عضو هیأت مدیره انجمن علمی گفتاردرمانی ایران، به تشریح نقش گفتاردرمانگران در كنترل اختلال طیف اوتیسم پرداخت.
صادق روشندل، با عنوان این مطلب كه اختلال طیف اوتیسم یك اختلال نورولوژیك یا رشدی عصبی است كه تأثیر مستقیم بر رفتار و تعامل اجتماعی فرد دارد، گفت: افراد مبتلا به اوتیسم ممكن است مشكلاتی در برقراری ارتباط كلامی، تعاملات اجتماعی، و تحلیل مسائل پیچیده و عملكرد اجرایی داشته باشند.
وی افزود: علائم اوتیسم میتواند در هر فرد متفاوت باشد و درجات شدت آن نیز متغیر است، به برخی از علائم اوتیسم اشاره كرد و افزود: مشكلات در برقراری ارتباطات كلامی، عدم توانایی در تفهیم و تعبیر احساسات دیگران، حركات تكراری و كلیشهای، حساسیت شدید به تغییرات محیطی، عدم توانایی در برقراری ارتباط چشمی، علاقه شدید به روالها و روتینها و نقص در مهارتهای شناختی؛ از جمله علائم اوتیسم هستند.
رئیس كمیته فنی انجمن گفتاردرمانی ایران، با عنوان این مطلب كه اختلال طیف اوتیسم یك اختلال مزمن است و كاربرد واژه بیماری برای توصیف آن صحیح نیست، افزود: در حال حاضر هیچ درمان دائمی برای اوتیسم وجود ندارد، اما با مدیریت مناسب و استفاده از روشهای توانبخشی، مانند گفتاردرمانی و كاردرمانی، میتوان بهبود قابل توجهی در علائم آن داشت.
روشندل تاكید كرد: یكی از فاكتورهای مهم در درمان و توانبخشی اوتیسم مداخله زودهنگام از بدو تشخیص و همان سنین 2 الی 3 سالگی توسط گفتاردرمانگر و كاردرمانگر است.
وی ادامه داد: آسیب شناسان گفتار و زبان (گفتاردرمانگران) نقش مهمی در درمان و توانبخشی اختلالات طیف اوتیسم دارند. آنها با استفاده از روشهای توانبخشی و آموزشی، به كمك افراد مبتلا به اوتیسم در بهبود مهارتهای زبانی، گفتاری ارتباطی و اجتماعی آنها میپردازند.
روشندل به نقش گفتاردرمانگران در درمان اختلالات طیف اوتیسم اشاره كرد و گفت: ارزیابی و تشخیص؛ گفتاردرمانگران با انجام ارزیابیهای تخصصی شامل آزمونهای استاندارد تشخیصی، گفتاری و زبانی، به تشخیص دقیق تواناییها و نیازهای زبانی و گفتاری فرد مبتلا به اوتیسم میپردازند.
وی افزود: طراحی برنامههای توانبخشی؛ بر اساس نیاز هر فرد، گفتاردرمانگران برنامههای توانبخشی مناسب برای بهبود مهارتهای گفتاری، زبانی و ارتباطی فرد را طراحی و اجرا میكنند.
روشندل ادامه داد: آموزش مهارتهای اجتماعی؛ گفتاردرمانگران به فرد مبتلا به اوتیسم كمك میكنند تا مهارتهای اجتماعی خود را تقویت و بهبود یابند، از جمله میتوان به برقراری ارتباط چشمی، تعاملات اجتماعی و فهم احساسات دیگران، اشاره كرد.
عضو هیأت مدیره انجمن علمی گفتاردرمانی ایران تاكید كرد: به طور كلی، گفتاردرمانگران با ارائه خدمات توانبخشی و آموزشی مناسب، به فرد مبتلا به اوتیسم كمك میكنند تا مهارتهای زبانی، گفتاری و اجتماعی خود را بهبود بخشیده و استقلال فردی بیشتر و موثرتری در جامعه داشته باشد.