شروع تابستان و روزهای گرم سال، همواره با شیوع برخی بیماریها همراه است كه تب كنگو، یكی از بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان است.
تب خونریزی دهنده كریمه كنگو یك بیماری ویروسی قابل انتقال از حیوان به انسان است كه هر سال شاهد مواردی از ابتلاء به این بیماری در كشور هستیم.
ذبح سنتی دام و تماس با خون، ترشحات و لاشه دام آلوده هنگام ذبح یا دوره زمانی كوتاهی پس از ذبح یكی از راههای ابتلای انسان به تب خونریزی دهنده كریمه كنگو است.
در این روزهای گرم سال كه همزمان شده با سفر معنوی حج ابراهیمی، شاهد نذورات خانوادههای حجاج و ذبح دام برای استقبال از آنها هستیم كه این موضوع میتواند موجبات نگرانی از انتقال بیماری تب كریمه كنگو را رقم بزند.
محمدرضا سهرابی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، با عنوان این مطلب كه برخی افراد در بسیاری از نقاط كشور به رغم تمام هشدارها و اطلاع رسانیها اقدام به خریداری دام زنده از محلهای غیرمجاز و ذبح آن به صورت سنتی میكنند، گفت: متأسفانه این افراد در معرض خطر ابتلاء به بیماری تب كریمه كنگو قرار میگیرند.
وی افزود: با توجه به اینكه بیماری تب كریمه كنگو، علامت و نشانه خاصی در دام ندارد بنابراین نمیتوان از ظاهر دام به وجود بیماری پی برد.
سهرابی با اشاره به شیوع تب كریمه كنگو در فصول گرم سال، گفت: قصابان، ذبح كنندگان دام، كارگران كشتارگاهها، دامداران، چوپانان، دامپزشكان و زنان خانهدار به دنبال تماس با دام تازه ذبح شده یا گوشت آلوده در معرض خطر ابتلاء به این بیماری قرار دارند بنابراین حتماً باید به رعایت نكات بهداشتی و ایمنی توجه جدی داشته باشند.
وی افزود: یكی دیگر از راههای انتقال تب كریمه كنگو، توسط كنههایی است كه بر روی بدن دامهای آلوده به ویروس (گاو، گوسفند و بز) زندگی میكنند و از طریق گزش میتوانند منجر به ابتلای انسان به بیماری شوند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی به هموطنان توصیه كرد كه هنگام طبیعت گردی یا سفر به مناطق روستایی از تماس با هر نوع دام خودداری كرده و از له كردن و كشتن كنهها با دست پرهیز كنند.
سهرابی، تماس غیرایمن با خون و ترشحات بیمار مبتلا به تب كریمه كنگو را از دیگر راههای انتقال بیماری برشمرد و تاكید كرد: كاركنان بهداشتی و درمانی و مراقبان در صورت مواجهه با بیمار مبتلا به این بیماری ضمن اجتناب از تماس با خون و ترشحاتش باید نكات بهداشتی را حتماً رعایت كنند.
علائم تب كریمه كنگو
نشانههای اولیه تب كریمه كنگو، شامل بروز ناگهانی تب، سردرد شدید، لرز و درد عضلانی است و در صورت عدم مراجعه زودهنگام بیمار به مراكز درمانی، علائم وخیمتر شده و خونریزی در نقاط مختلف بدن بروز میكند.
فردی كه در طول دو هفته اخیر در مناطق روستایی اقامت داشته یا در تماس مستقیم با لاشه و ترشحات دام تازه ذبح شده بوده، در صورت بروز علائم مذكور یا سابقه گزش توسط كنه باید سریعاً به مراكز درمانی مراجعه كند.
توصیههای مهم بهداشتی
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشكی شهید بهشتی، به منظور پیشگیری از بیماریهای قابل انتقال از حیوان به انسان نظیر تب كریمه كنگو، سیاه زخم، تب مالت و مواردی از این قبیل رعایت توصیههای بهداشتی را الزامی برشمرد.
_ دام مورد نیاز حتماً از جایگاههای عرضه دام بهداشتی با نظارت اداره دامپزشكی خریداری شود.
_ برای حفظ سلامت خود و دیگران، ذبح دام در كشتارگاههای تحت نظارت ادارههای دامپزشكی انجام شود و به هیچ عنوان دام در منازل و معابر عمومی ذبح نشود.
_ از سلامت دام توسط دامپزشك اطمینان حاصل كنید، در غیر این صورت خطر انتقال عامل بیماری به ذبحكنندگان و سایر افراد وجود دارد.
_ ذبح كنندگان دام باید از وسایل محافظت كننده (مانند دستكش، چكمه و لباس مناسب) استفاده كنند و ابزار خود را بعد از ذبح، ضدعفونی كنند.
_ خونابهها پس از ذبح دام نباید در محیط رها شود و باید به طریق بهداشتی دفع شود.
_ گوشت دام ذبح شده قبل از خرد كردن و مصرف باید حداقل 24 ساعت در یخچال (در دمای 4 درجه سانتیگراد) قرار داده شود.
_ از قرار دادن گوشت دام آلوده بلافاصله پس از ذبح، در فریزر پرهیز كنید، ویروس در دمای منفی 20 درجه سانتیگراد تا یك سال زنده خواهد ماند.
_ از مصرف جگر و سایر امعا و احشا و گوشت دام فاقد مجوزهای دامپزشكی جداً پرهیز كنید.
_ از مصرف جگر تازه و گوشت تازه به صورت خام یا نیم پز خودداری كنید.
_ به هیچ وجه دامی كه دارای علائم بیماری و ناخوشی است ذبح و مصرف نكنید.
_ توجه داشته باشید فروشندگان غیرمجاز دام معمولاً دامهای بیمار را با قیمت ارزانتر به فروش میرسانند. با خرید این دامها سلامت خود را به خطر نیاندازید.
_ گوشت را از محلهایی كه كشتار غیر مجاز دام دارند خریداری نكنید.
_ اگر در صورت تماس با دام یا گوشت تازه و بروز علائمی نظیر تب، سردرد، درد عضلات و خونریزی شدید، سریعاً به مراكز بهداشتی درمانی مراجعه كنید.