراقبتهای لازم را صورت دهند.
پیشگیری و درمان:
قرنطینه سازی بیمار مشكوك به این بیماری، یكی از توصیه های طبی متداول است و توصیه می شود بیمار با افراد خانواده و پرسنل بیمارستانی در تماس مستقیم نباشد.كلیه وسایل بیمارستانی مانند ماسك،دستكش،روپوش،پیش بند،لوله های خون،سرنگ های استفاده شده و هر وسیله های كه با ترشحات بیمار در تماس بوده نیز باید سوزانده شود. آفت كشی خانه و اصتبل نیز برای كاهش كنه ها پیشنهاد می شود.مصرف مواد گندزدا برای توالت ها،محیط آلوده به خون و ترشحات بیمار نیز سودمند است.از آنجا كه این بیماری در دام،بدون علامت است،بهتر است از مصرف گوشت تازه خودداری شود و دام پس از ذبح تا 24 ساعت در دمای صفر تا 4 درجه سانتی گراد قرار گیرد تا ویروس هایش كشته و سپس مصرف شود.پس از تماس پوستی یا مخاطی با خون ، مایعات بدن یا فضولات بیمار باید فورا سطح آلوده با آب و صابون شسته شود.خرید گوشت های بازرسی نشده بدون مهر دامپزشكی(كشتارگاه غیر مجاز)اصلا توصیه نمی شود.
وجه تسمیه:
از آنجا كه این بیماری اولین بار در سال 1994 میلادی در كریمه اوكراین گزارش و شرح داده شده و تب و خونریزی به عنوان مهم ترین علائمش ذكرشد، پسوند كریمه نیز به نام این بیماری افزوده شد و به نام تب خونریزی دهنده كریمه شناخته شد. اما در سال 1969 معلوم شد كه عامل این بیماری مشابه همان بیماری است كه در سال 1956 در جمهوری دموكراتیك كنگو نیز مشاهده شده و سپس پسوند كریمه كنگو به نام این بیماری افزوده شد.