روز جهانی اهدای عضو گرامی باد

آیا تا به حال از خود پرسیده اید كه چرا اهدای عضو مهم است؟ آیا ممكن است روزی به پیوند عضو نیازمند شویم؟ در این لحظه چه احساسی خوهیم داشت؟

1398/04/01
|
09:47

تنها راه ادامه حیات برای بیماران مبتلا به نارسایی پیشرفته قلب و كبد و بهترین درمان برای مبتلایان به نارسایی كلیه، پیوند عضو می باشد. در هر سال تعداد زیادی از بیماران نیازمند به پیوند عضو كه در لیست انتظارند، می میرند و این در حالی است كه اعضای سالم افراد دچار مرگ مغزی، زیر خاك مدفون می شوند.

هركس و در هر سن می تواند در صورت بروز مرگ مغزی و با رضایت بستگان، اهدا كننده عضو یا نسج باشد، شرایط پزشكی فرد در زمان مرگ مغزی، تعیین كننده قابلیت وی برای اهدا خواهد بود. اعضای قابل اهدا: كلیه ها، كبد، قلب، ریه، لوزالمعده، روده، نسوج قابل اهدا: قرنیه، استخوان، سیاهرگ، غضروف، دریچه های قلبی، پوست و تاندون اهدای عضو می باشد.

دین مبین اسلام، اهمیت فوق العاده ای برای نجات جان انسان ها قائل است. چنانچه در قرآن كریم در سوره مباركه مائده آیه ٣٢ به تصریح اشاره شده است كه "هرگاه كسی باعث بقای نفسی شود مانند آنست كه باعث نجات جان تمام انسان ها شده است".

بر این اساس حضرت امام خمینی (رضوان الله علیه) در سال ١٣٦٨ در پاسخ به استفتاء جواز پیوند اعضا از فردی كه دچار مرگ مغزی شده است و حیات وی غیر قابل برگشت است فرموده اند:

«بسمه تعالی بر فرض مذكور چنانچه حیات انسان دیگری متوقف بر این باشد با اجازه صاحب قلب یا كبد و امثال آن جایز است». اهدای عضو بر اساس قانون "پیوند اعضاء بیماران فوت شده و یا بیمارانی كه مرگ مغزی آنان مسلم است" مصوب 17/1/1379 مجلس شورای اسلامی و شورای نگهبان امری قانونی است.

در سطح جهانی، رقمی نزدیك به ٥٠‌ درصد بیماران مرگ مغزی، اعضای بدنشان اهدا می‌شود. با این حال اهدای اعضای بیماران مرگ ‌مغزی در ایران نوپاست و به همین دلیل می‌توان به رشد آمار اهدای اعضای بیماران مرگ‌ مغزی بسیار امیدوار بود. اما این امر نیازمند فرهنگ سازی در این زمینه است تا شاهد نجات جان بیماران نیازمند باشیم.

22 ژوئن (اول تیر) روز جهانی اهدای عضو گرامی باد.

دسترسی سریع