سطوح بالای نیاسین یا ویتامین ب 3 موجب التهاب و بیماریهای قلبی عروقی میشود.
پژوهش جدیدی نشان میدهد كه سطوح بالای نیاسین كه ویتامین ب 3 هم نامیده میشود با تحریك التهاب و آسیب رساندن به رگهای خونی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی را افزایش میدهد. نیاسین در بسیاری از مواد غذایی مانند گوشت قرمز، ماهی، برنج قهوهای، موز و همچنین غلات و نانهای غنیشده یافت میشود.
به گزارش وریول هلت، اگر نیاسین را از طریق مكملهای ویتامین در دوزهای بالا مصرف كنید، میتواند منجر به مسمومیت شود كه به طور بلقوه عوارض گوارشی مانند حالت تهوع، استفراغ یا حتی آسیب كبدی را به دنبال خواهد داشت.
طبق این پژوهش كه در نشریه «نیچر مدیسن» منتشر شد، یك محصول تجزیه نیاسین كه به 4پیوای (4PY) معروف است به شدت با ابتلا به حمله قلبی، سكته مغزی، و موارد مربوط به ناراحتیهای قلبی مرتبط است.
به طور مشخص افراد با سطوح بالای 4پیوای در مقایسه با افرادی كه سطوح پایینتر 4پیوای را دارند، 60 بیشتر در معرض مشكلات قلبی مواجهاند.
نیاسین چیست و چرا به آن احتیاج داریم؟
جوزف دایبس، متخصص قلب و عروق در بیمارستان نورتول لنوكس هیل به وریولهلت میگوید: «بدن ما به نیاسین نیار دارد و خوشبختانه در انواع مواد غذایی مانند گوشت، ماهی، لبنیات و غلات یافت میشود.»
به گفته دایبس، نیاسین چندین نقش كلیدی در بدن ایفا میكند، از جمله كمك به تبدیل غذا به انرژی، و حفظ سلامت پوست، اعصاب و سیستم گوارشی. نیاسین همچنین گردش خون را بهبود میبخشد و سطح بالای كلسترول بد یا الدیال و سطوح تریگلیسیرید یا چربی بدن را كاهش میدهد.
دایبس میگوید، در صورتی كه در رژیمغذایی نیاسین كافی دریافت نكنید، به بیماری پلاگر مبتلا میشوید. فرد مبتلا به پلاگر دچار سردرگمی ذهنی، ناتوانی، اسهال، از دست دادن اشتها و سایر علائم جدی میشود.
چرا نیاسین بیش از حد برای قلب مضر است؟
هنگامی كه نیاسین تجزیه میشود محصولات جانبی مانند 2پیوای (2PY) و 4پیوای تولید میكند. در تحقیق جدید مشخص شد كه این محصولات جانبی بهویژه 4پیوای، در تحریك التهاب عروقی نقش مستقیم دارند كه به رگهای خونی آسیب میزنند و با زمان در شریانها (آترواسكلروز) پلاك تولید میكنند كه عامل خطر اصلی در بیماریهای قلب است.
دایبس میگوید: «كاملا ثابت شده است كه التهاب نقش كلیدی در بیماریهای قلبی عروقی دارد، بهخصوص بیماری عروق كرونر آترواسكلروتیك.»
از آنجایی كه 2پیوای و 4پیوای عوامل پیشالتهابیاند، موجب افزایش التهاب عروقی میشوند كه به طور مستقیم با پیامدهای عروقی بدتر مانند حمله قلبی یا سكته مرتبط است.»
لنا باكوویچ، متخصص تغذیه در بیماریهای مزمن، مدیریت وزن و سلامت روده به وریولهلت گفت: «4پیوای نه تنها موجب التهاب در سیستم قلبی عروقی میشود، بلكه میتواند تجمع پلاك در دیواره شریانها را افزایش دهد كه منجر به آسیبدیدن رگهای خونی میشود.»
آیا ویتامینهای دیگری هم هستند كه در صورت تجزیه خطر ایجاد كنند؟
به گفته باكوویج، ویتامینهای محلول در چربی - آ، دی، ای و كا - زمانی كه در دوزهای زیاد به شكل مكمل مصرف شوند، میتوانند سمی باشند. برخلاف ویتامینهای محلول در آب، ویتامینهای محلول در چربی در بدن ذخیره میشوند و هر كدام علائم سمی خاص خودشان را دارند.
غذاها و محصولات حاوی نیاسین
به گفته باكوویچ، شما میتوانید نیاسین را به طور طبیعی از مواد غذایی مانند ماهی، گوشت قرمز، مرغ، گوشت خوك، حبوبات، غلات كامل، برنج قهوهای، آجیل، دانهها و موز به دست آورید. نیاسین را به غذاهای غنیشده مانند نان، غلات و شیر خشك نوزادان اضافه میكنند.
میزان مصرف نیاسین
به گفته باكوویچ، واحد اندازهگیری نیاسین را با معادلهای نیاسین یا انای (NE) نشان میدهند. یك انای معادل یك میلیگرم نیاسین یا 60 میلی گرم تریپتوفان است، اسید آمینهای كه بدن به نیاسین تبدیل میكند. مقدار مجاز توصیه شده نیاسین در رژیم غذایی به طور كلی برای مردان حدود 16 میلیگرم انای و برای زنان 14 میلیگرم انای است.
مقدار مجاز برای زنان باردار 18 میلیگرم انای و برای زنانی كه در دوران شیردهی قرار دارند، 17 میلیگرم انای است.
مصرف دوز بالای نیاسین به صورت مكملهای ویتامین، بهویژه بیشتر از 500 میلیگرم و به شكل اسید نیكوتینیك میتواند خطر سمیشدن نیاسین را افزایش دهد. یكی از شایعترین علائم نیاسین بیش از حد در بدن، برافروخته شدن یا قرمزی پوست است كه در سراسر بدن ظاهر میشود.
سایر علائم مسمومیت با نیاسین شامل نقرس، مشكلات گوارشی، حالت تهوع، اسهال، سردرد، تاری دید، خستگی، فشار خون پایین، استفراغ، كبود شدن بهراحتی، افزایش خونریزی از زخمها و در موارد نادر التهاب كبد است.
با این حال، باید بدانید كه بعید است با خوردن غذاهای غنی از نیاسین، دوزهای خطرناك نیاسین را دریافت كنید، زیرا منابع غذایی معمولاً مقادیر متعادلی از این ماده مغذی را فراهم میكنند.
خطر بیشتر از مكملها است، بهخصوص اگر مقادیر زیادی از آنها را به مدت طولانی مصرف كنید. به همین دلیل است كه همیشه قبل از شروع مصرف هر نوع ویتامینی باید با پزشك مشورت كنید.