در ماه رمضان پس از ساعتهای طولانی كه بدن هیچ مواد غذایی دریافت نكرده است و حالا نیاز به انرژی كافی دارد، اینكه چه غذایی در افطار بخوریم تا نیاز بدن را تامین كنیم اهمیت بسیار بالایی دارد.
درمان و آموزش پزشكی، با توجه به آغاز ماه رمضان رعایت برخی نكات برای وعده افطار بسیار مهم است تا به خوبی از مزایای روزهداری برخوردار شوید. در وعده افطار باید ضمن پرهیز از پرخوری، از غذاهای سبك و در عین حال پر انرژی استفاده شود و سعی كنید كه غذای خود را به آرامی بجوید.
هنگام افطار بدن نیاز به یك منبع انرژی به شكل گلوكز دارد كه كاهش قند خون در ساعات روزه داری را جبران كند بنابراین مصرف یك لیوان آب گرم، چای كمرنگ و یا یك لیوان شیر گرم همراه با خرما یا عسل در شروع افطار، استفاده از غذاهای سبك مثل فرنی، شیربرنج، نان و پنیر و سبزی كه یكی از عادات خوب غذایی ایرانی است و انواع سوپ كم چرب، آش كم حبوبات و سبك، حلیم بــدون روغن كه منبع خوبی از مواد نشاستهای، فیبر، پتاسیم و منیزیوم غذای مناسبی برای افطاردر این ایام است و بسیار برای تامین انرژی مورد نیاز میتواند كمككننده باشد.
سیب زمینی آب پز، سبزیهای پخته مثل كدو، كلم، گل كلم، هویج و نخود فرنگی، تخم مرغ آبپز، كره و عسل نیز غذاهای مناسبی برای افطار هستند.
اما مسئله مهم این است كه خوردن آشهای غلیظ و چرب كه مقدار زیادی پیاز داغ و نعناع داغ دارد همچنین حبوبات فراوان بهدلیل ایجاد مشكلات گوارشی در وعده افطار مناسب نیست و توصیه نیز نمیشود همچنین مصرف بامیه و زولبیا كه دارای مقادیر زیادی قند و چربی، اسیدهای چرب اشباع و ترانس است، بسیار محدود شود.
بر اساس این گزارش، بهطور كلی زیاده روی در مصرف مواد قندی و شیرین از جمله حلوا، شله زرد خیلی شیرین و ... در وعده افطار علاوه بر اینكه منجر به اضافه دریافت انرژی و چاقی میشود، موجب تضعیف سیستم ایمنی بدن نیز میشود.